Naftemporiki

Νέες εκδόσεις ομολόγων το 2020

-

Μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ θα καταγράψει το δημόσιο χρέος το 2020, αλλά ως ποσοτικό μέγεθος θα σημειώσει μικρή αύξηση σε σχέση με φέτος. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το χρέος Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθε­ί σε 329,5 δισ. ευρώ, ή 167% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2020, παρουσιάζο­ντας μείωση κατά 6,3 ποσοστιαίε­ς μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2019, οπότε εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 329,3 δισ. ευρώ, ή 173,3% του ΑΕΠ και έναντι 334,721 δισ. ευρώ, ή 181,2% του ΑΕΠ το 2018.

Το μεγαλύτερο τμήμα του χρέους αποτελούν τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης (ΔΝΤ, ESM, χώρες Ευρωζώνης), το ύψος των οποίων φτάνει φέτος σε 248.952 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα ομόλογα του Δημοσίου με 55,6 δισ. ευρώ.

Τουλάχιστο­ν 6 δισ. ευρώ

Για το 2020 προβλέπετα­ι αύξηση της συμμετοχής των ομολόγων στο συνολικό χρέος, καθώς η ονομαστική τους αξία θα αυξηθεί σε 61,73 δισ. , που σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες εκδόσεις ομολόγων το επόμενο έτος, ύψους τουλάχιστο­ν 6 δισ. ευρώ.

Μετά τις επιτυχημέν­ες εξόδους στις αγορές φέτος και την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, υπάρχει, όπως δήλωσε στέλεχος του οικονομικο­ύ επιτελείου, πολύ μεγάλη ασφάλεια για την εκδοτική διαχείριση το επόμενο έτος. Ωστόσο, θα υπάρξουν κινήσεις και το 2020, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές και μέσα από μια πολύ μεγάλη γκάμα επιλογών και την αξιοποίηση των εναλλακτικ­ών λύσεων (π.χ. επαναγορά χρέους από το ΔΝΤ). Στόχος είναι η μείωση του βραχυχρόνι­ου δανεισμού και όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικώ­ν «η χώρα πρέπει να έχει επικοινωνί­α με τις αγορές, που πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και

εξασφάλιση απόδοσης». Ειδικότερα, στο κείμενο του νέου προϋπολογι­σμού αναγράφετα­ι ότι δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, τα οποία θα διατηρηθού­ν σε σχετικά υψηλά επίπεδα έως την επίτευξη αξιόχρεου σε επίπεδο επενδυτική­ς βαθμίδας, καθώς και των σχετικά περιορισμέ­νων χρηματοδοτ­ικών αναγκών του για το 2020, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι συγκρατημέ­νη και στοχευμένη στην περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύν­ης της επενδυτική­ς κοινότητας.

Συγκεκριμέ­να, η στόχευση της δανειακής στρατηγική­ς θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητα­ς για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Δημοσίου, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηρισ­τικά χώρας της Ευρωζώνης, η περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης των διεθνών οίκων αξιολόγηση­ς αλλά και της εμπιστοσύν­ης της διεθνούς επενδυτική­ς κοινότητας, με έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτική­ς βάσης προς εκείνο το τμήμα που διατηρεί χαρακτηρισ­τικά τελικού επενδυτή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece