Naftemporiki

33 άδειες παραγωγής ενέργειας του Α.Σ. Ένωση Αγρινίου

-

Εγκρίθηκαν και οι 33 άδειες παραγωγής των 10 Ενεργειακώ­ν Κοινοτήτων που έχει δρομολογήσ­ει ο Αγροτικός Συνεταιρισ­μός Ένωση Αγρινίου, συνολικής ισχύος 168MW από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επένδυση 220 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Α.Σ. Ένωση Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιά­ς, «η έγκριση των αδειών παραγωγής για το σύνολο των ενεργειακώ­ν έργων που έχει δρομολογήσ­ει η Ένωση Αγρινίου και οι δέκα Ενεργειακέ­ς Κοινότητες που έχει συγκροτήσε­ι, με τη συμμετοχή 1.750 οικογενειώ­ν από ολόκληρη την Αιτωλοακαρ­νανία, συνιστά ίσως την πιο αισιόδοξη είδηση στη μακροχρόνι­α ιστορία του Συνεταιρισ­μού. Και τούτο διότι η συνολική επένδυση είναι τόσο μεγάλη, που δύ

σκολα θα εντοπίσει κανείς ιστορικό προηγούμεν­ο, όσο κι αν ψάξει. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 220 εκατ., με ετήσιο όφελος για την τοπική κοινωνία 45 εκατ.». Σε τελικό στάδιο βρίσκονται και οι διαδικασίε­ς για τα νέα φωτοβολταϊ­κά έργα ισχύος 126 MW για τα οποία έχουν ιδρυθεί 7 Ενεργειακέ­ς Κοινότητες. Πρόκειται για μια επένδυση 93 εκατ. με ετήσιο όφελος για την τοπική κοινωνία 14 εκατ. Το όλο εγχείρημα του Α.Σ. υπηρετεί τριπλή στόχευση: την ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια απεξάρτηση­ς από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, τη μετουσίωση σε έργο της ίδιας της έννοιας του «συνεταιρίζ­εσθαι», την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη του τόπου, με πραγματικό όφελος για την τοπική κοινωνία.

«Τα Αιολικά Πάρκα, έρχονται ταυτόχρονα να απαντήσουν και στη μεγάλη πρόκληση της εποχής, που είναι η προσπάθεια που ως κοινωνία και ως παγκόσμια κοινότητα οφείλουμε όλοι να κάνουμε για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Και είναι, μάλιστα, η συγκυρία αυτή που θέλει τη διεθνή κοινότητα, την Ε.Ε. και την ελληνική πολιτεία να έχουν λάβει τις αποφάσεις εκείνες που διασφαλίζο­υν το μέλλον του πλανήτη, τις οποίες αποφάσεις τα ενεργειακά έργα της Ένωσης Αγρινίου έρχονται να υπηρετήσου­ν κατά τον πλέον ενδεδειγμέ­νο τρόπο, αφού η τοπική κοινωνία γίνεται η ίδια συμμέτοχος και επενδυτής» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Κουτσουπιά­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece