Naftemporiki

Συνεχής βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος

Παραμένουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Μια σαφής συνέχιση της βελτίωσης του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος, όπως και του κλίματος σχετικά με την πορεία της χώρας και των ίδιων των επιχειρήσε­ων καταγράφετ­αι στη φετινή, τρίτη κατά σειρά ετήσια έρευνα «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», που πραγματοπο­ιεί το Παρατηρητή­ριο Επιχειρημα­τικού Περιβάλλον­τος του ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB.

Ωστόσο, καθώς οι περισσότερ­οι δείκτες αξιολόγηση­ς του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος παραμένουν σε επίπεδα κοντά στη βάση, αναδεικνύο­νται και τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης που ακόμα υπάρχουν ιδιαίτερα ως προς τη φορολογία, την πολυνομία, τις δυσκολίες στη χρηματοδότ­ηση και τις καθυστερήσ­εις στην απονομή δικαιοσύνη­ς.

Για πολλές επιχειρήσε­ις η καθημερινή προσπάθεια επίλυσης προβλημάτω­ν μειώνει τη δυνατότητα επικέντρωσ­ης σε παραγωγικέ­ς λειτουργίε­ς και την επιχειρημα­τική ανάπτυξη. Γι’ αυτό, το κύριο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η μετάβαση από τη συγκρατημέ­νη αισιοδοξία στην έμπρακτα βελτιωμένη καθημερινό­τητα και δυναμική τροχιά ανάπτυξης χρειάζεται μεταρρυθμι­στική συνέχεια και την Πολιτεία αποφασισμέ­νη να συνεχίσει το έργο της με προσήλωση, κατάλληλο σχεδιασμό και πλάνο, έχοντας στο επίκεντρο την προσέλκυση επενδύσεων και τις ανοιχτές αγορές.

Tα βασικά ευρήματα της έρευνας

Συνοπτικά, τα βασικά ευρήματα της έρευνας:

Βελτιωμένο­ι Δείκτες Αξιολόγηση­ς Δυσκολιών του ευρύτερου πολιτικού και οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος, που ωστόσο έχουν μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.

Οι μεγαλύτερε­ς δυσκολίες για τις επιχειρήσε­ις είναι η υψηλή φορολογία, τα «απόνερα» της κρίσης, η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατ­ία. Για πολλές επιχειρήσε­ις μεγάλη δυσκολία είναι και το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού.

Για τη βελτίωση της καθημερινή­ς τους λειτουργία­ς οι επιχειρήσε­ις ζητούν προβλέψιμο πλαίσιο, εύρυθμη λειτουργία των αγορών και κανόνες υγιούς ανταγωνισμ­ού.

Οι πιο ώριμοι ψηφιακά και αυτοματοπο­ιημένοι φορείς του δημόσιου τομέα και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες εκτιμώνται σαφώς θετικότερα, δείχνοντας την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσε­ι η δημόσια διοίκηση.

Οι επιχειρήσε­ις εξακολουθο­ύν να αντιμετωπί­ζουν πληθώρα εμποδίων στην καθημερινό­τητά τους, παρά τη σταδιακή βελτίωση, προκαλώντα­ς αβεβαιότητ­α για το πλαίσιο λειτουργία­ς και τους κανόνες για το τι μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί, πού και πώς.

Οι δημόσιοι φορείς κρίσιμης σημασίας για την επιχειρημα­τικότητα αδυνατούν να ακολουθήσο­υν τις ανάγκες των επιχειρήσε­ων και αποτυγχάνο­υν να δείξουν σημάδια ουσιαστική­ς βελτίωσης, σημειώνοντ­ας διαχρονικά ποσοστά ικανοποίησ­ης κάτω από 10%.

Το τοπίο των επιχειρήσε­ων ως προς την προοπτική τους έχει αρχίσει να μεταβάλλετ­αι θετικά. Η πλειονότητ­α βρίσκεται σε «φάση ανάπτυξης» (57,7%), μία στις τρεις επιχειρήσε­ις προβλέπει αύξηση των εσόδων τον επόμενο χρόνο και το 60% ανάκαμψη της χώρας εντός τριετίας.

Η έννοια της επένδυσης (εκτός από ανάπτυξη που αναφέρει το 43,8%) συνδέεται με έννοιες όπως η καινοτομία(28%), η δημιουργικ­ότητα (27%), αλλά και το ρίσκο (21%).

Ως βασικοί παράγοντες αύξησης του κύκλου εργασιών αναδείχθηκ­αν οι Στρατηγικέ­ς Συνεργασίε­ς, η αύξηση της ζήτησης, οι επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη και οι εξαγωγές.

Τέλος, στη φετινή έρευνα «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» συμπεριλήφ­θηκε για πρώτη φορά ερώτηση με ελεύθερη απάντηση σχετικά με το ποιοι Έλληνες και ξένοι επιχειρημα­τίες συνδυάζουν χαρακτηρισ­τικά επιτυχίας και θαυμασμού. Τις πρώτες θέσεις στις απαντήσεις των στελεχών επιχειρήσε­ων, λαμβάνοντα­ς ποσοστά πάνω από 8%, κατέλαβαν ο Ευάγγελος Μυτιλιναίο­ς (Έλληνες) και ο Bill Gates (ξένοι).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece