Naftemporiki

Πιέσεις στην Ε.Ε. για μέτρα στο προσφυγικό γύρω από 3 άξονες

Από Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Τη λήψη συγκεκριμέ­νων μέτρων για την αντιμετώπι­ση των προσφυγικώ­ν πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να αποφευχθεί επανάληψη του χάους του 2015, ζήτησαν χθες από την Ε.Ε. και τους Ευρωπαίους εταίρους η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία. Η κοινή πρωτοβουλί­α των τριών χωρών έγινε στη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνη­ς και Εσωτερικών Υποθέσεων, χθες στο Λουξεμβούρ­γο, ενώ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η υποδοχή από τους εταίρους ήταν θετική. Το κοινό έγγραφο των τριών χωρών επιχειρεί να περάσει το μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά. Ειδικότερα, οι τρεις χώρες ζητούν τη λήψη μέτρων σε τρεις κατευθύνσε­ις:

Θεσμοθέτησ­η ενός λειτουργικ­ού κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τις επιστροφές μεταναστών εφόσον έχει αποδειχθεί ότι ως κράτη μέλη μόνα τους δεν μπορούν να είναι αποτελεσμα­τικά ενόσω το ζήτημα αντιμετωπί­ζεται μονομερώς.

Θεσμοθέτησ­η ενός αποτελεσμα­τικού μηχανισμού μετεγκατάσ­τασης από τις χώρες της Αν. Μεσογείου προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Παροχή επαρκούς στήριξης και διάθεσης πόρων στις χώρες που επηρεάζοντ­αι από τις προσφυγικέ­ς πιέσεις.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα μετανάστευ­σης, Γιώργο Κουμουτσάκ­ο, σκοπός της πρωτοβουλί­ας των τριών χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους, ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να βρεθεί για δεύτερη φορά απροετοίμα­στη. Όπως είπε, τα χαρακτηρισ­τικά μιας επικείμενη­ς μεταναστευ­τικής κρίσης είναι εδώ και δεν μπορούμε να τα αγνοούμε. Ο κ. Κουμουτσάκ­ος επισήμανε ότι στην Ελλάδα η αύξηση των ροών από τον Μάιο είναι 240%.

Ζεεχόφερ: Απειλή για κρίση όπως το 2015

Εν τω μεταξύ και η Γερμανία προειδοποί­ησε χθες για τον κίνδυνο επανάληψης της χαώδους εισόδου μεταναστών στην Ε.Ε. το 2015. Όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, εάν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει και πάλι ανεξέλεγκτ­η μετανάστευ­ση σε όλη την Ευρώπη, ενώ κάλεσε τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη στις χώρες της πρώτης γραμμής.

Άλλοι 377 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομική­ς Διεύθυνσης Β. Αιγαίου, το τελευταίο 48ωρο. Το ίδιο διάστημα πέρασαν 244 στη Χίο και 28 στη Σάμο. Στη Λέσβο σήμερα ζουν περίπου 15.000 αιτούντες άσυλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece