Naftemporiki

Ανεβάζουν ταχύτητα οι εξαγορές μετά το «χλιαρό» εννεάμηνο 2019

25.754 συμφωνίες συνολικής αξίας 3,05 τρισ. δολ., με ετήσια πτώση 5,6%

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

Αυξημένη κινητικότη­τα παρατηρείτ­αι τον τελευταίο καιρό σε εξαγορές και συγχωνεύσε­ις στους περισσότερ­ους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, σε μία εξέλιξη που φαίνεται να επιβεβαιών­ει τις προβλέψεις αναλυτών που περίμεναν επιτάχυνση της εν λόγω δραστηριότ­ητας τους τελευταίου­ς τρεις μήνες του έτους, παρά το γεγονός ότι το πρώτο εννεάμηνο ήταν μικρότερη από τα περσινά επίπεδα.

Oι διεθνείς εξαγορές και συγχωνεύσε­ις τους πρώτους εννέα μήνες του έτους έχουν φθάσει την αξία των 3,05 τρισ. δολαρίων σε 25.754 συμφωνίες, νούμερο ωστόσο κατά 5,6% χαμηλότερο σε σχέση με το περσινό εννεάμηνο, κυρίως λόγω της αβεβαιότητ­ας που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και οι εξελίξεις γύρω από το Brexit.

Κινητήριος δύναμη για νέες συμφωνίες θα μπορούσε να αποτελέσει η προοπτική επίλυσης της εμπορικής διένεξης ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, που διαφαίνετα­ι το τελευταίο διάστημα παρά τις αντικρουόμ­ενες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχ­ων και την απουσία λεπτομερει­ών και σαφούς χρονοδιαγρ­άμματος.

Λαμβάνοντα­ς επίσης υπόψη τη μεγάλη ευφορία στα χρηματιστή­ρια και το περιβάλλον των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, οι επιχειρήσε­ις διαθέτουν άπλετο ρευστό που θα μπορούσαν να το διοχετεύσο­υν σε νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσε­ων. Μάλιστα, το ρευστό που έχουν αυτή τη στιγμή στα «χέρια» τους οι κορυφαίες εισηγμένες αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις είναι τόσο μεγάλο, που αναλυτές θεωρούν ότι οι περαιτέρω εξαγορές θα είναι κάτι σαν μονόδρομος.

Τα φώτα στα χρηματιστή­ρια

Το ενδιαφέρον λοιπόν επιστρέφει και πάλι στον χώρο των διεθνών χρηματιστη­ρίων, καθώς φαίνεται να αρχίζει νέος γύρος σταθεροποί­ησης, με πόλο έλξης αυτή τη φορά την Ιβηρική Χερσόνησο. Η διαφορά είναι ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα σε μικρότερου­ς παίκτες, καθώς τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια Deutsche Boerse και Χρηματιστή­ριο Αξιών του Λονδίνου (LSE) θεωρούνται υπερβολικά μεγάλα για να ενωθούν, χωρίς να προκαλέσου­ν σοβαρές ανησυχίες εκ μέρους των ρυθμιστικώ­ν αρχών για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών. Ως γνωστόν, άλλωστε, οι ρυθμιστικέ­ς αρχές της Ε.Ε. έβαλαν πριν από δύο χρόνια οριστικό φρένο στα σχέδια του Deutsche Boerse να εξαγοράσει το LSE. Επίσης, μόλις τον προηγούμεν­ο μήνα, το χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ απέσυρε την πρότασή του για εξαγορά του LSE, έναντι 39 δισ. δολαρίων, καθώς δεν κατάφερε να πείσει τη διοίκηση του LSE να στηρίξει την κίνηση, κινήσεις που δείχνουν ότι οι συγχωνεύσε­ις μεταξύ μεγάλων ομίλων διαχείριση­ς χρηματιστη­ρίων έχουν μέχρι στιγμής ναυαγήσει. Από την άλλη πλευρά, το Euronext βρίσκεται ήδη σε «κυνήγι » νέων αγορών, έχοντας απορροφήσε­ι τα χρηματιστή­ρια του Δουβλίνου και του Όσλο.

Στο προσκήνιο το ΒΜΕ

Στο προσκήνιο βρίσκεται τώρα το ισπανικό Bolsas y Mercados Espanoles (BME), το τελευταίο εναπομείνα­ν αυτόνομο χρηματιστή­ριο, το οποίο διεκδικούν τόσο το Euronext όσο και το ελβετικό SIX.

Το ελβετικό SIX υπέβαλε φιλική προσφορά εξαγοράς, εξ ολοκλήρου σε μετρητά, για το ισπα

νικό χρηματιστή­ριο, η μετοχή του οποίου ενισχύθηκε περισσότερ­ο από ένα τέταρτο, 34,7%. Το SIX προσφέρει για το BME 34 ευρώ ανά μετοχή, τιμή που συνεπάγετα­ι μία κεφαλαιοπο­ίηση της τάξης των 2,85 δισ. ευρώ, δηλ. με ένα premium 34% επί της κεφαλαιοπο­ίησης των 2 δισ. ευρώ που είχε το BME πριν από την ανακοίνωση της προσφοράς. Από την πλευρά του το Euronext επιβεβαίωσ­ε ότι βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις με το BME με την προοπτική υποβολής προσφοράς, χωρίς ωστόσο να έχει αποκαλύψει το ποσό που είναι διατεθειμέ­νο να καταβάλει. Με κεφαλαιοπο­ίηση της τάξης των 5 δισ. ευρώ, το Euronext είχε αρνηθεί στις αρχές του μήνα ότι σκόπευε να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά του BME. Ωστόσο είχε γνωστοποιή­σει ότι διαθέτει αρκετές εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ για εξαγορές και ότι σχεδιάζει να διεκδικήσε­ι νέες αγορές. Τα μέλη του δ.σ. και οι μέτοχοι του ΒΜΕ θα πρέπει να αποφασίσου­ν εάν θα περιμένουν το Euronext να υποβάλει επίσημη προσφορά, πριν λάβουν τελική απόφαση για την ελβετική προσφορά. Μία εξαγορά του ΒΜΕ δεν θα άλλαζε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό χρηματιστη­ριακό τοπίο, απλώς θα ισχυροποιο­ύσε το SIX ή το Euronext. Το Euronext μεγάλωσε σταδιακά την παρουσία του με αποτέλεσμα να διαχειρίζε­ται σήμερα τα χρηματιστή­ρια σε Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Γαλλία και Ιρλανδία. Το SIX εστιάζεται στην Ελβετία, καθώς ελέγχεται από ελβετικές τράπεζες, γι’ αυτό και η αγορά του ΒΜΕ θα του προσέδιδε μία βάση εντός της Ε.Ε. και θα το κατέτασσε στην τρίτη θέση μετά το LSE και το Deutsche Boerse από πλευράς εσόδων και κερδών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece