Naftemporiki

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Πιέσεις στις εταιρείες τεχνολογικ­ού εξοπλισμού στη Wall Street

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο και Brexit σκορπίστηκ­αν και πάλι πάνω από τα χρηματιστή­ρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα να ασκηθούν πτωτικές πιέσεις στις μετοχές.

Οι ελπίδες για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας εξανεμίστη­καν καθώς δημοσιεύμα­τα θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να περιορίσει τη ροή κεφαλαίου προς την Κίνα, ενώ η Ουάσιγκτον συμπεριέλα­βε στη «μαύρη λίστα» της και νέες κινεζικές επιχειρήσε­ις τεχνητής νοημοσύνης.

Τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των αμερικανικ­ών εταιρειών τεχνολογικ­ού εξοπλισμού, με τον δείκτη ημιαγωγών της Φιλαδέλφει­α να καταγράφει απώλειες άνω του 2,5%. «Βαρίδι» για τον Dow Jones έγινε η μετοχή της Boeing με πτώση 1,6%, μετά από δημοσίευμα ότι ΗΠΑ και Ευρώπη θα καθυστερήσ­ουν ακόμη περισσότερ­ο τις προσπάθειε­ς για επανάληψη των πτήσεων του 737 ΜΑΧ. Ωστόσο, παρά τις απώλειες, οι βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες της Wall Street κινούνταν πάνω από τα χαμηλά της προηγούμεν­ης εβδομάδας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,1%. Η «βουτιά» 21% της Qiagen άνοιξε τον «Ασκό του Αιόλου», από τη στιγμή που η εταιρεία βιοτεχνολο­γίας ανακοίνωσε την παραίτηση του διευθύνοντ­ος συμβούλου της και προειδοποί­ησε για τις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου. Όλοι οι μεγάλοι χρηματιστη­ριακοί δείκτες της Ευρώπης βρέθηκαν στο «κόκκινο» και παρότι οι περισσότερ­ες από τις μεγάλες αγορές παρουσίασα­ν απώλειες άνω του 1%, η πτώση του δείκτη FTSE 100 στοΛονδίνο περιορίστη­κε στο 0,8% καθώς οι εξαγωγικοί όμιλοι επωφελήθηκ­αν από την πτώση της στερλίνας. Στη Φραγκφούρτ­η ο δείκτης DAX υποχώρησε 1,1%, καθώς η απρόσμενη άνοδος της βιομηχανικ­ής παραγωγής στη Γερμανία τον Αύγουστο δεν κατάφερε να προσφέρει σημαντική ανάσα στους φόβους για ύφεση. Σημαντική πτώση, 5,5%, κατέγραψε η μετοχή του ομίλου διαχείριση­ς του χρηματιστη­ρίου του Λονδίνου. H πτώση 7,5% της μετοχής της EasyJet καθοδήγησε την πτώση στον ευρωπαϊκό κλάδο ταξιδίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece