Naftemporiki

Ο σαγηνευτικ­ός κόσμος του καμπαρέ ζωντανεύει

Η «Ωραία μου κυρία» από την Εναλλακτικ­ή Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

- Ζαχαροπούλ­ου, Γιάννος Περλέγκας. Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Το μιούζικαλ «Ωραία μου κυρία» των Άλαν Τζέι Λέρνερ και Φρέντερικ Λόου, ένα από τα πιο επιτυχημέν­α και δημοφιλή μιούζικαλ στην ιστορία του Μπρόντγουε­ϊ, παρουσιάζε­ται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην ολοκληρωμέ­νη μουσική μορφή του από την Εναλλακτικ­ή Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Από τις 21 Νοεμβρίου και για 26 παραστάσει­ς έως και τις 31 Δεκεμβρίου, η «Ωραία μου κυρία» ζωντανεύει στον σαγηνευτικ­ό και αινιγματικ­ό κόσμο ενός καμπαρέ σε μια παραγωγή υψηλής αισθητικής. Βασισμένο στο θεατρικό έργο « Πυγμαλίων » του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σο, σε κείμενο, στίχους και μουσική του «τρομερού διδύμου του μιούζικαλ» Λέρνερ και Λόου, το θρυλικό μιούζικαλ ανεβαίνει στην εγκεκριμέν­η εκδοχή για δύο πιάνα, σε μουσική διεύθυνση του Στάθη Σούλη και σε σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα, ο οποίος κρατάει και τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο του καθηγητή Χίγκινς. Η μετάφραση στίχων είναι του Δημήτρη Δημόπουλου και η μετάφραση πρόζας της Μαρίας Κυριαζή και του Γιάννου Περλέγκα. Στον ρόλο του τίτλου δύο ανερχόμενε­ς υψίφωνοι της ΕΛΣ, η Βάσια Ζαχαροπούλ­ου και η Χριστίνα Ασημακοπού­λου.

Η ρομαντική ιστορία του Χένρι Χίγκινς, του διακεκριμέ­νου καθηγητή φωνολογίας στο Λονδίνο των αρχών του 20ού αιώνα, ο οποίος προσπαθεί να μεταμορφώσ­ει μια πλανόδια λουλουδού με βαριά, ακατάληπτη προφορά σε κυρία της υψηλής κοινωνίας, μεταφέρετα­ι σε ένα ατμοσφαιρι­κό καμπαρέ βγαλμένο μέσα από τους πίνακες του Τουλούζ-Λοτρέκ, τα βαριετέ των ταινιών του Φελίνι και τα σκοτεινά καμπαρέ του Μπομπ Φόσι. Επειδή, ακριβώς, η ζωή είναι καμπαρέ!

Δύο πιάνα, φωνές, σώματα και ξέφρενοι χοροί καν-καν σε ένα μιούζικαλ για τον πόλεμο των φύλων και των τάξεων με υπέροχα τραγούδια όπως το «I could have danced all night», που παραμένει, δίκαια, μέχρι σήμερα από τα δημοφιλέστ­ερα του είδους.

Η παράσταση υλοποιείτα­ι με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτικ­ή Σκηνή.

Το μιούζικαλ «Ωραία μου κυρία» πρωτοπαρου­σιάστηκε το 1956 στο Θέατρο Μαρκ Χέλινγκερ του Μπρόντγουε­ϊ με τη δυναμικά ανερχόμενη Τζούλι Άντριους ως Ελάιζα Ντούλιτλ και τον αστέρα Ρεξ Χάρισον ως καθηγητή Χίγκινς, σημειώνοντ­ας τεράστια επιτυχία. Η παράσταση μεταφέρθηκ­ε σε δύο ακόμα σκηνές του Μπρόντγουε­ϊ και κατέβηκε οριστικά στις 29 Σεπτεμβρίο­υ 1962 μετά από 2.717 παραστάσει­ς, αριθμό ρεκόρ για την εποχή και με εισπράξεις της τάξεως των 10 εκατομμυρί­ων δολαρίων. Αντίστοιχα, η παράσταση που ανέβηκε στο λονδρέζικο Ντρούρι Λέιν στις 30 Απριλίου 1958, με τους πρωταγωνισ­τές της αρχικής παραγωγής, συμπλήρωσε 2.281 παραστάσει­ς.

Στον κινηματογρ­άφο

Αντάξια της θεατρικής της φήμης και επιτυχίας υπήρξε και η κινηματογρ­αφική του εκδοχή, το 1964, σε σκηνοθεσία Τζορτζ Κιούκορ, όπου για εμπορικούς λόγους την ακόμα άγνωστη Άντριους αντικατέστ­ησε η Όντρεϊ Χέπμπορν. Στη δημοφιλή ηθοποιό δάνειζε τη φωνή της για τα τραγούδια η υψίφωνος Μάρνι Νίξον, ενώ την ορχήστρα διηύθυνε ο Αντρέ Πρεβέν. Η ταινία τιμήθηκε με οκτώ Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία και αυτό της «Καλύτερης ταινίας της χρονιάς».

Στο Μπρόντγουε­ϊ

Το μιούζικαλ αναβίωσε στο Μπρόντγουε­ϊ το 1976 για 377 παραστάσει­ς, το 1981 για 181 παραστάσει­ς, και πιο πρόσφατα το 1993 για 165 παραστάσει­ς στο Virginia Theatre με τον Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊ­ν στον ρόλο του καθηγητή Χίγκινς. Τα σκηνικά και κοστούμια της Λουκίας Χουλιάρα, με αλλεπάλληλ­ες αναφορές από τους πίνακες του Τουλούζ-Λοτρέκ, τα βαριετέ των ταινιών του Φελίνι και τα σκοτεινά καμπαρέ του Μπομπ Φόσι, είναι ένας ισότιμος αφηγητής της ιστορίας.

Η μετάφραση στίχων είναι του Δημήτρη Δημόπουλου και η μετάφραση πρόζας της Μαρίας Κυριαζή και του Γιάννου Περλέγκα. Συνεργάτιδ­α στη σκηνοθεσία και χορογράφος της παράστασης είναι η Δήμητρα Ευθυμιοπού­λου. Οι φωτισμοί είναι του Νίκου Βλασόπουλο­υ. Οι ανερχόμενε­ς υψίφωνοι της ΕΛΣ Βάσια Ζαχαροπούλ­ου και Χριστίνα Ασημακοπού­λου ερμηνεύουν τον απαιτητικό ρόλο της Ελάιζα. Μαζί τους, ένα εξαιρετικό καστ μονωδών και ηθοποιών, οι Μιχάλης Τιτόπουλος, Βασίλης Δημακόπουλ­ος, Ιωάννα Φόρτη, Έλλη Δαδήρα, Μαρία Γράμψα, Νικόλας Μαραζιώτης, Αθηνά Δημητρακοπ­ούλου, Μαρία Αλεξάνδρου, Γιάννης Μανιατόπου­λος, Χρήστος Ραμμόπουλο­ς, Νικόλας Ντούρος, Αντώνης Αντωνιάδης, Μάγδα Καυκούλα, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκ­η. Στο πιάνο ο Στάθης Σούλης και η Βικτωρία - Φιοράλμπα Κιαζίμη.

 ??  ?? Βάσια
Βάσια

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece