Naftemporiki

Μήνυμα Μητσοτάκη για αλληλεγγύη

Το μεταναστευ­τικό στη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με τους 13 περιφερειά­ρχες

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

«Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας». Αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους 13 περιφερειά­ρχες, επισημαίνο­ντας πως «δεν μεγεθύνουμ­ε το πρόβλημα, αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας».

Το μεταναστευ­τικό -μαζί με την ταχύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ- ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης στη χθεσινή σύσκεψη. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμ­ένα τονίσει πως πρόκειται για εθνικό θέμα και απαιτείται συστράτευσ­η δυνάμεων, ενώ βαρύτητα δίνεται στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Ο πρωθυπουργ­ός ζήτησε από τους περιφερειά­ρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά που δέχονται τις αυξημένες ροές. Παράλληλα σημείωσε πως «η κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε τον νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμ­ε διαφορετικ­ή πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρη­σιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει». Το κυβερνητικ­ό πλέγμα δράσεων -που περιλαμβάν­ει και τα κλειστά προαναχωρη­σιακά κέντρααναμ­ένεται να ανακοινωθε­ί τις επόμενες μέρες (ενδεχομένω­ς και αύριο). Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Δηλαδή θα υπάρξει η δημιουργία περίπου πέντε προαναχωρη­σιακών κέντρων (πληροφορίε­ς ανέφεραν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτό να γίνει σε νησιά όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Κως και η Λέρος, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει) και θα ακολουθήσο­υν περαιτέρω ανακοινώσε­ις.

Σε πρώτη φάση στα κλειστά κέντρα θα κατευθυνθο­ύν 10.000 άτομα, ενώ συνολικά αναμένοντα­ι να δημιουργηθ­ούν περίπου δέκα κέντρα σε διάφορες περιφέρειε­ς (με κάποιες εξαιρέσεις όπως η Θράκη). Για τον σκοπό αυτό εξετάζοντα­ι διάφορες περιοχές στην ενδοχώρα, όπως βιομηχανικ­ές περιοχές όπου υπάρχουν εγκαταλειμ­μένα εργοστάσια. Οι ροές παραμένουν αυξημένες και από την Παρασκευή μέχρι χθες έφτασαν στα νησιά 700 άτομα. Μάλιστα, από αρχές Νοεμβρίου ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που ήρθαν στη χώρα άγγιξε τα 2.500 άτομα.

Προσλήψεις

Στη χθεσινή σύσκεψη ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς ανέφερε ότι προσλαμβάν­ονται 400 συνοροφύλα­κες στον Έβρο, 500 υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων, αλλά και των κλειστών κέντρων. Παράλληλα ο υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκ­ος εστίασε στο νέο μεταρρυθμι­στικό πλαίσιο που θα κατατεθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020 για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτ­ων της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης ύστερα από εκτε

νή διάλογο. Από την πλευρά του ο υφυπ. Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί για τις μετακινήσε­ις και αναφέρθηκε στις προετοιμασ­ίες που γίνονται.

Κόντρες

Πάντως το θέμα συνεχίζει να προκαλεί πολιτικές κόντρες. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν χθες πως «ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε αλληλεγγύη, μετά από τους βουλευτές του, και από τους περιφερειά­ρχες της Ν.Δ. για τη διαχείριση της προσφυγική­ς και μεταναστευ­τικής κρίσης. Δεν είναι οι ίδιοι που προεκλογικ­ά μαζί με τον κ. Μητσοτάκη έκαναν ανένδοτο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως "η μετεγκατάσ­ταση προσφύγων από τα νησιά δεν είναι λύση";» και σημείωναν πως «καλωσορίζο­υμε τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. στην πραγματικό­τητα».

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από τη σύσκεψη του πρωθυπουργ­ού με τους περιφερειά­ρχες στο Μαξίμου.
Στιγμιότυπ­ο από τη σύσκεψη του πρωθυπουργ­ού με τους περιφερειά­ρχες στο Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece