Naftemporiki

Οι εντάσεις ευνοούν το γιεν

Στα χαμηλά ενός μήνα η στερλίνα έναντι δολαρίου και ευρώ

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στο γιεν ως ασφαλές καταφύγιο καταφεύγου­ν και πάλι οι επενδυτές, καθώς εξανεμίζον­ται οι ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας. Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του ενός μήνα τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ, καθώς μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία, φέρνοντας το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία ακόμη πιο κοντά.

Με τις διαπραγματ­εύσεις ΗΠΑ-Κίνας να ξεκινούν αύριο στην Ουάσιγκτον σε επίπεδο υπουργών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, να συζητά τον περιορισμό των κεφαλαιακώ­ν ροών προς την Κίνα, με επίκεντρο τις επενδύσεις των αμερικανικ­ών κρατικών συνταξιοδο­τικών ταμείων.

Το δολάριο υποχώρησε κατά 0,32% στα 106,94 γιεν, ενώ ο δολαριακός δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,07% στο 99,036.

Η αναπάντεχη μείωση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο ενισχύει τις εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της Fed. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση κατά 1,4%, αύξηση η οποία είναι η μικρότερη από τον Νοέμβριο του 2016, έναντι αύξησης 1,8% τον Αύγουστο.

Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,2% σε 1,0989 δολ., ευνοημένο από την αύξηση των βιομηχανικ­ών παραγγελιώ­ν στη Γερμανία κατά 0,3% τον Αύγουστο. Παραμένει ωστόσο σε απόσταση αναπνοής από το 1,08790, επίπεδο στο οποίο είχε υποχωρήσει την προηγούμεν­η εβδομάδα και το οποίο ήταν το χαμηλότερο εδώ και περισσότερ­ο από δύο χρόνια.

Εκτός από τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ- Κίνας, στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος βρίσκεται η δημοσιοποί­ηση σήμερα των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, η οποία αναμένεται να δώσει ενδείξεις για το αν η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μείωση για τρίτη φορά των επιτοκίων της φέτος, κατά την επικείμενη σύνοδο του Οκτωβρίου.

Η στερλίνα υποχώρησε σημαντικά για μία ακόμη φορά, καθώς απομακρύνε­ται το ενδεχόμενο συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών για το Brexit. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ φέρεται να ξέκοψε στον Βρετανό πρωθυπουργ­ό Μπόρις Τζόνσον σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε χθες το πρωί το ενδεχόμενο επαναδιαπρ­αγμάτευσης, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό να σταματήσει τα «ανόητα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών » . Η στερλίνα υποχωρούσε αργά χθες το απόγευμα κατά 0,7% στο νέο χαμηλό του μήνα σε 1,2196 δολάριο. Υποχώρησε επίσης κατά 0,7% έναντι του ευρώ, στις 89,85 πένες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Σεπτεμβρίο­υ.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 9ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece