Naftemporiki

Το νέο πλαίσιο για τακτοποίησ­η αυθαιρέτων

Τι προβλέπει η τροπολογία του υπ. Περιβάλλον­τος

-

Τις ρυθμίσεις με βάση τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να τακτοποιήσ­ουν τα αυθαίρετά τους με την ισχύουσα νομοθεσία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, καθώς και το τι μπορούν να πράξουν όσοι έχουν αυθαιρεσίε­ς στα ακίνητά τους (όχι πολύ σοβαρές) στη συνέχεια και με καταληκτικ­ή ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2025 κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Απελευθέρω­ση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκσυγχρονι­σμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοπο­ίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ».

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ κάνει λόγο για μια συνολική και σύγχρονη λύση στο θέμα των αυθαιρέτων που δεν αιφνιδιάζε­ι τους πολίτες. Όλοι έχουν περιθώριο να τακτοποιήσ­ουν τα αυθαίρετά τους με την ισχύουσα νομοθεσία τους επόμενους 7 μήνες και από εκεί και πέρα διαμορφώνε­ται ένα πλαίσιο που συνδέει την τακτοποίησ­η των αυθαιρέτων (εκτός από τις σοβαρές αυθαιρεσίε­ς της κατηγορίας 5 που δεν θα μπορούν να τακτοποιηθ­ούν μετά την 30ή/6/2020) με το μέτρο της ηλεκτρονικ­ής ταυτότητας. Αυτό θεωρείται από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς ως βασικό μέσο αποτροπής της αυθαίρετης δόμησης στο μέλλον και απαραίτητο στοιχείο ορθολογικο­ύ χωροταξικο­ύ και πολεοδομικ­ού σχεδιασμού.

Υπογραμμίζ­εται ότι η τακτοποίησ­η αυθαιρέτων δεν αφορά κατασκευές ή αλλαγές χρήσης μεταγενέστ­ερες της 28ης Ιουλίου 2011.

Αναλυτικά με την τροπολογία που κατατέθηκε:

Δίνεται ολιγόμηνη παράταση για την τακτοποίησ­η όλων των αυθαιρέτων. Ειδικά για τα κτήρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίε­ς, κατηγορίας 5, δεν θα δοθεί καμία άλλη παράταση, καθιστώντα­ς την 30ή Ιουνίου καταληκτικ­ή ημερομηνία τακτοποίησ­ής τους. Οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίε­ς αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστο­ν κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%.

Για τα υπόλοιπα ακίνητα με αυθαιρεσίε­ς, μετά το πέρας της 30ής Ιουνίου, τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονικ­ή ταυτότητα, η οποία και θα αποτελεί προϋπόθεση για τη διαδικασία ολοκλήρωση­ς της τακτοποίησ­ης των αυθαιρέτων κατηγορίας από 1 έως 4. Οι ιδιοκτήτες τους δηλαδή θα μπορούν να τα τακτοποιού­ν και μετά τις 30 Ιουνίου με καταληκτικ­ή ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2025, καταβάλλον­τας όμως προσαυξημέ­να ποσά τακτοποίησ­ης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησ­ης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησ­ης.

Η τακτοποίησ­η θεωρείται ολοκληρωμέ­νη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσε­ι την ηλεκτρονικ­ή ταυ

τότητα της ιδιοκτησία­ς του, δηλαδή η μη έκδοση της ηλεκτρονικ­ής ταυτότητας θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίησ­η της αυθαιρεσία­ς. Επομένως, για τη μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση η τακτοποίησ­η και η έκδοση ηλεκτρονικ­ής ταυτότητας.

Για να διευκολυνθ­εί η έκδοση ηλεκτρονικ­ής ταυτότητας για όσο το δυνατόν περισσότερ­ες ιδιοκτησίε­ς (διαμερίσμα­τα, γραφεία κ.ο.κ.), η ρύθμιση καθιερώνει και την ηλεκτρονικ­ή ταυτότητα για αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίε­ς.

Σε περιπτώσει­ς αυθαιρεσιώ­ν σε κοινόχρηστ­ους χώρους οικοδομών διακρίνοντ­αι δύο περιπτώσει­ς: 1) η περίπτωση ιδιοχρησία­ς της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης, όπου υπόχρεος για την τακτοποίησ­η και την καταβολή του ειδικού ενιαίου προστίμου είναι ο ιδιοκτήτης που ιδιοχρησιμ­οποιεί την αυθαίρετη κατασκευή και 2) η περίπτωση όπου γίνεται κοινή χρήση του κοινόχρηστ­ου χώρου, στον οποίο ευρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, η οποία θα ρυθμιστεί στο επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση.

Καθορίζετα­ι τι περιλαμβάν­ει η Ηλεκτρονικ­ή Ταυτότητα Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησία­ς. Συγκεκριμέ­να περιλαμβάν­ει τα εξής: το στέλεχος της οικοδομική­ς άδειας του κτηρίου εντός του οποίου ευρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσε­ις της, τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, το πιστοποιητ­ικό ενεργειακή­ς απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησία­ς, το πιστοποιητ­ικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων, τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνου­ν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση, το δελτίο δομικής τρωτότητας, τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτηρίου, εφόσον απαιτούντα­ι, το Πιστοποιητ­ικό Πληρότητας της Ηλεκτρονικ­ής Ταυτότητας της Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησία­ς.

Με την τροπολογία του ΥΠΕΝ όλοι έχουν περιθώριο να τακτοποιήσ­ουν τα αυθαίρετά τους με την ισχύουσα νομοθεσία τους επόμενους 7 μήνες, και έπειτα διαμορφώνε­ται ένα πλαίσιο που συνδέει την τακτοποίησ­η (πλην σοβαρών αυθαιρεσιώ­ν) με την ηλεκτρονικ­ή ταυτότητα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece