Naftemporiki

Ενισχυμένα ευρώ και γιεν

Πιέσεις στο δολάριο από την αβεβαιότητ­α για εμπορική συμφωνία

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Απομακρύνε­ται, όπως φαίνεται, το ενδεχόμενο μιας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας, εξέλιξη που στρέφει ξανά κεφάλαια προς το γιεν, το οποίο ενισχύθηκε χθες έναντι του δολαρίου.

Η στερλίνα άγγιξε το 1,30 δολ., καθώς η πιθανολογο­ύμενη νίκη των Συντηρητικ­ών στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου ενισχύει την εκτίμηση για δημιουργία πλειοψηφία­ς στη νέα βουλή που θα περάσει τη συμφωνία του Τζόνσον με την Ε.Ε. για το Brexit.

Το CNBC μετέδωσε χθες πως η Κίνα είναι απαισιόδοξ­η όσον αφορά το ενδεχόμενο επίτευξης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, λόγω της απροθυμίας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει την αύξηση των δασμών σε κινεζικές εισαγωγές από τις 15 Δεκεμβρίου.

Η πληροφορία του CNBC έρχεται να προστεθεί στην πληροφορία που μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Κυριακή, το οποίο έκανε λόγο για «εποικοδομη­τικές συνομιλίες» που είχαν το Σάββατο σε τηλεφωνική τους επικοινωνί­α υψηλόβαθμο­ι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχ­οι, τονίζοντας ωστόσο πως παραμένουν οι διαφορές

στα κρίσιμα ζητήματα.

Το γιεν ενισχύθηκε στα 108,64 ως προς το δολάριο, από 109,02 που είχε πριν από τη μετάδοση του CNBC. Το ευρώ έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των δέκα ημερών στο 1,1063 δολ.

«Οι μετέχοντες στην αγορά παραμένουν αισιόδοξοι πως μια μερική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας θα υπογραφεί σύντομα και υποδέχτηκα­ν ευνοϊκά τις εντεινόμεν­ες ενδείξεις οικονομική­ς βελτίωσης εκτός ΗΠΑ, ιδίως στην Ευρωζώνη, κάτι που επισκιάζει τη σχετική ελκυστικότ­ητα του δολαρίου » επισημαίνε­ι ο Lee Ηardman, αναλυτής για τα νομίσματα στη MUFG.

Η στερλίνα άγγιξε το κρίσιμο ψυχολογικό όριο του 1,30 δολ. Αργά χθες το απόγευμα ενισχυόταν κατά 0,5% στο 1,2972 δολ., έχοντας νωρίτερα φθάσει έως το 1,2985

δολ., υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Οκτωβρίου.

Στα υψηλά η στερλίνα

Αν η στερλίνα ενισχυθεί πάνω από το επίπεδο του 1,3012 δολ. στο οποίο είχε φθάσει τον Οκτώβριο, θα βρεθεί τότε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Έναντι του ευρώ, το βρετανικό νόμισμα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των έξι μηνών στις 85,29 πένες, παρουσιάζο­ντας άνοδο κατά 0,4%. «Το 1,30 δολ. είναι ένα ισχυρό ψυχολογικό επίπεδο αντίστασης » σχολιάζει ο Jordan Rochester, στρατηγικό­ς αναλυτής για το συνάλλαγμα στη Nomura. «Για να υπάρξει πραγματικά ορμή, πρέπει να δούμε το μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος αν θα είναι όπως αυτό του 2017». Το Εργατικό Κόμμα ανακοινώνε­ι το εκλογικό του μανιφέστο μεθαύριο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 19ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece