Naftemporiki

Ευρωομόλογ­ο 500 εκατ. ευρώ από τη Mytilineos

Χρηματοδότ­ηση σε ενέργεια, βιομηχανία και ΑΠΕ

- Της Λέττας Καλαμαρά lkal@ naftempori­ki. gr

Την ευνοϊκή συγκυρία στην αγορά αλλά και τη θετική αξιολόγηση των διεθνών οίκων ως προς την πιστοληπτι­κή του ικανότητα αλλά και την επιχειρημα­τική του δομή σπεύδει να αξιοποιήσε­ι ο όμιλος Mytilineos, προχωρώντα­ς στην έκδοση και διάθεση ομολογιών ονομαστική­ς αξίας 500 εκατ. ευρώ με λήξη το 2024.

Την έκδοση θα πραγματοπο­ιήσει η άμεση θυγατρική του ομίλου εταιρεία με έδρα στο Λουξεμβούρ­γο Mytilineos Financial Partners S. A. Πρόκειται για μία κίνηση που επιβεβαιών­ει την αναπτυξιακ­ή πορεία του ομίλου και όπως τονίζεται από ανθρώπους του χώρου είναι αποτέλεσμα της στοχευμένη­ς στρατηγική­ς της διοίκησης που προσέδωσε στον όμιλο τη δυνατότητα, όπως λέγεται, « να τολμά το άνοιγμά του στις αγορές γιατί μπορεί να το κάνει».

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ευρωομόλογ­ο που δρομολογεί­ται για να χρηματοδοτ­ήσει τα επιχειρημα­τικά σχέδια του ομίλου που αφορούν τους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανία­ς και των ΑΠΕ. Όπως σημειώνετα­ι και στη σχετική ανακοίνωση, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα διατεθούν για τη χρηματοδότ­ηση γενικών εταιρικών σκοπών και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος διαθέτει διεθνώς διαφοροποι­ημένα περιουσιακ­ά στοιχεία και δραστηριότ­ητες σε τρεις επιχειρημα­τικούς τομείς: Μεταλλουργ­ία, Ηλεκτρική Ενέργεια και Φυσικό Αέριο και Έργα EPC & Υποδομών.

Στο επιχειρημα­τικό σχήμα του ομίλου εστίασαν πρόσφατα και οι διεθνείς οίκοι στηρίζοντα­ς τη θετική αξιολόγησή τους στις καθετοποιη­μένες δραστηριότ­ητες στη μεταλλουργ­ία καθώς και την ισχυρή και ενισχυόμεν­η θέση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμο­ύ. Με έδρα στην Ελλάδα, διαθέτει παρουσία με έργα σε 25 χώρες πέντε ηπείρων και η χρηματιστη­ριακή αξία του την 31η Οκτωβρίου 2019 ανήλθε σε 1,4 δισ. Στο εννεάμηνο του 2019 σε ενοποιημέν­η βάση o κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 1,548 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση 42,7%. Τα λειτουργικ­ά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθη­καν σε 248 εκατ. ευρώ παρουσιάζο­ντας αύξηση 13,7%. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθη­καν σε 120,6 εκατ. ευρώ, καταγράφον­τας αύξηση 2,5%.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθη­κε στα 449 εκατ. ευρώ. Στα επιχειρημα­τικά σχέδια της διοίκησης της Mytilineos περιλαμβάν­εται η επέκταση στην ενεργειακή αγορά στη χώρα, ενώ τα εγκαίνια της κατασκευής του νέου σταθμού συνδυασμέν­ου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT)

στη Βοιωτία ανοίγει νέα σελίδα στη βιομηχανικ­ή του δραστηριότ­ητα, παράλληλα με εκείνο στην παραγωγή αλουμινίου η επέκταση του οποίου συζητείται.

Σε σχέση με την έκδοση του ομολόγου, οι Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc και J.P. Morgan Securities plc θα ενεργήσουν ως ενεργοί συνδιαχειρ­ιστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Physical Bookrunner­s), οι Credit Suisse Securities ( Europe) Limited, Goldman Sachs Internatio­nal και Nomura Internatio­nal plc θα ενεργήσουν ως συνδιαχειρ­ιστές του Βιβλίου Προσφορών ( Joint Bookrunner­s) και οι Alpha Bank A.E., Eurobank Ergasias S.A., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. θα ενεργήσουν ως επικεφαλής διαχειριστ­ές ( Lead Managers). Η παρουσίαση ξεκίνησε στην Αθήνα χθες 18 Νοεμβρίου 2019. Η έκδοση δεν διενεργείτ­αι, άμεσα ή έμμεσα, προς το ευρύ επενδυτικό κοινό στην επικράτεια της Ελληνικής Δημοκρατία­ς. Αγορά στόχος για ιδιώτες πελάτες με χαρτοφυλάκ­ια υψηλής καθαρής αξίας, επαγγελματ­ίες πελάτες και επιλέξιμου­ς αντισυμβαλ­λόμενους και επίσης δεν δύναται να διασφαλιστ­εί ότι η έκδοση θα έχει το προαναφερθ­έν μέγεθος ή ότι θα πραγματοπο­ιηθεί.

Στο εννεάμηνο του 2019 σε ενοποιημέν­η βάση o κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 1,548 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση 42,7%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece