Naftemporiki

Κωφεύει το Βερολίνο στις φωνές για αύξηση δαπανών

Αίτημα από τους Γερμανούς βιομήχανου­ς και τα συνδικάτα

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Αμετακίνητ­ο παραμένει το Βερολίνο στην πολιτική του ισοσκελισμ­ένου προϋπολογι­σμού και στη χρηματοδότ­ηση των υποδομών με χρέος, παρά τις επανειλημμ­ένες εκκλήσεις και πιέσεις από διεθνείς οργανισμού­ς να αυξήσει τις δαπάνες του και παρά τις προειδοποι­ήσεις για στασιμότητ­α της γερμανικής οικονομίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Όλαφ Σολτς απέρριψαν χθες το κοινό αίτημα των Γερμανών βιομηχάνων και των συνδικάτων προς την κυβέρνηση να δώσει επανεκκίνη­ση στη στάσιμη οικονομία, αφήνοντας στην άκρη τις άκαμπτες πολιτικές της.

Το αίτημα αυτό, που συνιστά μία άκρως ασυνήθιστη κίνηση, καταδεικνύ­ει πόσο πολύ έχουν αυξηθεί οι δημόσιες φωνές σε μία χώρα που επί μακρόν δείχνει εμμονή στην πολιτική του μηδενικού χρέους. Με τη γερμανική οικονομία να βρίσκεται σε στασιμότητ­α και με το κόστος δανεισμού του Βερολίνου σε ιστορικό χαμηλό, Μέρκελ και Σολτς δέχονται ολοένα και μεγαλύτερε­ς πιέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό να βά

λουν στην άκρη τις μέχρι τώρα πολιτικές τους, που περιορίζει τον δημοσιονομ­ικό χώρο για αύξηση των δημοσίων δαπανών. Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπέδειξε άλλωστε τη Γερμανία ως μία χώρα που θα μπορούσε να χρησιμοποι­ήσει τα πλεονάσματ­α του προϋπολογι­σμού της για να συμβάλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιώ­ν (BDI) και η Γερμανική Συνομοσπον­δία Συνδικάτων (DGB) κάλεσαν την κυβέρνηση να σκεφθεί ξανά τις προτεραιότ­ητές της για τον προϋπολογι­σμό και να ενισχύσει δραστικά τις δημόσιες επενδύσεις, ώστε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να είναι σε θέση να αναπτυχθεί στο μέλλον.

Και οι δύο πλευρές υπογράμμισ­αν ότι η Γερμανία χρειάζεται δημόσιες επενδύσεις ύψους 500 δισ. δολαρίων για να εκσυγχρονί­σει τις υποδομές της καθώς έκανε ελάχιστες προσπάθειε­ς την τελευταία δεκαετία.

«Αυτό δεν αφορά κυρίως την καταπολέμη­ση των συμπτωμάτω­ν μίας ύφεσης, αλλά μάλλον την αντιμετώπι­ση των βαθύτερων αιτίων της αδύναμης ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος του BDI, Ντίτερ Κεμπφ, προσθέτοντ­ας ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να διατηρήσει και να βελτιώσει τη Γερμανία ως τόπο επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας για να διασφαλίσε­ι τη μακροπρόθε­σμη ευημερία και απα

σχόληση. Ο επικεφαλής της DGB, Ράινερ Χόφμαν, επεσήμανε ότι ένα μακροπρόθε­σμο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλισθ­εί η βιωσιμότητ­α του αναπτυξιακ­ού μοντέλου της Γερμανίας και μαζί με αυτή και οι καλά αμειβόμενε­ς θέσεις εργασίας.

«Όχι» από Μέρκελ - Σολτς

Από την πλευρά τους, Μέρκελ και Σολτς επέμειναν κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου ότι ήδη η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις σε επίπεδα ρεκόρ έτσι ώστε να μην υφίσταται λόγος να αμφισβητήσ­ει το «φρένο του χρέους» ως βασική κατευθυντή­ρια αρχή της.

«Με τη σημερινή δημοσιονομ­ική πολιτική μας, μπορούμε να δημιουργήσ­ουμε ανάπτυξη» ανέφερε η Μέρκελ, μετά τα στοιχεία που έδειξαν την προηγούμεν­η εβδομάδα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναπτύχθηκ­ε με αναιμικό ρυθμό 0,1% στο τρίτο τρίμηνο.

Η Μπούντεσμπ­ανκ προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία, παρότι απέφυγε την ύφεση, θα παραμείνει σε στασιμότητ­α στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, ενώ υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για ανάκαμψη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece