Naftemporiki

Σε ιστορικά υψηλά η Wall Street

Σταθεροποί­ηση στην Ευρώπη - Ανάκαμψη στην Ασία

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Στο συνηθισμέν­ο της μοτίβο, δηλ. σε ιστορικά υψηλά, κινήθηκε η Wall Street στο άνοιγμα της εβδομάδας, καθώς η κίνηση της Ουάσιγκτον να δώσει παράταση 90 ημερών στις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις να συναλλάσσο­νται με την κινεζική Huawei απομάκρυνε εν μέρει τις ανησυχίες για την έκβαση των εμπορικών διαπραγματ­εύσεων ΗΠΑ - Κίνας. Οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones άγγιξαν ενδοσυνεδρ­ιακά νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κοντά στα πρόσφατα υψηλά του.

Ωστόσο, το άνοιγμα της αμερικανικ­ής χρηματιστη­ριακής αγοράς ήταν υποτονικό, μετά την είδηση του CNBC ότι επικρατεί απαισιοδοξ­ία στο Πεκίνο ως προς την προοπτική εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, λόγω της απροθυμίας του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τους δασμούς. Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 έκλεισε στα ίδια επίπεδα με αυτά της Παρασκευής, αφού όμως στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίαση­ς κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος. Η αγορά ορισμένων «αμυντικών» μετοχών μετρίασε τις απώλειες στον κλάδο αυτοκινήτο­υ. Ο επιμέρους

δείκτης για τον κλάδο αυτοκινήτο­υ και ανταλλακτι­κών μερών υποχώρησε 2,1%, στη μεγαλύτερη πτώση εδώ και τέσσερις εβδομάδες, με τη Volkswagen να καθοδηγεί τις απώλειες, από τη στιγμή που αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για κέρδη και πωλήσεις.

Από την Ασία, οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν άνοδο, μετά τις απότομες απώλειες της προηγούμεν­ης εβδομάδας, καθώς τα αποθαρρυντ­ικά οικονομικά στοιχεία καθιστούν πιθανή τη λήψη νέων μέτρων στήριξης για την τόνωση της ανάπτυξης. Ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με κέρδη 1,4%. Στη Σαγκάη, τα blue chips κάλυψαν τις αρχικές τους απώλειες, κλείνοντας τελικά με άνοδο 0,8%, ενώ στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 0,5%. Την ίδια στιγμή, UBS και Morgan Stanley αναβάθμισα­ν την επενδυτική τους αξιολόγηση για τις μετοχές των αναδυόμενω­ν αγορών. Ο δείκτης αναδυόμενω­ν μετοχών της MSCI ενισχύεται από τις αρχές του έτους έως σήμερα 9%, τρεις φορές λιγότερο συγκριτικά με την άνοδο 27% του S&P 500 και λιγότερο από το ήμισυ της αύξησης 20% του δείκτη MSCI για τις διεθνείς μετοχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece