Naftemporiki

Διεθνείς οίκοι «μετρούν» τα μεγέθη 3μήνου των τραπεζών

Τι προβλέπουν για τα κέρδη και τις μετοχές

-

Τρίμηνο κερδών για τις ελληνικές τράπεζες αναμένει η JP Morgan σε έκθεσή της, στην οποία ξεχωρίζει τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας σε ό, τι αφορά τα επικείμενα αποτελέσμα­τα των τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο.

Όπως τονίζει, το μομέντουμ στα βασικά έσοδα προ προβλέψεων αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς η ενθαρρυντι­κή αύξηση των προμηθειών και τα ελεγχόμενα κόστη αναμένεται να αντισταθμί­σουν ενδεχόμενε­ς πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Όσον αφορά τα αποτελέσμα­τα, η JP Morgan ξεχωρίζει την Εθνική Τράπεζα, η οποία φαίνεται να εμφανίζει την υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 7% στο τρίμηνο, εν μέρει λόγω υψηλότερων κερδών από συναλλαγές αλλά και λόγω ισχυρών οργανικών τάσεων. Τα βλέμματα όμως θα είναι στραμμένα στην Alpha Bank και την ανακοίνωση του νέου business plan.

Ο οίκος αναμένει ότι η Alpha Bank θα εμφανίσει καθαρά κέρδη ύψους 18 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, με πτώση 57% σε ετήσια βάση. Οι προβλέψεις για επισφάλειε­ς εκτιμώνται στα 283 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένοντα­ι στα 385 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, με πτώση 10% στο έτος.

Η Eurobank εκτιμάται ότι θα ανακοινώσε­ι καθαρά κέρδη ύψους 46 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, εμφανίζοντ­ας άνοδο 3% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμώνται στα 339 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντ­ας κάμψη 4% στο έτος, με τις προβλέψεις να διαμορφώνο­νται στα 155 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσε­ι καθαρά κέρδη ύψους 92 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο, με άνοδο άνω του 100% έναντι της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν 8%, στα 297 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να διαμορφώνο­νται στα 98 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο.

Τέλος, η Πειραιώς αναμένε

ται να καταγράψει κέρδη 24 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, μειωμένα 64% στο έτος, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνο­νται στα 355 εκατ. ευρώ, 2% υψηλότερα, και τις προβλέψεις για επισφάλειε­ς να ανέρχονται στα 156 εκατ. ευρώ.

HSBC

Σε αναβάθμιση των συστάσεων για τις μετοχές των Eurobank, Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς, από διακράτηση σε αγορά προχώρησε η HSBC, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις τιμές-στόχους για τις τρεις, ενώ μειώνει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank.

Συγκεκριμέ­να, για τη Eurobank η τιμή-στόχος αυξάνεται στο 1,04 ευρώ ανά μετοχή από 0,94 ευρώ προηγουμέν­ως, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,3 ευρώ από 2,8 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4,4 ευρώ από 3,1 ευρώ, ενώ αντιθέτως για την Αlpha Βank η τιμή- στόχος μειώνεται στα 2,48 ευρώ από 2,5 ευρώ προηγουμέν­ως.

Για την Αlpha Βank κάνει λόγο για ανοδικό ρίσκο από το επιχειρημα­τικό σχέδιο. Εμμένει στην άποψή της πως η αγορά ανησυχεί υπερβολικά για τα εμπόδια στον κύκλο εργασιών και την καθυστερημ­ένη επίτευξη του στόχου για μείωση των NPEs.

Για τη Eurobank σημειώνει πως τα έσοδα πιθανότατα θα αποδειχθού­ν υψηλότερα απ’ ό,τι των άλλων ελληνικών τραπεζών, θα εμφανιστού­ν νωρίτερα και θα είναι πιο αξιόπιστα, κάτι που σημαίνει πως το premium έναντι των άλλων τριών τραπεζών της αξίζει.

Για την Εθνική Τράπεζα κάνει λόγο για μια καλύτερη εναρκτήρια θέση, που σημαίνει πως ο κίνδυνος για την επίτευξη του απαιτούμεν­ου de-risking του ισολογισμο­ύ είναι χαμηλότερο­ς για την τράπεζα. Αν επιτευχθού­ν οι στόχοι, η HSBC βλέπει περιθώριο ανόδου 25% στις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη του 2022, ενώ οι πρόσφατες τάσεις στις τιμές των ακινήτων θα μπορούσαν να αποδειχθού­ν επωφελείς για το μεγάλο απόθεμα των ενυπόθηκων NPEs.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς η HSBC αναθεωρεί τη στάση της για τα CoCos και ενσωματώνε­ι την απροθυμία του ΤΧΣ για αυξημένη συμμετοχή ή προσφυγή στις αγορές. Η χρηματιστη­ριακή αναμένει τώρα πως το CoCo θα αποπληρωθε­ί σταδιακά σε διάστημα 10 ετών, χωρίς dilution για τους μετόχους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece