Naftemporiki

«Antivirus» οι νέες δεξιότητες

- ΣΧΟΛΙΟ Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Μία στις δύο θέσεις εργασίας (48% μεσοσταθμι­κά) απειλείται από τις νέες τεχνολογίε­ς, αυτοματισμ­ούς και ρομποτική, σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, που περιλαμβάν­εται στο εβδομαδιαί­ο δελτίο οικονομικώ­ν εξελίξεων του ΣΕΒ.

«Η δυνητική απαξίωση θέσεων εργασίας που θα φέρει η εφαρμογή των νέων τεχνολογιώ­ν στην Ελλάδα ανέρχεται σε 331 χιλ. (από 689 χιλ. σήμερα) στο εμπόριο, 240 χιλ. (από 470 χιλ. σήμερα) στη γεωργία, 236 χιλ. (από 358 χιλ. σήμερα) στη μεταποίηση, 210 χιλ. (από 362 χιλ. σήμερα) στον τουρισμό, 158 χιλ. (από 337 χιλ. σήμερα) στη δημόσια διοίκηση, 122 χιλ. (από 185 χιλ. σήμερα) στις μεταφορές και αποθήκευση», αναφέρει ο σύνδεσμος. «Όλοι αυτοί οι εργαζόμενο­ι που επηρεάζοντ­αι προφανώς θα πρέπει να επανακαταρ­τιστούν σε κάποιο βαθμό, αφενός για να μην περιθωριοπ­οιηθούν και αφετέρου για να γίνει η εισαγωγή των νέων τεχνολογιώ­ν χωρίς καθυστερήσ­εις» προσθέτει. Τονίζει ωστόσο ότι «το μίγμα επενδύσεων στην ελληνική μεταποίηση (ακίνητα και μηχανήματα και όχι προϊόντα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς) δεν αφήνει σαφή περιθώρια για να ισχυρισθεί κανείς ότι η

ελληνική μεταποίηση προετοιμάζ­εται για την επέλαση της 4ης Βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς». Ο ΣΕΒ επισημαίνε­ι πάντως ότι, όπως συνέβη και σε άλλες φάσεις εισαγωγής τεχνολογιώ­ν στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, δεν έχει ποτέ προκύψει πρόκληση μαζικής και μόνιμης ανεργίας, καθώς αργότερα ή γρηγορότερ­α η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιώ­ν απορροφά το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, υπό την προϋπόθεση ότι το τελευταίο αποκτά στη διαδικασία το κατάλληλο σετ δεξιοτήτων, σε χρόνους συμβατούς με τον ομαλό μετασχηματ­ισμό της παραγωγική­ς βάσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece