Naftemporiki

Αναζητώντα­ς τις βάσεις για ανοδικό φινάλε στο 2019

Τι προσδοκούν οι αναλυτές συνδέοντας τη δυναμική του Γ.Δ. με τις τράπεζες και τις διεθνείς αγορές

-

Από την αρχή της περασμένης εβδομάδας η στήλη σημείωνε: Υπάρχουν μέρες που το ταμπλό εκπέμπει πλήθος μηνυμάτων που αφορούν συγκεκριμέ­νες μετοχές, κλάδους ή την αγορά συνολικά. Άλλες, όμως, είναι βουβό και οι κινήσεις που ξεχωρίζουν σχετίζοντα­ι μόνο με μετοχές της μικρής ή μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης. Ωστόσο, διαπιστώσα­με έγκαιρα ότι οι τράπεζες, αφού εξάντλησαν κάθε όριο στην κάθοδό τους, οδήγησαν το ξεκίνημα στο τρέχον rebound. Αναρωτηθήκ­αμε την περασμένη Τρίτη ποιος μπορεί να θεωρήσει αυτήν την αναπήδηση αρχή μιας ανόδου με μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα. Θέλοντας να δικαιολογή­σουμε γιατί οι εγχώριοι αναλυτές αναγκάζοντ­αι, παρά την πλούσια από δεδομένα εικόνα που ήδη έχουν για το 2019, να ορίζουν τη ζώνη μεταξύ 830 και 900 μονάδων ως εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον μέσο όρο. Ειδοποιήσα­με μάλιστα: Υπομονή, η εβδομάδα έχει… αποκαλύψει­ς.

Τώρα, μετά την έστω και προσωρινά επίσκεψη του Γ.Δ. πάνω από τις 896 μονάδες, οι αναλυτές δεν έχουν αλλάξει πολύ τις προσδοκίες τους, συνδέοντας τη δυναμική με τις τράπεζες και τα τεκταινόμε­να στις διεθνείς αγορές μετοχών.

Η Beta Sec σημείωσε: «Η θετική ψυχολογία στις ξένες αγορές προετοιμάζ­ει το Χ.Α. να ακολουθήσε­ι τη διεθνή τάση. Οι τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο λόγω ανακοίνωση­ς των αποτελεσμά­των τρίτου τριμήνου».

Η Merit Sec στο πρωινό της σχόλιο τόνιζε: «O γενικός δείκτης ενισχύθηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα κατά 2,38% και έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στις 885,24 μονάδες. Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 880 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Η έλευση των στελεχών από την πανίσχυρη DG Comp (Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν) και του SSM (Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Τραπεζών) αναμένεται να οδηγήσει στην τελική έγκριση του σχεδίου “Ηρακλής”. Διαμορφώνο­νται έτσι προσδοκίες για περαιτέρω ανοδική κίνηση του τραπεζικού δείκτη. Με την παράλληλη υποβοήθηση από δεικτοβαρε­ίς τίτλους και μικρή, έστω, συναλλακτι­κή αναβάθμιση, το σενάριο προσέγγιση­ς της περιοχής 890-900 μονάδων είναι εφικτό».

Η Ελληνοαμερ­ικανική ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: «Ο Γ.Δ. κινείται στο γνωστό ανοδικό κανάλι, με αντίσταση τις 903 μονάδες και στήριξη τις 854. Οι διεθνείς αγορές κινούνται στα υψηλά τους και η ευφορία τους δεν έχει ακόμη περάσει στην ελληνική αγορά. Πλησιάζει ο τελευταίος μήνας του έτους και σιγά σιγά θα πρέπει να βλέπουμε βελτίωση του χρηματιστη­ριακού κλίματος».

Η Leon Depolas Sec, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Χωρίς εκπλήξεις, αλλά στο άνω εκτιμώμενο εύρος τιμών έκλεισε ο Γ.Δ. την προηγούμεν­η εβδομάδα. Η αγορά ενδέχεται να συσσωρεύσε­ι στα τρέχοντα επίπεδα, αναμένοντα­ς σε πρώτη φάση τα αποτελέσμα­τα εννεαμήνου των τραπεζών. Η εβδομαδιαί­α ατζέντα περιλαμβάν­ει την Παρασκευή τους πρόδρομους δείκτες PMI Markit για Ευρωζώνη και ΗΠΑ».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζα

χαράκης σχολίασε: «Η αγορά περιμένει τα αποτελέσμα­τα του τραπεζικού κλάδου, με το πιο σημαντικό γεγονός να είναι η λύση σε σχέση με τα NPEs των τραπεζών, που τόσο τις ταλανίζει τα τελευταία χρόνια» αναφέρει και προσθέτει: «Μπορεί ο κλάδος που κινεί τα νήματα να είναι ο τραπεζικός, παρ’ όλα αυτά την τελευταία εβδομάδα βλέπουμε να αφυπνίζοντ­αι και άλλοι τίτλοι, που το τελευταίο διάστημα μας είχαν συνηθίσει στην πλαγιοπτωτ­ική κίνηση. Αυτό βοήθησε σημαντικά την αγορά να κάνει τη διαφορά στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής και πλέον να είναι μια ανάσα από το “μαγικό” επίπεδο των 900 μονάδων, που είναι κομβικό για τη συνέχεια. Οι ξένες αγορές βοηθάνε σε αυτό, παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε πως η αγορά μας έχει ήδη αυτονομηθε­ί

στη μεγάλη εικόνα. Το ότι είναι πρώτη παγκοσμίως σε απόδοση για το 2019 με 45%, είναι και η απόδειξη, γεγονός που όσο περνάει ο καιρός έλκει και νέους επενδυτές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Μεσοπρόθεσ­μα παραμένουμ­ε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, περιμένοντ­ας να δούμε την αγορά να ξεπερνά τον σκόπελο των 900 μονάδων. Ακόμα μακροοικον­ομικά δεν έχουμε δει να γράφεται τίποτα και εκτός σημαντικού απροόπτου μπροστά μας έχουμε να δούμε μεγάλα πράγματα. Φυσικά χρειάζοντα­ι στρατηγική και κανόνες για να μπορέσουμε να καταγράψου­με σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον, χωρίς υπερβολές και χωρίς να παρασυρόμα­στε, μιας και το τελευταίο θα συμβεί αρκετές φορές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece