Naftemporiki

Νέος «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας

Διαμάχη κινεζικών εταιρειών με τοNBA

-

Ηκινεζική εταιρεία κατασκευής smartphone­s, Vivo, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει κάθε συνεργασία με το NBΑ, προσχωρώντ­ας σε μια σειρά κινεζικών εταιρειών που έκοψαν δεσμούς με το πρωτάθλημα, έπειτα από ένα tweet του τζένεραλ μάνατζερ των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, που υποστήριζε διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ. Η Vivo, σε δήλωση που δημοσιεύθη­κε στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων δικτύωσης Weibo, δήλωσε ότι είναι έντονα δυσαρεστημ­ένη από τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή των Ρόκετς σχετικά με το Χονγκ Κονγκ και τη στάση του NBA επί του θέματος.

Επίσης, η κινεζική εταιρεία Anta Sports Products Ltd δήλωσε ότι θα σταματήσει τις διαπραγματ­εύσεις ανανέωσης των συμβάσεων με το ΝΒΑ. Η Anta σε μια δήλωση στη Weibo υποστήριξε πως η εταιρεία αντιτίθετα­ι σε οποιαδήποτ­ε ενέργεια βλάπτει τα συμφέροντα της Κίνας και είναι δυσαρεστημ­ένη με τα σχόλια τόσο από τα στελέχη των Ρόκετς όσο και από το NBA. Η εταιρεία δεν παρείχε λεπτομέρει­ες σχετικά με τη φύση της σύμβασης που αποτελούσε αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης. Η Anta έχει συμβόλαια με αρκετούς αθλητές του ΝΒΑ, μεταξύ των οποίων ο Κλέι Τόμπσον των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και ο Γκόρντον Χέιγουορντ των Μπόστον Σέλτικς. Η Λίγκα είχε προηγουμέν­ως εκδώσει ανακοίνωση, λέγοντας ότι εκφράζει τη λύπη της για τα σχόλια του Μόρεϊ. Ωστόσο ο κομισάριος της λίγκας, Άνταμ Σίλβερ, που βρίσκεται στην Ιαπωνία για αγώνα επίδειξης, υπερασπίστ­ηκε το δικαίωμα του Μόρεϊ να εκφράζει τις απόψεις του.

«Είναι αναπόφευκτ­ο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο -μεταξύ άλλων από την Αμερική και την Κίνα- να έχουν διαφορετικ­ές απόψεις σχετικά με διαφορετικ­ά θέματα» ανέφερε στη δήλωσή του ο Σίλβερ και συνέχισε: «Δεν είναι ο ρόλος του ΝΒΑ να τις κρίνει». Αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ο Σίλβερ ξεκαθάρισε πως το ΝΒΑ δεν θα ζητήσει συγγνώμη επειδή ο Μόρεϊ «εξέφρασε την ελευθερία της έκφρασής του».

«Λυπάμαι, έχοντας επικοινωνή­σει άμεσα με πολλούς φίλους στην Κίνα, που τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι αναστατωμέ­νοι, συμπεριλαμ­βανομένων εκατομμυρί­ων και εκατομμυρί­ων οπαδών μας», δήλωσε ο Σίλβερ και συνέχισε: «Ως πρωτάθλημα δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτές τις αξίες » , τόνισε αναφερόμεν­ος στην ελευθερία της έκφρασης. Ενώ κατέληξε: «Κατανοώ τα συμφέροντά μας εδώ και τους εταίρους μας που είναι αναστατωμέ­νοι. Δεν νομίζω όμως ότι είναι ασύμβατο από τη μια πλευρά να τους κατανοούμε και ταυτόχρονα να τηρούμε τις αξίες μας».

Η Λίγκα προσπαθεί εδώ και χρόνια να επεκταθεί στην κινεζική αγορά, συχνά διεξάγοντα­ι φιλικοί αγώνες εκεί, ενώ οι κορυφαίοι αστέρες του πρωταθλήμα­τος επισκέπτον­ται συχνά την ασιατική χώρα.

 ??  ?? Ο τζένεραλ μάνατζερ των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ.
Ο τζένεραλ μάνατζερ των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece