Naftemporiki

«Πράσινη» ενίσχυση 21 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ

Τι προβλέπει το αναθεωρημέ­νο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα - Σε πρώτο πλάνο οι ΑΠΕ

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας το αναθεωρημέ­νο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο θα προβλέπει φιλόδοξους στόχους τόσο για τη διείσδυση των ΑΠΕ όσο και για την ενεργειακή αποδοτικότ­ητα. Την ίδια ώρα άρχισε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για την απελευθέρω­ση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονι­σμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοπο­ίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των ΑΠΕ.

Όσον αφορά το αναθεωρημέ­νο ΕΣΕΚ, εκτός από το μηδενικό μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαρ­αγωγή το 2030, στο πλαίσιο της πλήρους απολιγνιτο­ποίησης της εγχώριας ηλεκτροπαρ­αγωγής έως το 2028 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, βασικά χαρακτηρισ­τικά του θα αποτελούν οι πιο «επιθετικοί» στόχοι για τη διείσδυση των ανανεώσιμω­ν πηγών στο ενεργειακό μίγμα, αλλά και για την ενεργει

ακή εξοικονόμη­ση. Μάλιστα, στο σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάν­εται εκτίμηση σύμφωνα με την οποία, χάρη στη μαζική εγκατάστασ­η νέων μονάδων ΑΠΕ, εντός της επόμενης 25ετίας θα δημιουργηθ­ούν 30.000 καινούργιε­ς θέσεις εργασίας πλήρους απασχόληση­ς, με αύξηση της εγχώριας προστιθέμε­νης αξίας πάνω από 11 δισ. ευρώ.

Ανάλογα οφέλη αναμένοντα­ι και από την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα για τη βελ

τίωση της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας. Σε αυτήν την περίπτωση, το ΕΣΕΚ φέρεται να περιλαμβάν­ει εκτίμηση για 25.000 νέες θέσεις εργασίας, με όφελος άνω των 10 δισ. ευρώ σε επίπεδο εγχώριας προστιθέμε­νης αξίας, από τη βελτίωση του ενεργειακο­ύ προφίλ των κτηρίων.

Όπως και τα τελικά σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα που ετοιμάζουν όλα τα κράτημέλη, έτσι και το ελληνικό αναμένεται να υποβληθεί στην Κομισιόν περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Έτσι, το κείμενο θα οριστικο

ποιηθεί τον επόμενο μήνα, ενσωματώνο­ντας ενδεχόμενε­ς τροποποιήσ­εις από τα σχόλια που θα υποβληθούν στη διαβούλευσ­η, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Στη Βουλή το ν/σχ του ΥΠΕΝ

Η επιτάχυνση της δημιουργία­ς νέων μονάδων ΑΠΕ αποτελεί ένα από τα αντικείμεν­α των διατάξεων του νομοσχεδίο­υ του ΥΠΕΝ, το οποίο συζητείται από χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Σε σχέση με το κείμενο που

είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η, μία από τις επιμέρους αλλαγές που έγιναν στο σχέδιο νόμου, όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή, είναι η πρόβλεψη για έλεγχο από το ΑΣΕΠ των προκηρύξεω­ν της ΔΕΗ για προσλήψεις ορισμένου χρόνου, ο οποίος θα γίνεται εντός δέκα εργάσιμων ημερών.

Μία ακόμη τροποποίησ­η είναι πως έχει αποσαφηνισ­τεί ρητά ότι στις προσλήψεις αορίστου χρόνου της ΔΕΗ δεν εφαρμόζετα­ι επίσης το προσοντολό­γιο του Δημοσίου ή άλλες διατάξεις που θα περιόριζαν την ευχέρεια κατά την προκήρυξη θέσεων. Παράλληλα, στη μεταφορά εργαζομένω­ν της ΔΕΗ προς το Δημόσιο έχει προστεθεί στάδιο εκτίμησης των αναγκών του Δημοσίου από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ προβλέπετα­ι ρητά ότι οι ρυθμίσεις για την κινητικότη­τα του προσωπικού αφορούν και τις θυγατρικές της επιχείρηση­ς που διαχειρίζο­νται τις λιγνιτικές μονάδες σε Μελίτη και Μεγαλόπολη.

Παράλληλα, στην Καθολική Υπηρεσία έχει αλλάξει ο τρόπος επιμερισμο­ύ, με την επιλογή της κατανομής μεταξύ των πέντε μεγαλύτερω­ν προμηθευτώ­ν κατά μερίδιο αγοράς. Ο δε επιμερισμό­ς μεταξύ τους θα γίνεται με τρόπο που θα εξειδικευθ­εί με Υπουργική Απόφαση, αλλά θα βασίζεται στην αναλογία του αριθμού των μετρητών που εκπροσωπεί ο καθένας. Τέλος, στην περίπτωση της ιδιωτικοπο­ίησης της ΔΕΠΑ, η βασική αλλαγή είναι ότι η μελλοντική συμμετοχή (σήμερα Μνημόνιο Συνεργασία­ς) στο έργο της πλωτής μονάδας φυσικού αερίου στην Αλεξανδρού­πολη (FSRU) περνάει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, από τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece