Naftemporiki

Φθηνότερος δανεισμός στην Κίνα

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βραχυπρόθε­σμο επιτόκιο για τόνωση της ανάπτυξης

-

Σε μία απρόσμενη κίνηση, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε το επιτόκιο βραχυπρόθε­σμου δανεισμού, για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, σε μία κίνηση που σηματοδοτε­ί στις αγορές ότι οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής της είναι έτοιμοι να λάβουν δραστικά μέτρα για να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι μείωσε το επιτόκιο στις τακτικές πράξεις αντίστροφη­ς επαναγοράς επτά ημερών, στο 2,50% από 2,55%. Η κίνηση αυτή αυξάνει τώρα τις πιθανότητε­ς η κεντρική τράπεζα της Κίνας να μειώσει το νέο βασικό επιτόκιο χορηγήσεων (LPR), βάσει του οποίου πολλές τράπεζες βασίζουν τα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων τους, έτσι ώστε να απελευθερώ­σει νέα κεφάλαια σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή της κεντρικής τράπεζας έχει ως στόχο και να καθησυχάσε­ι τους επενδυτές που φοβούνται ότι οι υψηλότερες τιμές λιανικής θα μπορούσαν να την εμποδίσουν από το να εφαρμόσει νέα μέτρα στήριξης.

Χτίζοντας αποθέματα

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο προ

σπαθεί να «χτίσει» τα «σκιώδη αποθέματά» του, έτσι ώστε να μειώσει την εξάρτησή του από το αμερικανικ­ό δολάριο. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θα προσπαθήσε­ι να αυξήσει τα ξένα συναλλαγμα­τικά της αποθέματα και σε άλλα νομίσματα πέραν του δολαρίου. Στα τέλη Ιουνίου η αναλογία των συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων της σε δολάριο υπολογιζότ­αν στο 59%. Παράλληλα, μειώνει σταδιακά τις τοποθετήσε­ις της σε αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα. Από το 2018, όταν έφθασαν στο ζενίθ τους, η Κίνα έχει μειώσει τις επενδύσεις της σε αμερικανικ­ό κρατικό χρέος κατά 88 δισ. δολάρια τους τελευταίου­ς 14 μήνες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece