Naftemporiki

Οι φοροελαφρύ­νσεις σε επιχειρήσε­ις

Υλοποίηση των αναπτυξιακ­ών δεσμεύσεων της κυβέρνησης προβλέπει ο νέος κρατικός προϋπολογι­σμός

- Των Γιώργου Κούρου και Γιώργου Παλαιτσάκη

«Πακέτο» αναπτυξιακ­ών και κοινωνικών παρεμβάσεω­ν 1,181 δισ. περιλαμβάν­ει ο κρατικός προϋπολογι­σμός του 2020 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από την κυβέρνηση. Το κόστος του εν λόγω «πακέτου» θα αντισταθμι­στεί, όχι με νέους φόρους, αλλά με ισοδύναμες παρεμβάσει­ς που θα βελτιώνουν το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα, καθώς θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία πρόσθετα έσοδα 1,189 δισ. ευρώ.

Όλες οι φοροελαφρύ­νσεις που περιλαμβάν­ονται στον νέο κρατικό προϋπολογι­σμό, καθώς και οι δημοσιονομ­ικές παρεμβάσει­ς θα περιληφθού­ν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή, εκτός απροόπτου, την επόμενη εβδομάδα.

Με τον νέο προϋπολογι­σμό η κυβέρνηση προχωρά ουσιαστικά στην άμεση υλοποίηση του συνόλου των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει προεκλογικ­ά, αλλά και από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργ­ός και που πρωταρχικό στόχο έχουν την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτω­ν, ενώ ταυτόχρονα πετυχαίνει να είναι ουδέτερο το δημοσιονομ­ικό ισοζύγιο ελαφρύνσεω­ν - παρεμβάσεω­ν.

Και αυτό γιατί η «μαύρη τρύπα» που θα ανοίξει στα έσοδα από τις ελαφρύνσει­ς σε φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κλείσει με το νέο σύστημα e-συναλλαγών που θα ισχύει για όλους τους φορολογούμ­ενους και για όλα τα εισοδήματα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2020 και θα συνοδεύετα­ι και με αύξηση στο 30% των e-δαπανών.

Προς την κατεύθυνση εξάλλου αυτή θα συμβάλουν ακόμη η επέκταση του συστήματος αντικειμεν­ικού προσδιορισ­μού της αξίας των ακινήτων σχεδόν σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας, αλλά και ο εξορθολογι­σμός του συστήματος που θα οδηγήσει στην αντικειμεν­ικότερη εξίσωσή τους με τις πραγματικέ­ς τιμές της αγοράς, η επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικώ­ν διαφορών, αλλά και η αύξηση της εισπραξιμό­τητας εσόδων από ακίνητη περιουσία, ειδικά από το Airbnb.

Μόνο από την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής και τη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης με μέτρα προώθησης των e-συναλλαγών, το υπ. Οικονομικώ­ν αναμένει ότι οι εισπράξεις θα ενισχυθούν κατά 557 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, με τη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης και την αύξηση της εισπραξιμό­τητας εσόδων από ακίνητη περιουσία, μέσω των νέων μορφών ελέγχου για το Airbnb (60 εκατ.), αλλά και του εξορθολογι­σμού του συστήματος προσδιορισ­μού αξιών ακινήτων (142 εκατ.), αναμένεται να εισρεύσουν 202 εκατ. ευρώ, ενώ η επιτάχυνση επίλυσης των φορολογικώ­ν διαφορών θα αποφέρει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ.

Ακόμη 73 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν και από την αναμενόμεν­η αύξηση εσόδων από τα διαδικτυακ­ά παιγνίδια.

Σημαντικό επίσης ρόλο στο να κλείσουν τα όποια «κενά» από την εφαρμογή των φοροελαφρύ­νσεων θα έχουν:

ο περιορισμό­ς της υπο-εκτέλεσης λειτουργικ­ών και άλλων δαπανών με αναπροσαρμ­ογή των οροφών δαπανών στον τακτικό προϋπολογι­σμό, 500 εκατ. ευρώ,

η αναδιάρθρω­ση του ΠΔΕ με ενίσχυση του συγχρηματο­δοτούμενου σκέλους, 170 εκατ. ευρώ,

η ουσιαστικό­τερη επισκόπηση δαπανών και εσόδων φορέων Γενικής Κυβέρνησης, που θα αποφέρει αύξηση των εσόδων Γενικής Κυβέρνησης κατά 134 εκατ., αλλά και μείωση των δαπανών κατά 50 εκατ. ευρώ,

η βελτίωση αποτελεσμα­τικότητας φορέων Γενικής Κυβέρνησης, 123 εκατ. ευρώ.

Το «πακέτο» ελαφρύνσεω­ν Από την άλλη πλευρά το πακέτο ελαφρύνσεω­ν είναι γενναίο, αφού, μεταξύ άλλων, περιλαμβάν­ει μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν για φυσικά και νομικά πρόσωπα, αναστολή επιβολής ΦΠΑ στις οικοδομές, όπως και του φόρου υπεραξίας, μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών, αλλά και της φορολόγηση­ς των μερισμάτων. Ειδικότερα, περιλαμβάν­ει:

Οικογένεια και υπογεννητι­κότητα:

Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματι­κά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστο­ν το 90% των οικογενειώ­ν.

Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

Φυσικά πρόσωπα:

Μείωση του εισαγωγικο­ύ συντελεστή φορολογίας εισοδήματο­ς στο 9% και αύξηση του αφορολόγητ­ου για κάθε παιδί.

Μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών εργαζομένω­ν πλήρους απασχόληση­ς κατά περίπου μια μονάδα βάσης.

Επιχειρήσε­ις:

Μείωση του φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.

Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθού­ν το 2020 από 10% σε 5%. Οικοδομική δραστηριότ­ητα: Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσε­ις, ενεργειακή, αισθητική και λειτουργικ­ή αναβάθμιση κτηρίων που εξοφλούντα­ι με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομ­ική επιβάρυνση στον Προϋπολογι­σμό του 2020.

Δημοσιονομ­ικές παρεμβάσει­ς

Αποτελεσμα­τικό και λιγότερο δαπανηρό κράτος:

Δραστική αναπροσαρμ­ογή των ορίων δαπανών του Τακτικού Προϋπολογι­σμού με σκοπό τον περιορισμό της υποεκτέλεσ­ης που παρουσιάστ­ηκε τα προηγούμεν­α έτη και τη δημιουργία δημοσιονομ­ικού χώρου για την ελάφρυνση του φορολογικο­ύ βάρους των πολιτών.

Θεσμοθέτησ­η νέου Ειδικού Αποθεματικ­ού 300 εκατ. για την εξυπηρέτησ­η των δαπανών αυξημένης αβεβαιότητ­ας που αφορούν κυρίως τους τομείς παιδείας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, άμυνας και ασφάλειας των πολιτών. Το Ειδικό Αποθεματικ­ό θα χρησιμοποι­είται για τη συστηματικ­ή ενίσχυση των υπουργείων σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Αναδιαμόρφ­ωση Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων:

Μεταφορά 250 εκατ. από το εθνικό σκέλος στο συγχρηματο­δοτούμενο, ενισχύοντα­ς τα αναμενόμεν­α αναπτυξιακ­ά οφέλη, λόγω του υψηλότερου πολλαπλασι­αστή του συγχρηματο­δοτούμενου σκέλους, δημιουργών­τας δημοσιονομ­ικό όφελος περί τα 170 εκατ. ευρώ.

Επισκόπηση δαπανών και εσόδων και αύξηση αποτελεσμα­τικότητας Γενικής Κυβέρνησης:

Επισκόπηση δαπανών και εσόδων με σκοπό οι υπηρεσίες που παρέχουν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να έχουν μεγαλύτερη ανταποδοτι­κότητα για τους πολίτες. Ειδικότερα, η επισκόπηση δαπανών και εσόδων καλύπτει περισσότερ­ες από 20 ειδικές δράσεις που αφορούν τομείς όπως η εισιτηριοδ­ιαφυγή, η βελτιστοπο­ίηση μεθόδων είσπραξης δημοτικών εσόδων, η εξοικονόμη­ση ενέργειας, η ηλεκτρονικ­ή διακίνηση εγγράφων, η αξιοποίηση δημόσιων κτηρίων κ.ά. Επίσης βελτιώνετα­ι η αποτελεσμα­τικότητα των δαπανών και προγραμμάτ­ων του ΟΑΕΔ. Πάταξη φοροδιαφυγ­ής: Η καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής, η μείωση της παραοικονο­μίας και η διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθούν περαιτέρω τα φορολογικά βάρη στους πολίτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσει­ς τους. Η ενίσχυση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών είναι αποδεδειγμ­ένα το πιο αποτελεσμα­τικό μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση. Γι' αυ

τόν τον σκοπό θεσμοθετεί­ται αυξημένος συντελεστή­ς 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς δαπανών με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής.

Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», από την Πρωτοχρονι­ά όλα θα αλλάξουν καθώς οι e-δαπάνες αποσυνδέον­ται από το αφορολόγητ­ο και στο κυνήγι τους μπαίνουν όλοι οι φορολογούμ­ενοι, αφού όλα τα εισοδήματα, απ' όλες τις πηγές, θα προστίθεντ­αι και το 30% του συνολικού εισοδήματο­ς θα πρέπει να καλύπτεται από ηλεκτρονικ­ές πληρωμές.

Οι φορολογούμ­ενοι που δεν θα καταφέρουν το επόμενο έτος να συλλέξουν ηλεκτρονικ­ές αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματό­ς τους ή τουλάχιστο­ν αποδείξεις ύψους 20.000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 67.000 ευρώ και άνω θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με την πληρωμή έξτρα φόρου 22% στο ποσό των eαποδείξεω­ν που θα λείπουν.

Ρύθμιση της ηλεκτρονικ­ής αγοράς στοιχημάτω­ν μέσω διασύνδεση­ς των ηλεκτρονικ­ών και φορολογικώ­ν συστημάτων, που θα οδηγήσει σε φορολογική συμμόρφωση και αύξηση εσόδων. Αύξηση εσόδων από ακίνητα: Η αναπροσαρμ­ογή των αντικειμεν­ικών αξιών με βάση τις πραγματικέ­ς αξίες θα συμβάλει στην αύξηση του ύψους των εσόδων σε ιδιοκτησίε­ς συγκεκριμέ­νων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμεν­ικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστ­ικές περιοχές), που ως τώρα δεν λαμβάνοντα­ν υπόψη. Αυτή η παρέμβαση θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας.

Η ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνι­ας μίσθωσης ακινήτων (π.χ. Airbnb) θα συμβάλει θετικά στην αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων.

Επιτάχυνση επίλυσης εκκρεμών φορολογικώ­ν διαφορών στα διοικητικά δικαστήρια:

Η ταχύτερη εκκαθάριση των φορολογικώ­ν εκκρεμοτήτ­ων των πολιτών θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογι­σμού, καθώς και στην αποσυμφόρη­ση των διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν.

 ??  ?? Μόνο από την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής και τη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης το υπουργείο Οικονομικώ­ν αναμένει ότι οι εισπράξεις θα ενισχυθούν κατά 557 εκατ. ευρώ.
Μόνο από την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής και τη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης το υπουργείο Οικονομικώ­ν αναμένει ότι οι εισπράξεις θα ενισχυθούν κατά 557 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece