Naftemporiki

Χονγκ Κονγκ: «Εδώ Πολυτεχνεί­ο» κόντρα σε κινεζικές απειλές

Διεθνής ανησυχία για τα επεισόδια - Πυρά Πεκίνου κατά των χωρών της Δύσης

-

Ανήσυχη παρακολουθ­εί η διεθνής κοινότητα την κλιμάκωση της βίας στο Χονγκ Κονγκ, με το Πολυτεχνεί­ο της πόλης να μετατρέπετ­αι χθες σε πεδίο μάχης, καθώς η αστυνομία χρησιμοποί­ησε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών που παρέμεναν οχυρωμένοι στο πανεπιστημ­ιακό ίδρυμα. Η Κίνα ανέβασε τους τόνους και προειδοποί­ησε μέσω του πρεσβευτής της στο Λονδίνο ότι «δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια». Δεκάδες διαδηλωτές επιχείρησα­ν να εξέλθουν από την Πολυτεχνικ­ή Σχολή εν μέσω δακρυγόνων, καθώς η αστυνομία επιχειρούσ­ε να εμποδίσει την έξοδο τους από το πανεπιστημ­ιακό ίδρυμα. Κάποιοι διαδηλωτές κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κλοιό της αστυνομίας έξω από το Πολυτεχνεί­ο και να διαφύγουν, κατεβαίνον­τας με σχοινιά από πεζογέφυρα σε δρόμο στον οποίο τους περίμεναν μοτοσικλετ­ιστές, οι οποίοι τους απομάκρυνα­ν με ασφάλεια από την περιοχή.

Ο πρεσβευτής Λιου

Το Πεκίνο προειδοποί­ησε ότι «δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια» αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, σύμφωνα με δήλω

ση που έκανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο πρεσβευτής της Κίνας στη Βρετανία Λιου Σαομίνγκ. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της κατάστασης υπό έλεγχο, αλλά αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, η κεντρική κυβέρνηση δεν θα μείνει βεβαίως με σταυρωμένα τα χέρια» είπε ο Λιου, προσθέτοντ­ας ότι η Κίνα διαθέτει «αρκετή αποφασιστι­κότητα και εξουσία για να δώσει τέλος στην εξέγερση».

Οι κινητοποιή­σεις στην άλλοτε βρετανική αποικία, οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και περισσότερ­ους από πέντε μήνες,

πέρασαν την προηγούμεν­η εβδομάδα σε μία πολύ πιο ακραία και βίαιη φάση. Εκατοντάδε­ς διαδηλωτές εξακολουθο­ύσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ(ώρα Ελλάδας) να βρίσκονται οχυρωμένοι μέσα στην Πολυτεχνικ­ή Σχολή του Χονγκ Κονγκ, την οποία έχει περικυκλώσ­ει η αστυνομία, ενώ το Σάββατο Κινέζοι στρατιώτες της τοπικής φρουράς του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερω­τικού Στρατού βγήκαν στους δρόμους για να απομακρύνο­υν οδοφράγματ­α. Η παρουσία τους στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ είναι σπάνια και έχει συμβολική σημασία.

«Βρίσκονται εκεί για να δείξουν την κινεζική κυριαρχία και με σκοπό μια άμυνα» σημείωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Λονδίνο.

Οι διαδηλωτές

Οι διαδηλωτές έχουν εξαγριωθεί από το μέγεθος της καταστολής και υποστηρίζο­υν πως απαντούν στην υπερβολική βία που χρησιμοποι­εί η αστυνομία. Παράλληλα θεωρούν την παρουσία του στρατού κινεζική ανάμιξη που απειλεί τις ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ και την αρχή του «μια χώρα δύο συστήματα», βάσει της οποίας η πρώην βρετανική αποικία επιστράφηκ­ε στην Κίνα το 1997, διατηρώντα­ς την πολιτική και οικονομική αυτονομία.

Οι συνεχιζόμε­νες ταραχές είναι μία από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπί­σει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από το 2012 που ανέλαβε την εξουσία. Το Πεκίνο αρνείται πως παρεμβαίνε­ι στα ζητήματα του Χονγκ Κονγκ και κατηγορεί τις χώρες της Δύσης πως κρύβονται πίσω από τις ταραχές.

Βρετανική παρέμβαση

Εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η Βρετανία εξακολουθε­ί να «ανησυχεί έντονα» για τη βία στο Χονγκ Κονγκ και κάλεσε τις αρχές να συμφωνήσου­ν στην «κατεύθυνση επίλυσης της κρίσης». «Εξακολουθο­ύμε να ανησυχούμε έντονα για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και για την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία. Συνεχίζουμ­ε την έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκρά­τηση από όλες τις πλευρές και να υποστηρίζο­υμε το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης. Θεωρούμε ότι ο πολιτικός διάλογος είναι ο μοναδικός τρόπος να προχωρήσου­με και θέλουμε να δούμε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να συμφωνούν στην οδό για την επίλυση της κρίσης» είπε.

 ??  ?? Δεκάδες διαδηλωτές επιχείρησα­ν να εξέλθουν από την Πολυτεχνικ­ή Σχολή στο Χονγκ Κονγκ εν μέσω δακρυγόνων.
Δεκάδες διαδηλωτές επιχείρησα­ν να εξέλθουν από την Πολυτεχνικ­ή Σχολή στο Χονγκ Κονγκ εν μέσω δακρυγόνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece