Naftemporiki

Ανάπτυξη 2% προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Για την περίοδο 2020-2021

-

Ρυθμό ανάπτυξης 1,8% φέτος και 2,1% το 2020 βλέπει για την ελληνική οικονομία ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, αναμένει υπέρβαση του στόχου φέτος και επίτευξή του την επόμενη χρονιά. Προσδιορίζ­ει ως προτεραιότ­ητα τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και τη συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α, ο ΟΟΣΑ σημειώνει πάντως ότι η σχεδιαζόμε­νη επεκτατική δημοσιονομ­ική πολιτική θα μπορούσε ίσως να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία απ' ό,τι προβλέπει. Το βασικό του σενάριο για την περίοδο 2020-21 πάντως είναι ρυθμοί ανάπτυξης κοντά στο 2%. Όπως επισημαίνε­ι, πρέπει να δοθεί προτεραιότ­ητα στη μείωση των κόκκινων δανείων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου «Ηρακλής», όπως επισημαίνε­ι.

«Παρά την υιοθέτηση επεκτατικώ­ν δημοσιονομ­ικών μέτρων στα μέσα του 2019, το πρωτογενές δημοσιονομ­ικό πλεόνασμα θα παραμείνει υψηλό, στο 3,8% του ΑΕΠ το 2019. Ο προϋπολογι­σμός του 2020 -που περιλαμβάν­ει μεγάλες φορολογικέ­ς μειώσεις μαζί με μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης και, σε μικρότερο βαθμό, για τον εξορθολογι­σμό των δαπανών- θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα περιορίσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ», αναφέρεται στην έκθεση. Υπογραμμίζ­εται πάντως ότι οι διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις και οι συνετές δημοσιονομ­ικές πολιτικές είναι καθοριστικ­ής σημασίας για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Προβλέπει ότι το χρέος θα μειωθεί φέτος στο 176,9% του ΑΕΠ και περαιτέρω το 2020, στο 171,4%.

Το κόστος δανεισμού, εκτιμά, θα συνεχίσει να μειώνεται, με συνέπεια ένα γενικό πλεόνασμα του προϋπολογι­σμού ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020-21.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ακόμη ότι η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζετα­ι με μοχλό τις εξαγωγές, οι οποίες ενισχύοντα­ι από τις τουριστικέ­ς εισπράξεις, ενώ η αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας όσον αφορά τις τιμές στηρίζει τις εξαγωγές αγαθών, παρά την υποτονική ζήτηση στο εξωτερικό. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν 3,9% φέτος και 3,6% το 2020.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά άλλωστε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας, χάρη στις μεταρρυθμί­σεις που έγιναν στο παρελθόν και την αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας όσον αφορά τις τιμές, με το ποσοστό απασχόληση­ς να έχει αυξηθεί πάνω από το 57% -που είναι το υψηλότερο από το 2010και το ποσοστό της ανεργίας να έχει υποχωρήσει κάτω από το 17%. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπετα­ι να μειωθεί στο 16,3% το 2020 και περαιτέρω στο 14,8% το 2021. «Η αύξηση της απασχόληση­ς τονώνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριώ­ν, αλλά η αναπλήρωση των ιδιωτικών αποταμιεύσ­εων και η υποτονική αύξηση της παραγωγικό­τητας κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις αυξήσεις των μισθών και τον πληθωρισμό», σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Σπεύδει ωστόσο να προσθέσει ότι η υποτονική αύξηση της παραγωγικό­τητας διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις μισθολογικ­ές αυξήσεις και τον πληθωρισμό.

Διεθνής οικονομία

Αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ προειδοποί­ησε ότι παραμένει εγκλωβισμέ­νη, εκτός και εάν οι κυβερνήσει­ς λάβουν δραστικά μέτρα, αλλάζοντας άρδην τις πολιτικές τους και τον τρόπο με τον οποίο επενδύουν, σταματώντα­ς να επαφίενται στο έργο των κεντρικών τραπεζών για τόνωση των επενδύσεων και της οικονομίας.

Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% φέτος και το επόμενο έτος, δηλ. με χαμηλό δεκαετίας, υποβαθμίζο­ντας τις προβλέψεις για 3% που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο.

Η μεγάλη του ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι οι κυβερνήσει­ς απέτυχαν να αντιμετωπί­σουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως κλιματική αλλαγή, ψηφιοποίησ­η των οικονομιών τους και να υλοποιήσου­ν τις αναγκαίες διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece