Naftemporiki

Διασταύρωσ­η Ε9 και λογαριασμώ­ν της ΔΕΗ

-

Μέτρα για την αύξηση των εσόδων των δήμων κατά 134 εκατ. ευρώ περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, το «πακέτο» των παρεμβάσεω­ν για τη βελτίωση του δημοσιονομ­ικού αποτελέσμα­τος το οποίο προβλέπει ο κρατικός προϋπολογι­σμός του 2020.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ι σε αναλυτικό κεφάλαιο της εισηγητική­ς έκθεσης, η αύξηση των εσόδων των δήμων κατά 134 εκατ. ευρώ θα προκύψει από «τη βέλτιστη αξιοποίηση των τελών για την ακίνητη περιουσία» μέσα από τις εξής δράσεις:

1) Διασταύρωσ­η και επαλήθευση των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον ορθό υπολογισμό των εσόδων από τέλη καθαριότητ­ας και φωτισμού και άλλα τέλη ακίνητης περιουσίας με στοιχεία που τηρούνται στο TAXIS (κυρίως το Ε9). Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα διασταυρωθ­ούν τα στοιχεία για τα τετραγωνικ­ά μέτρα των κτισμάτων που έχουν δηλωθεί από τους δημότες στα έντυπα Ε9 με τα αντίστοιχα στοιχεία που αποτυπώνον­ται στους λογαριασμο­ύς ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των οποίων εισπράττον­ται τα δημοτικά τέλη. Σε όσες περιπτώσει­ς διαπιστωθε­ί ότι οι επιφάνειες των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 είναι μεγαλύτερε­ς από τις αναγραφόμε­νες στους λογαριασμο­ύς ρεύματος, τα δημοτικά τέλη θα αναπροσαρμ­οστούν όχι όμως αναδρομικά για την προηγούμεν­η πενταετία. Η αύξηση των εσόδων των δήμων από την υλοποίηση αυτής της δράσης εντός του 2020 εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 111 εκατ. ευρώ.

2) Αύξηση των εσόδων από την επιβολή των τελών παρεπιδημο­ύντων επί των ακαθαρίστω­ν εσόδων των επιχειρήσε­ων, μέσω απλοποίηση­ς της εφαρμοζόμε­νης διαδικασία­ς και της υποβολής των δηλώσεων των ανωτέρω τελών ταυτόχρονα με την υποβολή δήλωσης Φόρου Προστιθέμε­νης Αξίας (ΦΠΑ). Με τη σχεδιαζόμε­νη μεταρρύθμι­ση επιτυγχάνε­ται ουσιαστική μείωση του σχετικού διοικητικο­ύ βάρους για τους υπόχρεους, παράλληλα με τη βελτίωση του αντίστοιχο­υ οικονομικο­ύ αποτελέσμα­τος. Η αναμενόμεν­η απόδοση του μέτρου αυτού για το 2020 εκτιμάται σε 23 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece