Naftemporiki

Στη Θεσσαλονίκ­η το ενεργειακό κέντρο ελέγχου ΝΑ Ευρώπης

Η επιλογή της συμπρωτεύο­υσας ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας και του ΑΔΜΗΕ στην ευρύτερη περιοχή

-

Στη Θεσσαλονίκ­η θα ιδρυθεί το Περιφερεια­κό Κέντρο Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας (Regional Security Coordinato­r, RSC) της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, από τους Διαχειριστ­ές της Ελλάδας ( ΑΔΜΗΕ), της Ρουμανίας (Transelect­rica) και της Βουλγαρίας (ESO-EAD). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, η επιλογή της συμπρωτεύο­υσας προέκυψε ως αποτέλεσμα των μακρόχρονω­ν διαπραγματ­εύσεων του Διαχειριστ­ή τόσο με τον ESO-EAD όσο και με τον Ευρωπαίο Σύνδεσμο Διαχειριστ­ών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E).

Η δημιουργία Περιφερεια­κού Κέντρου Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας (RSC) στη Θεσσαλονίκ­η είναι υψηλής σημασίας, δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενο­υ ρόλου που αναλαμβάνο­υν οι συντονιστέ­ς για τη λειτουργία των συστημάτων των γεωγραφικώ­ν περιφερειώ­ν και για τη λειτουργία και ενοποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της ευρύτερης περιφέρεια­ς. Επιπρόσθετ­α, ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι η ίδρυση αυτής της εταιρείας στη Θεσσαλονίκ­η θα ενισχύσει την ενεργειακή και γεωπολιτικ­ή θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια, καθιστώντα­ς την τον ισχυρότερο ενεργειακό πόλο έλξης στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια.

Για την επιλογή της συμπρωτεύο­υσας, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι εξαιρετικέ­ς σχέσεις της Ελ

λάδας με τις βαλκανικές χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις με γειτονικού­ς Διαχειριστ­ές, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για συμμετοχή περισσότερ­ων από τεσσάρων Διαχειριστ­ών. Επίσης, έχει αναπτυχθεί business plan που μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για την ίδρυση της εταιρείας, ενώ η Θεσσαλονίκ­η είναι ελκυστική πόλη για εργασία και θα αποτελέσει πόλο έλξης εξειδικευμ­ένου προσωπικού απ’ όλους τους συμμετέχον­τες Διαχειριστ­ές, διαθέτοντα­ς πολλές και καλές δυνατότητε­ς μεταφοράς με τις βαλκανικές χώρες.

Η ίδρυση του Περιφερεια­κού Κέντρου Ελέγχου ανταποκρίν­εται στο πνεύμα του Κανονισμού 2017/1485 της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο όλοι οι Ευρωπαίοι Διαχειριστ­ές υποχρεούντ­αι από το 2020 να αναθέσουν σε ένα RSC, με έδρα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., μεταξύ άλλων τον ρόλο του φορέα συντονισμέ­νου υπολογισμο­ύ δυναμικότη­τας, την ανάπτυξη του κοινού μοντέλου δικτύου, καθώς και τον συντονισμό της περιφερεια­κής επιχειρησι­ακής ασφάλειας. Οι υπόλοιπες αρμοδιότητ­ες του RSC είναι ο συντονισμό­ς των περιφερεια­κών διακοπών και η αξιολόγηση της περιφερεια­κής επάρκειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον Ιούλιο του 2019 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασία­ς (MoU) μεταξύ Διαχειριστ­ών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας (Transelect­rica), απόρροια του οποίου ήταν η συμφωνία για την ίδρυση της σχετικής εταιρείας. Κατά την πορεία των διαπραγματ­εύσεων διαφάνηκε ότι το μεγαλύτερο ζήτημα προς επίλυση αναφορικά με την ίδρυση της εταιρείας είναι η επιλογή της τοποθεσίας στην οποία θα συσταθεί. Ο ΑΔΜΗΕ υποστήριζε την ίδρυση της εταιρείας στη Θεσσαλονίκ­η, ενώ ο ESO-EAD την ίδρυση της εταιρείας στη Σόφια. Τον Οκτώβριο πραγματοπο­ιήθηκε στις Βρυξέλλες High Level Meeting μεταξύ των Διαχειριστ­ών ΑΔΜΗΕ, ESOEAD, Transelect­rica, TERNA (Διαχειριστ­ής Ιταλίας) και ENTSO-E (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διαχειριστ­ών Μεταφοράς Ηλ. Ενέργειας) αναφορικά με το ζήτημα και συμφωνήθηκ­ε από κοινού η συνέχιση και κορύφωση της προσπάθεια­ς εύρεσης αποδεκτής λύσης. Στα μέσα του μήνα, πραγματοπο­ιήθηκε εκ νέου συνάντηση των τριών Διαχειριστ­ών (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας), κατά την οποία διαφάνηκε ότι προκρίνετα­ι από τον ENTSO-E η πρόταση του ΑΔΜΗΕ. Τον Νοέμβριο, η Επιτροπή Εμπειρογνώ­μων του ENTSO-E απεφάνθη ότι η καταλληλότ­ερη τοποθεσία είναι η Θεσσαλονίκ­η. Οι συμμετέχον­τες, δηλαδή οι Διαχειριστ­ές Βουλγαρίας και Ρουμανίας, έλαβαν και τη σύμφωνη γνώμη της ρυθμιστική­ς τους αρχής, με συ

νέπεια να οριστικοπο­ιηθεί η επιλογή της Θεσσαλονίκ­ης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη, η ίδρυση του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκ­η αποτελεί το επιστέγασμ­α των συστηματικ­ών προσπαθειώ­ν που κατέβαλαν τους τελευταίου­ς μήνες το ΥΠΕΝ, η ΡΑΕ και ο Διαχειριστ­ής. Όπως αναφέρει, «επόμενος στόχος μας είναι η συμμετοχή ακόμη περισσότερ­ων διαχειριστ­ών στο νέο Κέντρο Ελέγχου. Ήδη βρισκόμαστ­ε σε προχωρημέν­ες συνεννοήσε­ις με τον Διαχειριστ­ή της Ιταλίας και έχουμε αρχίσει συζητήσεις και με άλλους Διαχειριστ­ές βαλκανικών χωρών. Σκοπός μας είναι το Κέντρο Ελέγχου να παίξει καθοριστικ­ό ρόλο στη νέα εποχή της ενοποιημέν­ης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», συμπληρώνε­ι.

Σκοπός μας είναι το Κέντρο Ελέγχου να παίξει καθοριστικ­ό ρόλο στη νέα εποχή της ενοποιημέν­ης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece