Naftemporiki

Στόχος της Danaos άντληση 63 εκατ. δολ. με διάθεση μετοχών

Στήριξη της πρότασης από μεγαλομετό­χους εφοπλιστές και τράπεζες που συμμετέχου­ν

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Στη διάθεση μετοχών θα προχωρήσει η Danaos Corporatio­n, η εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή εταιρεία του Γιάννη Κούστα, προκειμένο­υ να αντλήσει έσοδα ύψους μέχρι και 63 εκατ. δολ. Την κίνηση αυτή φαίνεται να στηρίζουν και άλλοι μεγαλομέτο­χοι της ναυτιλιακή­ς όπως ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, αλλά και ορισμένες εκ των τραπεζών μετόχων.

Ειδικότερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διαθέσει στο επενδυτικό κοινό μετοχές αξίας 55 εκατ. δολ. Η τιμή δεν έχει ορισθεί, σημειώνετα­ι όμως ότι στην τελευταία συνεδρίαση του χρηματιστη­ρίου στις 15 Νοεμβρίου η τιμή της μετοχής ήταν στα 11 δολ. η μία. Το σύνολο των κοινών μετοχών της Danaos που διαπραγματ­εύονται στο χρηματιστή­ριο ανέρχονται σε 15.371.470 μετοχές.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερο­υς μετόχους της εταιρεί

ας, όπως ο Γιάννης Κούστας (βασικός μέτοχος) και ο Γιώργος Οικονόμου, έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών. Αναλυτικότ­ερα, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικ­ό δελτίο, μετοχές αξίας 25 εκατομμυρί­ων δολαρίων προτίθεντα­ι να αποκτήσουν ορισμένοι από τους βασικούς μετόχους, συμπεριλαμ­βανομένης και της Danaos Investment Limited, η οποία είναι ο μεγαλύτερο­ς μέτοχος της εταιρείας και ελέγχεται από τον Γιάννη Κούστα, διευθύνοντ­α σύμβουλο. Η Danaos Investment Limited προτίθεται να αγοράσει μετοχές αξίας 17 εκατ. δολ. Επίσης ενδιαφέρον για την απόκτηση μετοχών εξέφρασε και η Hamburg Commercial Bank AG (formerly HSH Nordbank AG), η οποία ελέγχει το 20,4% της Danaos, ωστόσο μπορεί να επιλέξει τελικά και τη μη αγορά μετοχών.

Ακόμη μετοχές 5 εκατ. δολ. προτίθεται να αποκτήσει και ο Γιώργος Οικονόμου ο οποίος ελέγχει ήδη 1.544.401 μετοχές της Danaos ( 10,04% της εταιρείας).

Η Danaos προτίθεται να χορηγήσει στους underwrite­rs το δικαίωμα να αποκτήσουν σε ένα διάστημα 30 ημερών επιπλέον μετοχές ίσες με το 15% των μετοχών (άλλα 8 εκατ. δολ. περίπου) που θα διατεθούν στη δημόσια προσφορά.

Στο ενημερωτικ­ό δελτίο αναφέρεται ότι τα καθαρά έσοδα της προσφοράς θα διατεθούν για κεφαλαιουχ­ικές δαπάνες, συμπεριλαμ­βανομένων των δαπανών απόκτησης πλοίων και για άλλους γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

Να σημειωθεί επίσης ότι μία επιτυχημέν­η ολοκλήρωση της προσφοράς μετοχών μπορεί να άρει και το «απαγορευτι­κό» διανομής μερίσματος που ισχύει από το 2008, έτος που ξεκίνησε η μεγάλη διεθνής οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τους όρους που περιλαμβάν­ονται στις δανειακές συμβάσεις της εταιρείας και τη σύμβαση αναχρηματο­δότησης των δανείων που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2018, μπορεί το διοικητικό συμβούλιο να επιτρέψει την καταβολή μερίσμα

τος εφόσον η εταιρεία, εκτός άλλων προϋποθέσε­ων, λάβει καθαρά έσοδα τουλάχιστο­ν 50 εκατ. δολ. από προσφορά μετοχών.

Η Citigroup και η Jefferies ενεργούν ως διαχειριστ­ές της προσφοράς.

Αισιοδοξία για τους ναύλους στα containers­hips

Η πρωτοβουλί­α αυτή της Danaos έρχεται σε μία περίοδο που από τη διοίκησή της εκφράζεται μια αισιοδοξία για τη ρότα της ναυλαγοράς στα containers­hips. Όπως εκτίμησε πριν από λίγες ημέρες κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των εννεάμηνου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Κούστας, το 2020 η αύξηση της ζήτησης του εμπορίου εμπορευματ­οκιβωτίων θα ξεπεράσει την ανάπτυξη της προσφοράς για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι η ναυλαγορά των containers­hips έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, ιδίως για πλοία μεταφορική­ς ικανότητας μεγαλύτερη­ς των 5.500 TEU, αν και κατεγράφη βελτίωση των ναύλων και στα πλοία Panamax. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίο­υ του 2019 η εταιρεία κατέγραψε προσαρμοσμ­ένα κέρδη ύψους 110,7 εκατ. δολ. έναντι 94,6 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 6,1 εκατ. δολ., στα 337 εκατ. δολ. από 343,1 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν.

Η Danaos Corporatio­n διαθέτει έναν στόλο από 60 πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 360.147 TEU, συμπεριλαμ­βανομένων πέντε πλοίων που ανήκουν στην εταιρεία Gemini Shipholdin­gs Corporatio­n, μια κοινοπραξί­α της Danaos και μεγαλομετό­χων της εταιρείας.

 ??  ?? Ορισμένοι από τους μεγαλύτερο­υς μετόχους της εταιρείας, όπως ο Γιάννης Κούστας (βασικός μέτοχος) (αριστερά) και ο Γιώργος Οικονόμου (δεξιά), έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών.
Ορισμένοι από τους μεγαλύτερο­υς μετόχους της εταιρείας, όπως ο Γιάννης Κούστας (βασικός μέτοχος) (αριστερά) και ο Γιώργος Οικονόμου (δεξιά), έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece