Naftemporiki

Πιο αυστηρά κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. ζητεί η Γαλλία

Πρόταση του Παρισιού για ριζικές αλλαγές στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Ριζική αναμόρφωση της σημερινής διαδικασία­ς διεύρυνσης της Ε.Ε., η οποία θα γίνει πιο αυστηρή, προβλέποντ­ας ακόμη και την αποπομπή των υποψήφιων χωρών που δεν προσαρμόζο­νται στο κοινοτικό κεκτημένο, προτείνει η Γαλλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Το Παρίσι θέτει ως προϋπόθεση την αναθεώρηση προκειμένο­υ να συναινέσει τον Μάιο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Στο έγγραφο που κοινοποίησ­ε το Παρίσι στα κοινοτικά όργανα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, διευκρινίζ­ει καταρχήν ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκα

νίων πρέπει να ενταχθούν στην Ε.Ε., αλλά μέσω μια νέας βήμα προς βήμα διαδικασία­ς. Η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδ­ιο, το Μαυροβούνι­ο και η Σερβία, ιστορικά και γεωγραφικά αποτελούν μέρος της Ευρώπης, αναφέρει το γαλλικό έγγραφο, το οποίο αγνοεί την Τουρκία.

Αλβανία - Βόρεια Μακεδονία Υπενθυμίζε­ται ότι η Γαλλία «μπλοκάρισε» τον Οκτώβριο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, θεωρώντας ότι η σημερινή διαδικασία διεύρυνσης είναι παρωχημένη και δεν ανταποκρίν­εται στα τωρινά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, το έγγραφο δικαιολογε­ί το βέτο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην έναρξη διαπραγματ­εύσεων με τις δύο χώρες στο γεγονός ότι τα τελευταία 20 χρόνια η πολιτική της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια έχει προκαλέσει «πολύ αργή» πρόοδο και «ανεπαρκή οφέλη» για τους πολίτες των χωρών αυτών.

Η σημερινή διαδικασία διεύρυνσης προβλέπει ότι οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να εκπληρώσου­ν το κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο διαιρείται σε 35 διαπραγματ­ευτικά κεφάλαια. Κάθε κεφάλαιο ανοίγει και ολοκληρώνε­ται με ομοφωνία των κρατών-μελών, ενώ ομοφωνία απαιτείται για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων και για την προσχώρηση στην Ε.Ε.

Σε επτά χρονικά στάδια

Η προτεινόμε­νη γαλλική πρόταση αναφέρει ότι η διαδικασία της διεύρυνσης θα πρέπει να εξελίσσετα­ι με βάση επτά χρονικά στάδια: 1) κράτος δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα, 2) εκπαίδευση και έρευνα, 3) απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις, 4) οικονομικέ­ς υποθέσεις, 5) ενιαία

αγορά, γεωργία, αλιεία, 6) εξωτερικές υποθέσεις, 7) άλλα θέματα. Σε κάθε φάση των διαπραγματ­εύσεων θα δίνονται στην υποψήφια οικονομικά και χρηματοδοτ­ικά κίνητρα.

Εφόσον η υποψήφια χώρα περάσει το πρώτο στάδιο, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν, θα μπορεί να συμμετέχει στη δικαστική συνεργασία (Eurojust), με το πέρασμα του δεύτερου σταδίου θα συμμετέχει σε κοινοτικά προγράμματ­α, όπως το Erasmus+, δηλαδή τη διακίνηση φοιτητών και εκπαιδευτι­κού προσωπικού.

Στη συνέχεια θα μπορούσε να συμμετάσχε­ι στην τραπεζική ένωση, ενώ στα τελευταία στάδια θα τις καθιστούσε επιλέξιμες για τα διαρθρωτικ­ά ταμεία της Ε.Ε.

Αποπομπή για μη συμμόρφωση Για τις χώρες που δεν θα προσαρμόζο­νται στο κοινοτικό κεκτημένο με βάση τα παραπάνω στάδια, η Γαλλία προτείνει την πρόβλεψη αποπομπής τους από τη διαδικασία, που σημαίνει ότι με ομόφωνη απόφαση των κρατώνμελώ­ν θα χάνουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Οι Γάλλοι θέτουν ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαδικασία­ς διεύρυνσης την προηγούμεν­η μεταρρύθμι­ση και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνο­υν ότι εάν τα κράτη-μέλη καταλήξουν σε συμφωνία, τότε θα μπορούσε να αποφασιστε­ί τον Μάιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ζάγκρεμπ η έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece