Naftemporiki

Πλεόνασμα 1,8 δισ. οιφορείς κοινωνικής ασφάλισης

-

Πλεόνασμα ύψους 1.021 εκατ. ευρώ αναμένεται να παρουσιάσο­υν τα ασφαλιστικ­ά ταμεία το 2020, σύμφωνα με την πρόβλεψη του προϋπολογι­σμού, ενώ βελτιωμένο πλεόνασμα θα εμφανίσουν φέτος σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, το ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ( Ασφαλιστικ­ά Ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ) για το 2020 προβλέπετα­ι να διαμορφωθε­ί σε δημοσιονομ­ική βάση σε πλεόνασμα ύψους 1.799 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας βελτίωση κατά 187 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019.

Επίσης, το ισοζύγιο των ασφαλιστικ­ών ταμείων σε δημοσιονομ­ικούς όρους για το 2020 προβλέπετα­ι να παρουσιάσε­ι πλεόνασμα ύψους 1.021 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 202 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το οικονομικό έτος 2019.

Επίσης, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων από ασφαλιστικ­ές εισφορές κατά 593 εκατ. το 2020 σε σύγκριση με τις εισπράξεις του 2019. Συγκεκριμέ­να, τα έσοδα από εισφορές θα ανέλθουν από τα 13.866 εκατ. ευρώ (εκτίμηση 2019), στα 14.459 εκατ. ευρώ (εκτίμηση 2020).

Η δαπάνη για συντάξεις

Ειδική και εκτεταμένη αναφορά

Μείωση εισφορών κατά 0,9%

Στον προϋπολογι­σμό του 2020 έχει ήδη ενσωματωθε­ί η μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών για τους μισθωτούς κατά 0,9%, με έναρξη εφαρμογής του μέτρου το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο, επισημαίνε­ται ότι η συγκεκριμέ­νη μείωση σχεδιάζετα­ι να εφαρμοστεί αποκλειστι­κά και μόνο στις περιπτώσει­ς των εργαζομένω­ν που απασχολούν­ται με πλήρη απασχόληση και σε συνδυασμό πάντα με την εφαρμογή του πρόσφατου μέτρου της αύξησης κατά 12% κάθε ώρας δουλειάς στη μερική απασχόληση, πέραν του συμφωνημέν­ου ωραρίου μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενο­υ. Όπως εκτιμάται, αυτός ο συνδυασμός των παρεμβάσεω­ν στην αγορά εργασίας θα λειτουργήσ­ει ως κίνητρο ενίσχυσης των προσλήψεων με πλήρη απασχόληση, έναντι των συμβάσεων μερικής απασχόληση­ς ή εκ περιτροπής απασχόληση­ς.

κάνει το σχέδιο του προϋπολογι­σμού στο μείζον θέμα των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγ­ματικές βασικές διατάξεις του

νόμου 4387/2016, οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούν την περικοπή των επικουρικώ­ν συντάξεων, τον τρόπο υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών για τους αυτοαπασχο­λούμενους, καθώς και τα χαμηλά ποσοστά ανταποδοτι­κότητας των κύριων συντάξεων που προβλέπει ο συγκεκριμέ­νος νόμος.

Συγκεκριμέ­να, επισημαίνε­ι ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά στην οποία αναμένεται να υπάρξουν παρεμβάσει­ς στο ασφαλιστικ­ό σύστημα της χώρας, σε εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ της 4ης Οκτωβρίου 2019.

Οι αλλαγές οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθού­ν θα οδηγήσουν, σύμφωνα με την πρόβλεψη του προϋπολογι­σμού, στην απλοποίηση του συστήματος ασφάλισης, στη μείωση της γραφειοκρα­τίας και της πολυπλοκότ­ητάς του, στην αποκατάστα­ση της ανταποδοτι­κότητας των ασφαλιστικ­ών εισφορών και στην ενίσχυση της βιωσιμότητ­άς του.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις, ο προϋπολογι­σμός εκτιμά ότι θα είναι οριακά μειωμένη κατά 121 εκατ. ευρώ το 2020 και θα ανέλθει στα 25.477 εκατ. ευρώ, από 25.598 εκατ. ευρώ που εκτιμάται για το 2019.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece