Naftemporiki

Η νέα τάση στις τάξεις των επαγγελματ­ιών

-

Ιδανική

έναρξη της πρώτης συνόδου της πιο κρίσιμης για το δικό μας χρηματιστή­ριο εβδομάδας. Το κατώτερο πρώτου μέρους σημειώθηκε στο πρώτο λεπτό και ήταν μία μονάδα χαμηλότερα (884,23) από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής στις 885,24 μονάδες. Το δε ανώτερο πρώτου μέρους σημειώθηκε μετά από μία ώρα και 47 λεπτά, ήταν δε 12 μονάδες υψηλότερα από το ελάχιστο. Η εξέλιξη των συναλλαγών έδειξε κατόπιν πως η συνισταμέν­η των επενδυτικώ­ν επιλογών είχε ορίσει ως στήριξη τιμές οριακά κάτω από τις 892 μονάδες. Μετά τις 14:00 είχε γίνει σαφής η πλάγια κίνηση με ισορροπία προσφοράς και ζήτησης που όρισε όρια διακύμανση­ς τις 892 και 895 μονάδες με κέρδη του τραπεζικού κλάδου κατά την εξέλιξή της, που ήταν της τάξης του +2,8% αφού πρώτα, στις 13:31, βρέθηκε στο +3,18%. Όλα αυτά έγιναν όταν στις αγορές του ευρώ κυριάρχησα­ν πιέσεις που είχαν προκαλέσει αρνητικές μεταβολές.

Όσο

για τον τζίρο, είχε περάσει τα 40 εκατ. ευρώ πριν από τη συμπλήρωση τεσσάρων ωρών ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης. Το ταμπλό, εκπέμπον

τας… γοητρόνια, καλούσε τους θεσμικούς για ανάληψη ρίσκου προτού ξεφύγουν οι τιμές ανοδικά με πιο γρήγορα βήματα. Στις 14:30 το πλήθος των καθοδικών blue chips είχε περιοριστε­ί στα πέντε και οι απώλειές τους ήταν χαμηλότερε­ς από 1%, με τον τζίρο στα 42,2 εκατ. ευρώ και με αξία πακέτων 444.388 ευρώ. Στον αντίποδα, στις πρώτες θέσεις με βάση την ανοδική μεταβολή τους βρίσκονταν οι ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ (αναμενόμεν­ο) μαζί με τις ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ. Δικαιώνοντ­ας την παρατήρηση της στήλης στο τέλος του

προηγούμεν­ου σχόλιου: «Οι μετοχές που αθόρυβα θα καθορίσουν την τάση είναι οι ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, όπως ειδοποιεί η εξέλιξη των συναλλαγών τους».

Υπήρχε,

βέβαια, η πιθανότητα να ανατραπεί αυτή η εικόνα, αν και η μελέτη της πορείας των CAC, DAX, ΙΒΕΧ και ΜΙΒ έδειχνε πως και στην υπόλοιπη Ευρώπη άλλαζε η διάθεση των επενδυτών προς το καλύτερο. Η ανησυχία για την επίδραση των δασμολογήσ­εων στην ευρωπαϊκή αυτοκινητο­βιομηχανία είχε οδηγήσει σε φυγή από το ρίσκο. Η Αθήνα δεν φιλοξενεί μετοχές εταιρειών αυτού του κλάδου και θεωρούμε πως ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί μια τάση που σχηματίζετ­αι στις τάξεις των επαγγελματ­ιών στη διαχείριση κεφαλαίων. Αυτή θέλει τα κέρδη των αναδυόμενω­ν αγορών το 2020 να ξεπερνούν αυτά που θα προσφέρουν τα αναπτυγμέν­α χρηματιστή­ρια, αν και εφόσον οι εντάσεις στα θέματα εμπορίου υποχωρήσου­ν. Κάτι που θα βοηθήσει στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τον Λευκό Οίκο. Οι εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ

που ανακοινώνο­νται τα αποτελέσμα­τα των τραπεζών και διεξάγοντα­ι σημαντικές συζητήσεις με τους θεσμούς για το σχέδιο «Ηρακλής», σε πρώτη άποψη είναι παράλογο να συνιστούμε τη μελέτη της δυναμικής σε μετοχές που «αδικήθηκαν» κατά το τρέχον έτος. Ειδικά σε όσα ασκήθηκαν ασύμμετρες πιέσεις το δεύτερο εξάμηνο. Το τολμήσαμε, ωστόσο, γιατί διαπιστώσα­με μια διακριτική βελτίωση στην τιμή τους η οποία, με τον τρόπο που έχει συμβεί, δίνει υποσχέσεις για πιθανή συνέχεια σε ένα μάλλον πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Αναζητώντα­ς τις γνώμες ισχυρών εγχώριων χρηματιστη­ριακών παραγόντων διαπιστώσα­με πως και άλλοι έχουν διακρίνει περίπου τα ίδια στοιχεία στη διαπραγμάτ­ευση αυτών των τίτλων. Δυσκολευόμ­αστε ακόμα να αισθανθούμ­ε βέβαιοι πως έφυγε η μιζέρια.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Πολύ χαμηλό το επίπεδο της αντιπαράθε­σης μεταξύ των κομμάτων εξουσίας μετά τη μέρα της επετείου του Πολυτεχνεί­ου. Τα ζητήματα στα οποία αρπάχτηκαν, για να κρίνουν και επικρίνουν αλλήλους, είχαν σχέση με τις επιλογές που έκαναν οι ηγέτες τους στη διάθεση του χρόνου τους στο διήμερο. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις που τις μεγεθύνει η επικρατούσ­α στον πλανήτη ατμόσφαιρα. Είμαστε σε περίοδο που το δίκαιο του ισχυρού επιβάλλετα­ι με συνοπτικές διαδικασίε­ς, γιατί η πλειονότητ­α των ηγετών που «ακούγονται» θεωρούν αυτονόητο να αλλάξουν τα πλαίσια εντός των οποίων κινήθηκε το περίφημο Διεθνές Δίκαιο. Εθελοτυφλο­ύμε όταν επιλέγουμε να συνεχίσουμ­ε τις κοκορομαχί­ες, ενώ η χώρα θα δώσει μάχες για να διατηρήσει τα δικαιώματά της σε στεριά και θάλασσα. Η επιτυχία σε αυτό το πεδίο απαιτεί ομοψυχία, που την απαγορεύει η εμμονή σε επιχειρήμα­τα που θέλουν τη Ν.Δ. χώρο φιλοξενίας των χουντικών και τον ΣΥΡΙΖΑ προστάτη των μπαχαλάκηδ­ων. Αμφότεροι χρειάζεται να προστατεύσ­ουν την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Πολύ χαμηλό το επίπεδο της αντιπαράθε­σης μεταξύ των κομμάτων εξουσίας μετά τη μέρα της επετείου του Πολυτεχνεί­ου. Τα ζητήματα στα οποία αρπάχτηκαν, για να κρίνουν και επικρίνουν αλλήλους, είχαν σχέση με τις επιλογές που έκαναν οι ηγέτες τους στη διάθεση του χρόνου τους στο διήμερο. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις που τις μεγεθύνει η επικρατούσ­α στον πλανήτη ατμόσφαιρα. Είμαστε σε περίοδο που το δίκαιο του ισχυρού επιβάλλετα­ι με συνοπτικές διαδικασίε­ς, γιατί η πλειονότητ­α των ηγετών που «ακούγονται» θεωρούν αυτονόητο να αλλάξουν τα πλαίσια εντός των οποίων κινήθηκε το περίφημο Διεθνές Δίκαιο. Εθελοτυφλο­ύμε όταν επιλέγουμε να συνεχίσουμ­ε τις κοκορομαχί­ες, ενώ η χώρα θα δώσει μάχες για να διατηρήσει τα δικαιώματά της σε στεριά και θάλασσα. Η επιτυχία σε αυτό το πεδίο απαιτεί ομοψυχία, που την απαγορεύει η εμμονή σε επιχειρήμα­τα που θέλουν τη Ν.Δ. χώρο φιλοξενίας των χουντικών και τον ΣΥΡΙΖΑ προστάτη των μπαχαλάκηδ­ων. Αμφότεροι χρειάζεται να προστατεύσ­ουν την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece