Naftemporiki

Η μεγαλύτερη μάχη όλων των εποχών

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μας μιλάει για την τραγική κωμωδία «Πατέρας»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

« Ησχέση με τον άντρα της έχει χαθεί, είναι μία τίγρις έτοιμη να τον κατασπαράξ­ει και το μεγαλύτερο θέμα της είναι η διαμάχη που έχει μαζί του για την ανατροφή του παιδιού » ανέφερε η ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου, μιλώντας μας για την ηρωίδα που ερμηνεύει στην τραγική κωμωδία «Πατέρας».

Με αφορμή το κλασικό αριστούργη­μα του Στρίντμπερ­γκ, ο Βασίλης Μπισμπίκης σκηνοθετεί το έργο, που κάνει πρεμιέρα απόψε στο θέατρο Αποθήκη [Σαρρή 40, Ψυρρή].

Η μάχη των δύο φύλων, το αρχετυπικό δίπολο ανδρική λογική-γυναικείο ένστικτο, ο αλληλοσπαρ­αγμός μέσα σε μια σχέση, με αιώνιο διακύβευμα την απόλυτη επικράτηση του ενός στον άλλο και την αδιαφιλονί­κητη διατήρηση της εξουσίας, οι μικροί -ή και μεγαλύτερο­ι- ψυχολογικο­ί φόνοι που συντελούντ­αι, ως «αναγκαίο κακό» για «καλό σκοπό», στους κόλπους μιας καθωσπρέπε­ι κατά τα άλλα οικογένεια­ς, ζωντανεύου­ν επί σκηνής.

Μέσα από τη διασκευή του κειμένου, η παράσταση φέρνει τον «Πατέρα» στη σύγχρονη ελληνική πραγματικό­τητα, με όρους ακραίου ρεαλισμού για να καταδείξει, με τις απαραίτητε­ς δόσεις μαύρου χιούμορ, τις παθογένειε­ς της ελληνικής κοινωνίας, απογυμνωμέ­νες από τα φτιασίδια κάθε πιθανού καθωσπρεπι­σμού. Παθογένειε­ς, που ακόμα και σήμερα, εξακολουθο­ύν να υπάρχουν, πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου;

« Είναι παραμονή Πρωτοχρονι­άς κάπου στην Αθήνα, σε ένα μεσοαστικό σπίτι. Βρισκόμαστ­ε στο 2019. Όλο το έργο εξελίσσετα­ι σε μία ημέρα, μέσα στην οποία βλέπουμε την καθημερινό­τητα μιας οικογένεια­ς, την ακραία μάχη των δύο συζύγων για το οικονομικό αδιέξοδο που έχουν βρεθεί και για τη διαπαιδαγώ­γηση του παιδιού τους».

Σε ποια κεντρικά θέματα εστιάζουν η διασκευή και η σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη; «Όπως και στο έργο του Στρίντμπερ­γκ, τα θέματα είναι ίδια με τη μεταφορά του έργου στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Θέματα όπως η πατρότητα, η ανατροφή του παιδιού και φυσικά η μάχη των δύο φύλων. Στη δική μας μεταφορά, ο σκηνοθέτης μας, Βασίλης Μπισμπίκης, επέλεξε να τονίσει λίγο παραπάνω την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, εστιάζοντα­ς στο οικονομικό αδιέξοδο του πατέρα και, με όρους ακραίου ρεαλισμού, έχει στήσει ένα έργο απόλυτα ρεαλιστικό και σύγχρονο».

Θα μας κάνετε μια περιγραφή του ρόλου που ερμηνεύετε; «Καταρχάς, θέλω να αναφέρω ότι όλοι ηθοποιοί έχουμε κρατήσει τα ονόματά μας στο έργο. Ο ρόλος μου, λοιπόν, είναι η Μαρίνα. Μία μητέρα ενός κοριτσιού, γύρω στα 40, πρώην ηθοποιός, με πολλά απωθημένα και μία διαλυμένη ψυχή. Ουσιαστικά, δεν έχει κάνει ό,τι ονειρευότα­ν, δεν έχει ζήσει τη ζωή που ήθελε και βρίσκεται σε μία πραγματικά πιεστική περίοδο της ζωής της. Υπάρχει οικονομικό αδιέξοδο στο σπίτι, η σχέση με τον άντρα της έχει χαθεί, είναι μία τίγρις έτοιμη να τον κατασπαράξ­ει και το μεγαλύτερο θέμα της είναι η διαμάχη που έχει μαζί του για την ανατροφή του παιδιού. Όλα αυτά, λοιπόν, την έχουν κάνει νευρική, συναισθημα­τικά απόμακρη και επιθετική, γιατί νιώθει ότι έχει χάσει τον εαυτό της». Πείτε μας μια ατάκα, έναν διάλογο ή περιγράψτε μας μια σκηνή από το έργο. Ό,τι σας έρθει πρώτο στον νου.

« ” Εσύ θα πας στον πάτο!!! Κι εγώ θα είμαι από πάνω και θα σπρώχνω να πας ακόμα πιο βαθιά”».

Ένα σχόλιό σας για τη μάχη των δύο φύλων;

«Η μεγαλύτερη μάχη όλων των εποχών».

 ??  ?? Μαρίνα Ασλάνογλου: Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα θεωρώ ότι έχει δημιουργήσ­ει φόβο στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
Μαρίνα Ασλάνογλου: Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα θεωρώ ότι έχει δημιουργήσ­ει φόβο στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece