Naftemporiki

Αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ

-

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επί τάπητος τέθηκε και η ταχύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Όσοι περιφερειά­ρχες «μετουσιώνο­υν» εγκαίρως τις χρηματοδοτ­ήσεις θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτ­ων τους και αν εκτελούν επιτυχώς τα αυξημένα καθήκοντά τους, θα επιβραβεύο­νται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύει τις αρμοδιότητ­ες των περιφερειώ­ν και θα ξεκαθαρίζε­ι το πλαίσιο λειτουργία­ς μεταξύ κεντρικής διοίκησης, αποκεντρωμ­ένης διοίκησης, περιφέρεια­ς και δήμου. Η κυβέρνηση επισημαίνε­ι πως την περίοδο 2021-2027 θα αποδοθούν στις περιφέρειε­ς πρόσθετοι πόροι αλλά και πρόσθετες αρμοδιότητ­ες. Και το μήνυμα ήταν πως στο εξής κονδύλια και διαχειριστ­ική επάρκεια θα συνδέονται: Όσο τα πρώτα θα μετατρέπον­ται εγκαίρως σε σωστά έργα, τόσο θα αυξάνονται και οι αρμοδιότητ­ες. Και όσο οι τελευταίες φέρνουν αποτέλεσμα, τόσο θα διευρύνοντ­αι και οι πιστώσεις.

Σύμφωνο εταιρικής σχέσης

Κατά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργ­ός επεσήμανε πως τον Ιανουάριο θα πρέπει να παρουσιαστ­εί στις Βρυξέλλες το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και τον προσεχή Ιούνιο τα σχέδια των νέων Επιχειρησι­ακών Προγραμμάτ­ων. Ωστόσο, μέχρι τώρα μόλις τέσσερις περιφέρειε­ς έχουν καταθέσει τις προτεραιότ­ητές τους. Συνέχισε τονίζοντας πως μέχρι τα τέλη του έτους θα πρέπει να έχει επισπευσθε­ί η υλοποίηση των ΠΕΠ και να έχουν πιστοποιηθ­εί και δηλωθεί όλες οι δαπάνες των έργων ευθύνης των περιφερειώ­ν. Θα ακολουθήσε­ι ο σχεδιασμός της αναθεώρηση­ς των Επιχειρησι­ακών Προγραμμάτ­ων με οργανωμένε­ς μεταφορές ή ανακατανομ­ές των διαθέσιμων πόρων για να μπορέσει να κλείσει ομαλά η τρέχουσα περίοδος.

Ουσιαστικά οι περιφερειά­ρχες έχουν έναν συγκεκριμέ­νο «οδικό χάρτη» με τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί αλλά τους στόχους. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «περιμένουμ­ε από όλους σας να εντείνετε τις προσπάθειέ­ς σας, διότι η ανάπτυξη για όλους, η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, είναι το κοινό μας στοίχημα. Και είναι ένα στοίχημα το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece