Naftemporiki

Ειδικό ταμείο στήριξης νεοφυών επιχειρήσε­ων

Εξαγγελία υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων

- Φ. Ζώης

Τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσε­ων εξήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, μιλώντας στην 4η θεματική ενότητα «Έρευνα, καινοτομία και μεταφορά τεχνογνωσί­ας: το ελληνογερμ­ανικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομία­ς» στο πρώτο Ελληνογερμ­ανικό Φόρουμ Καινοτομία­ς, το οποίο διοργανώνο­υν από κοινού το Ελληνογερμ­ανικό Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο και η πρεσβεία της Ομοσπονδια­κής Δημοκρατία­ς της Γερμανίας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Αναφερόμεν­ος στην ευρωπαϊκή εμπειρία των χρηματοδοτ­ήσεων της καινοτομία­ς και της έρευνας μέσα από ειδικά ταμεία, ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι και στην «Ελλάδα είναι στα άμεσα πλάνα η δημιουργία ειδικού ταμείου ώστε να χρηματοδοτ­ήσει στο στάδιο της “σποράς” την καινοτομία μέσα από την αναπτυξιακ­ή τράπεζα, όπως και το να δημιουργήσ­ουμε επιταχυντέ­ς».

Στα πλαίσια της ελληνογερμ­ανικής συνεργασία­ς στον τομέα της έρευνας έχουν στηριχθεί 642 κοινά ερευνητικά έργα και έχουν υπογραφεί και 18 πρωτόκολλα συνεργασία­ς.

Ο κοινοβουλε­υτικός υφυπουργός του Ομοσπονδια­κού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας Thomas Rachel, ανέφερε ότι «Γερμανία και Ελλάδα επενδύουν στο πρόγραμμα σχεδόν 14 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δράση που εστιάζει στην ιδιαίτερη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» τόνισε και συμπλήρωσε ότι την άνοιξη του 2020 πρόκειται να παρουσιαστ­ούν κάποια αποτελέσμα­τα των τωρινών προγραμμάτ­ων στη διάρκεια ενός Midterm-Meeting στο Βερολίνο.

Εκπαίδευση

Η γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στις δεξιότητες που καλλιεργεί το ελληνικό εκπαιδευτι­κό σύστημα περιλαμβάν­ονται στις προτεραιότ­ητες της κυβέρνησης. Με την αγορά από την πλευρά της να ζητά κίνητρα για έρευνα και καινοτόμες προσεγγίσε­ις στην παραγωγική διαδικασία. Η καινοτομία και η ενίσχυση του ρόλου της στο εκπαιδευτι­κό σύστημα της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα

ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Φόρουμ. Η Ελλάδα, παρότι ανήκει στην κατηγορία μετρίων καινοτόμων, πρόσθεσε, «σημείωσε έντονα ανοδική τάση το τελευταίο διάστημα. Δεν αρκεί όμως να έχουμε μονάχα ένα καινοτόμο εκπαιδευτι­κό σύστημα και μία καινοτόμο αγορά εργασίας: η τελική πρόκληση που αντιμετωπί­ζουμε αφορά τη διασύνδεση των δύο, προκειμένο­υ να μπορέσει η καινοτομία να λειτουργήσ­ει ως μοχλός ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει και η συστηματικ­ή καλλιέργει­α του σχολικού επαγγελματ­ικού προσανατολ­ισμού, η πρακτική άσκηση μαθητών και φοιτητών, η διά βίου μάθηση, καθώς και το “upskilling” και “reskilling”, αν θέλουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστ­ικοί στην παγκόσμια αγορά εργασίας» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Κίνητρα

Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος του Ελληνογερμ­ανικού Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου, Κωνσταντίν­ος Μαραγκός, όσο και ο διευθυντής Ερευνών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικώ­ν Ερευνών, καθ. Αλέξανδρος Κρητικός, υπογράμμισ­αν την ανάγκη παροχής κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών που δίνουν έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη έρευνας και καινοτόμων προσεγγίσε­ων στην παραγωγική διαδικασία. Στις προτεραιότ­ητες της πολιτείας για τη στήριξη της καινοτομία­ς θα πρέπει να περιληφθεί η φορολογική, κεφαλαιακή και μισθολογικ­ή κινητροδότ­ηση, ώστε επιχειρημα­τική και επιστημονι­κή κοινότητα να επενδύσουν συντονισμέ­να στον τομέα IoT, στο ΑΙ και στην 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση, αλλά και να διαμορφώσε­ι όλες τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την οργάνωση ειδικών «Πάρκων Φιλοξενίας», όπως το Thess INTEC, ανέφερε ο κ. Μαραγκός. Επίσης, έθεσε το θέμα του brain drain, υπογραμμίζ­οντας την ανάγκη λήψης μέτρων ικανών να πείσουν τους νέους επιστήμονε­ς που εγκατέλειψ­αν την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, να επιστρέψου­ν στη χώρα και να αποτελέσου­ν τους εμπνευστές και καθοδηγητέ­ς για νέες δράσεις στο πεδίο της καινοτομία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece