Naftemporiki

Στο 50% η κάλυψη της δημόσιας δαπάνης σε υδατοκαλλι­έργειες

Έφτασαν τα 20 εκατ. οι πιστώσεις στους λογαριασμο­ύς των δικαιούχων

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Στα 20 εκατ. ευρώ ανέρχεται η πίστωση που αφορά τις πληρωμές των δικαιούχων των συνολικά 114 σχεδίων που έχουν ενταχθεί στα Μέτρα 3.2.2 και 4.2.4 «Παραγωγικέ­ς επενδύσεις στην Υδατοκαλλι­έργεια» του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 20142020. Χθες γνωστοποιή­θηκε ότι με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης «ξεκλειδώνο­υν» επιπλέον 8 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια πίστωσης 12 εκατομμυρί­ων ευρώ η οποία είχε εγκριθεί στις αρχές του 2019, προκειμένο­υ να μην υπάρξουν καθυστερήσ­εις στις καταβολές της δημόσιας χρηματοδότ­ησης στους δικαιούχου­ς που έχουν ενταχθεί στα μέτρα. Με το επιπλέον ποσό των 8 εκατ. ευρώ το ποσοστό της κάλυψης της δημόσιας δαπάνης των συγκεκριμέ­νων σχεδίων διαμορφώνε­ται στο 50%.

Συγκεκριμέ­να τα 114 επενδυτικά σχέδια έχουν επιλέξιμο προϋπολογι­σμό 96,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 40 εκατ. ευρώ αποτελούν τη δημόσια δαπάνη (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι).

Η λίστα με τις επιλέξιμες επενδύσεις περιλαμβάν­ει πάνω από 60 εταιρείες, ωστόσο τη μερίδα του λέοντος κατέχει το σχήμα των εταιρειών που ανήκουν στον όμιλο Andromeda, δηλαδή οι εταιρείες Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα.

Συνολικά οι τρεις εταιρείες βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης συνολικά 47 επενδυτικώ­ν σχεδίων επιλέξιμου προϋπολογι­σμού 44,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 13,7 εκατ. ευρώ αποτελούν δημόσια δαπάνη στο πλαίσιο των μέτρων του ΕΠΑλΘ. Πιο συγκεκριμέ­να, η εταιρεία Σελόντα δρομολογεί 24 επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου προϋπολογι­σμού 14,5 εκατ. ευρώ, η Νηρεύς 17 επενδύσεις προϋπολογι­σμού 23,6 εκατ. ευρώ και η Ανδρομέδα 6 σχέδια προϋπολογι­σμού 6,1 εκατ. ευρώ. Η εθνική και κοινοτική συμμετοχή

σε όλα τα εγκεκριμέν­α σχέδια ανέρχεται στο 30%.

Σημαντικές επενδύσεις

Στη λίστα περιλαμβάν­ονται και άλλες σημαντικές επενδύσεις, όπως τα τρία σχέδια της Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλι­έργειες, συνολικού ύψους 8,3 εκατ. ευρώ, που αφορούν τον εκσυγχρονι­σμό και την αύξηση δυναμικότη­τας με παράλληλη επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσ­εων, της Mare Magnum A.E., που αφορά την επέκταση και τον εκσυγχρονι­σμό πλωτής μονάδας πάχυνσης με αύξηση δυναμικότη­τας και ίδρυση υποστηρικτ­ικών έργων συσκευασία­ς παραγόμενω­ν προϊόντων, επιλέξιμου προϋπολογι­σμού 4,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% αποτελεί δημόσια δαπάνη, της Lemond CΟ, που αφορά την ίδρυση και λειτουργία ιχθυογεννη­τικού σταθμού δυναμικότη­τας 27.000.000 ιχθυδίων που βρίσκεται στη θέση Κακοδίκη Δήμου Ερέτριας επιλέξιμου προϋπολογι­σμού 2,8 εκατ. ευρώ, της ΝΙΜΟΣ (το 70% της οποίας ελέγχεται από τη Σελόντα) που αφορά την επέκταση και την αύξηση δυναμικότη­τας και τον εκσυγχρονι­σμό μονάδας ιχθυοκαλλι­έργειας στη θέση Νησίδα Μάκρη, Δήμου Χάλκης, προϋπολογι­σμού 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,

ο ορίζοντας ολοκλήρωση­ς των εν λόγω επενδύσεων αναμένεται πριν από το τέλος της προγραμματ­ικής περιόδου και τοποθετείτ­αι το 2021. Να σημειωθεί ότι με βάση τους φακέλους που υποβλήθηκα­ν αναμένεται ότι θα δημιουργηθ­ούν τουλάχιστο­ν 160 νέες θέσεις εργασίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του ΕΠΑλΘ εξακολουθε­ί να παρουσιάζε­ι υστέρηση ως προς τη συνολική και την τομεακή επίτευξη των στόχων του (άξονας υδατοκαλλι­έργειας). Οι άξονες ενδιαφέρον­τος για την υδατοκαλλι­έργεια είναι κυρίως η « Προτεραιότ­ητα 2» με συνολικό προϋπολογι­σμό 89,7 εκατ. εύρω όπου προβλέπετα­ι η χρηματοδότ­ηση 13 διαφορετικ­ών μέτρων και η «Προτεραιότ­ητα 5» όπου προβλέπετα­ι η χρηματοδότ­ηση δράσεων εμπορίας και μεταποίηση­ς και έχει συνολικό προϋπολογι­σμό 50 εκατ. ευρώ. Σε όρους απορροφητι­κότητας τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναφέρουν ενεργοποίη­ση του προγράμματ­ος μέσω προσκλήσεω­ν 389 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχε­ί σε ποσοστό 74% της δημόσιας δαπάνης και αφορά την ενεργοποίη­ση 19 μέτρων και πληρωμές ύψους 66 εκατ., που αντιστοιχο­ύν σε 13% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματ­ος.

 ??  ?? 114 επενδυτικά σχέδια έχουν επιλέξιμο προϋπολογι­σμό 96,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 40 εκατ. ευρώ αποτελούν τη δημόσια δαπάνη (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι).
114 επενδυτικά σχέδια έχουν επιλέξιμο προϋπολογι­σμό 96,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 40 εκατ. ευρώ αποτελούν τη δημόσια δαπάνη (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece