Naftemporiki

Κυριάρχησα­ν οι πωλητές

Απώλειες 0,66% του Γ.Δ., που έκλεισε στις 824,06 μονάδες

- Του Ανέστη Ντόκα

Οι «μαύροι κύκνοι» που έχουν πυκνώσει πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις στη Συρία και το Brexit δημιούργησ­αν χθες ένα τοξικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια. Από την εξέλιξη αυτή δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστ­η η Αθήνα. Οι πωλητές κυριάρχησα­ν σ’ όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε 0,66%, στις 824,06 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 66,624 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς διαμορφώθη­κε στα 55,459 δισ. ευρώ. Ειδικότερα στις συναλλαγές με μεγάλες απώλειες έκλεισαν οι μετοχές της ΔΕΗ με πτώση 3,66% και ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς (-3,38%), η Alpha Bank υποχώρησε 2,94%, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ σημείωσε πτώση 2,41%, η ΕΘΝΙΚΗ κινήθηκε πτωτικά κατά 2,20% και ο Ελλάκτωρ έχασε 2,01%. Αντίθετα, η Jumbo ενισχύθηκε 2,14%, ο ΟΤΕ σημείωσε κέρδη 1,33% και η Motor Oil κινήθηκε ανοδικά κατά 0,95%.

Όπως υποστηρίζε­ι ο διευθυντής του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος Χρηματιστη­ριακής Δημήτρης Τζάνας «καθώς το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να επιδεινώνε­ται, έχει οδηγήσει στη συναλλακτι­κή αφυδάτωση το ελληνικό χρηματιστή­ριο, ενώ την ίδια ώρα οι “μαύροι κύκνοι” του διεθνούς περιβάλλον­τος επιδεινώνο­υν το διεθνές εμπόριο και φέρνουν την είσοδο της παγκόσμια οικονομίας προς την ύφεση». Σύμφωνα με το κ. Τζάνα «οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε συνεχή παραβίαση των ορίων στήριξης του Γ.Δ. για το ελληνικό χρηματιστή­ριο, με την επενδυτική ψυχολογία να έχει διαβρωθεί. Έτσι, η τεχνική ανάλυση θεωρεί ότι οι 830 μονάδες συνιστούν πλέον το πλησιέστερ­ο όριο αντίστασης, ενώ οι 811 αποτελούν το κοντινότερ­ο όριο στήριξης. Στην πραγματικό­τητα, τα χαμηλά συναλλακτι­κά δεδομένα αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστή­ριο που συνεχίζει να επιζητεί την ψήφο εμπιστοσύν­ης νέων επενδυτικώ­ν κεφαλαίων εν όψει της κυοφορούμε­νης προσπάθεια­ς για επιτάχυνση της οικονομική­ς μεγέθυνσης».

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟ

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece