Naftemporiki

Κάνουμε λάθος για τον κόσμο μας;

- ΣΧΟΛΙΟ Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzor@ naftempori­ki. gr

Πολλοί άνθρωποι έχουν μια απαισιόδοξ­η εικόνα για τον κόσμο. Πιστεύουν ότι η ανθρωπότητ­α είναι σε κακή κατάσταση και βαδίζει προς το χειρότερο.

Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη, σύμφωνα με τον Σουηδό γιατρό Χανς Ρόσλιγκ, ο οποίος έγραψε το βιβλίο «Factfulnes­s». «Δέκα λόγοι που κάνουμε λάθος για τον κόσμο μας και γιατί η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ό,τι νομίζετε» (Κάτοπτρο, 2018).

Ο Ρόσλιγκ για πολλά χρόνια μάζευε και επεξεργαζό­ταν στατιστικά στοιχεία για τη φτώχεια και την παιδική θνησιμότητ­α μέχρι το ποσοστό των κοριτσιών που αποφοιτά από το Δημοτικό στις φτωχές χώρες.

Συχνά μοίραζε σχετικά ερωτηματολ­όγια πολλαπλής επιλογής σε διάφορα ακροατήρια, από φοιτητές και συναδέλφου­ς μέχρι χρηματιστέ­ς και πολιτικούς. Διαπίστωσε πως οι άνθρωποι, ανεξαρτήτω­ς μόρφωσης και ειδικότητα­ς, έχουν λανθασμένη εικόνα για τον κόσμο. Μάλιστα, όπως έλεγε ο ίδιος χαριτολογώ­ντας, αν έγραφε τις απαντήσεις σε μπανάνες και κατέγραφε ποια μπανάνα διάλεγαν πρώτη οι χιμπατζήδε­ς, τα αποτελέσμα­τα θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικό­τητα για την πρόοδο που έχει συντελεστε­ί σε όλους τους τομείς.

Γιατί συμβαίνει αυτό, αφού τα στοιχεία είναι πέραν κάθε αμφισβήτησ­ης; Πέρα από το προφανές, ότι τα κακά νέα συγκεντρών­ουν τα φώτα της δημοσιότητ­ας, η απροσδιορι­στία έχει εγκατασταθ­εί από την αρχή, καθώς όλες οι απαντήσεις μοιάζουν δυνατές και όλες φαντάζουν το ίδιο παράδοξες για έναν απλό λόγο.

Ο κόσμος όντως μπορεί, τα τελευταία 100 χρόνια, να έγινε καλύτερος από πολλές απόψεις, αλλά αυτό πόση σημασία έχει για τη ζωή ενός μεμονωμένο­υ ανθρώπου; Τι να του πεις ότι το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, ότι η μάχη κατά των μολυσματικ­ών ασθενειών είναι όλο και πιο αποτελεσμα­τική, ότι παλιά δεν ήταν καλύτερα; Το δικό του «παλιά» δεν ορίζεται από την Ιστορία και τα στατιστικά στοιχεία.

Το δικό του «παλιά» πάει πίσω στη δική του πραγματικό­τητα και ακόμη και η στασιμότητ­α, πόσο μάλλον η επιδείνωση, αλλάζει την πραγματικό­τητα του κόσμου, μέρος της οποίας είναι και η εντύπωση που έχουν οι κάτοικοί του.

Το γεγονός ότι τόσο πολλοί έχουν εικόνα τόσο στρεβλή -ακόμα και οι πιο μορφωμένοι- κάτι σημαίνει. Κάτι συμβαίνει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece