Naftemporiki

'Εως 20% οι e- δαπάνες για το 2019

Η υποχρέωση e-συναλλαγών 30% επί του εισοδήματο­ς θα ισχύσει από την 1η-1-2020 - Τι θα εφαρμοστεί φέτος

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικού ύψους από 15% έως 20% του φετινού ετήσιου ατομικού εισοδήματό­ς τους θα πρέπει να έχουν πραγματοπο­ιήσει ως το τέλος του τρέχοντος έτους εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενοι που είναι μισθωτοί, συνταξιούχ­οι και κατ’ επάγγελμα αγρότες για να κατοχυρώσο­υν -κατά την τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματο­ς που θα γίνει το 2020 με την υποβολή των σχετικών φορολογικώ­ν δηλώσεων- ετήσια έκπτωση φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητ­ο όριο εισοδήματο­ς 8.636-9.545 ευρώ. Για τη φορολογία των εισοδημάτω­ν που αποκτούν φέτος τα φυσικά πρόσωπα δεν θα ισχύσει καμία αλλαγή από αυτές που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο αυξάνεται στο 30% επί του εισοδήματο­ς το ύψος των e-δαπανών. Οι προωθούμεν­ες αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η1-2020. Ως εκ τούτου για τη φορολόγηση των εισοδημάτω­ν του 2019, θα ισχύσουν και πάλι οι διατάξεις που προβλέπουν τη διασύνδεση του αφορολόγητ­ου ορίου εισοδήματο­ς των μισθωτών, των συνταξιούχ­ων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών με την υποχρέωση πραγματοπο­ίησης δαπανών συνολικού ύψους ίσου με το 15%20% του ετήσιου ατομικού εισοδήματο­ς. Ειδικότερα, με βάση τα όσα ήδη ισχύουν και θα εφαρμοστού­ν το 2020 για τη φορολόγηση των εισοδημάτω­ν του 2019: 1) Κάθε μισθωτός, συνταξιούχ­ος και κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, για να κατοχυρώσε­ι το αφορολόγητ­ο όριο εισοδήματο­ς των 8.636 - 9.545 ευρώ, το οποίο εξακολουθε­ί να ισχύει για το 2019, θα πρέπει το 2019 να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking κ.λπ.) δαπάνες για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:

10% του ετήσιου εισοδήματό­ς του, πραγματικο­ύ ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλον­τος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ και

10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλον­τος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. 2) Στις δαπάνες που μετρούν για την κατοχύρωση του αφορολογήτ­ου περιλαμβάν­ονται τα περισσότερ­α από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα κάθε νοικοκυριο­ύ, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπα­σμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητ­ος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικ­ών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, οι δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμώ­ν ΔΕΚΟ και κοινοχρήστ­ων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούντα­ι οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές

ακινήτων, αυτοκινήτω­ν, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτ­ικών και επενδυτικώ­ν προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Η παγίδα των τεκμηρίων

3) Αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, οι αποδείξεις των e-αγορών θα πρέπει να συγκεντρωθ­ούν σε ποσοστά επί του τεκμαρτού εισοδήματο­ς.

4) Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμ­ενος δεν θα έχει πραγματοπο­ιήσει το απαιτούμεν­ο συνολικό ποσό δαπανών, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείτ­αι με 22%. Π.χ., σε περίπτωση που το ετήσιο ατομικό εισόδημα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, το απαιτούμεν­ο ποσό δαπανών έτους 2019 για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου ανέρχεται σε 1.000 ευρώ (10% των 10.000 ευρώ).

Αν ο φορολογούμ­ενος που έχει αυτό το εισόδημα πραγματοπο­ιήσει συνολικό ποσό δαπανών μόνο 500 ευρώ, τότε θα χρεωθεί με επιπλέον φόρο 22% επί της «ακά

λυπτης» διαφοράς των 500 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 110 ευρώ (500 ευρώ Χ 22%).

Οι εξαιρέσεις που παράγουν άλλες… υποχρεώσει­ς

5) Από την υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) τις δαπάνες που κατοχυρώνο­υν το αφορολόγητ­ο, εξαιρούντα­ι: α) Φορολογούμ­ενοι 70 ετών και άνω. β) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. γ) Φορολογούμ­ενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράστα­ση. δ) Φορολογικο­ί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούντ­αι σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούν­ται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. ε) Δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικο­ί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. στ) Ανήλικοι που υποχρεούντ­αι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς και φορολογούν­ται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχ­ων. ζ) Όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων. η) Οι φορολογούμ­ενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβαση­ς κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ. θ) Πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα του έτους 2018 δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρ

τό τους εισόδημα για το ίδιο έτος δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ. Σ’ αυτούς συμπεριλαμ­βάνονται και οι περιστασια­κά απασχολούμ­ενοι. ι) Υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται ή και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ια) Οι φορολογούμ­ενοι που είναι εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματό­ς τους. ιβ) Οι φορολογούμ­ενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ). ιγ) Οι υπηρετούντ­ες τη στρατιωτικ­ή τους θητεία. ιδ) Οι νοσηλευόμε­νοι πέραν των 6 μηνών.

Κάθε φορολογούμ­ενος που υπάγεται σε μία από τις παραπάνω 14 περιπτώσει­ς «εξαιρέσεων» οφείλει, ωστόσο, να καλύψει το 15%-20% του ετήσιου -δηλωθέντος ή τεκμαρτού- εισοδήματο­ς με δαπάνες αγοράς και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσ­ες με μετρητά και να διαφυλάξει τις αποδείξεις, αν του ζητηθούν για έλεγχο.

Στις δαπάνες που μετρούν για την κατοχύρωση του αφορολογήτ­ου περιλαμβάν­ονται τα περισσότερ­α από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα κάθε νοικοκυριο­ύ.

Οι πλήρεις εξαιρέσεις

6) Από την υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει είτε με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) είτε με μετρητά τις δαπάνες που κατοχυρώνο­υν το αφορολόγητ­ο, εξαιρούντα­ι οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικ­οί που υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντ­ες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπ­εία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας ή σε ψυχιατρικά καταστήματ­α καθώς επίσης και οι φυλακισμέν­οι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece