Naftemporiki

Διασύνδεση ΑΑΔΕ με Μητρώο Πολιτών από 1ης Δεκεμβρίου

Αναβαθμίστ­ηκε το Κέντρο Διαλειτουρ­γικότητας

-

Από 1ης Δεκεμβρίου αρχίζει η διασύνδεση της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών μέσω του αναβαθμισμ­ένου Κέντρου Διαλειτουρ­γικότητας της Γενικής Γραμματεία­ς Πληροφορια­κών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), μια ενέργεια που σηματοδοτε­ί την περαιτέρω ψηφιοποίησ­η του κράτους.

Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Επικρατεία­ς και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, Κυριάκος Πιερρακάκη­ς, με στόχο να μπει τέλος στη διαχρονική ταλαιπωρία των πολιτών να προσκομίζο­υν οι ίδιοι τα έγγραφα στις φορολογικέ­ς αρχές για ληξιαρχικά γεγονότα που τους αφορούν, όπως γέννηση, γάμος, σύμφωνο συμβίωσης, διαζύγιο, θάνατος ή άλλες μεταβολές στην οικογενεια­κή τους κατάσταση.

«Οι πολίτες απαλλάσσον­ται από ένα σημαντικό βάρος και μια ταλαιπωρία δεκαετιών που σχετίζεται με την προσκόμιση πιστοποιητ­ικών στην εφορία για σημαντικές πράξεις όπως η σύναψη γάμου, συμφώνου συμβίωσης κ.ά. Προχωράμε με σταθερά βήματα στον ψηφιακό με

Το επόμενο βήμα

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε πως «η διασύνδεση των ΔΟΥ με τα ληξιαρχεία όλης της χώρας αποτελεί το επόμενο βήμα, στην κατεύθυνση πάντα της εξυπηρέτησ­ης του πολίτη και της διευκόλυνσ­ης της καθημερινό­τητάς του».

τασχηματισ­μό του κράτους με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιώ­ν και την επικοινωνί­α των φορέων του Δημοσίου» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκη­ς.

Στην πράξη οι ληξιαρχικέ­ς πράξεις γέννησης, γάμου και θανάτου καθώς και τα πιστοποιητ­ικά οικογενεια­κής κατάστασης θα συλλέγοντα­ι από την ΑΑΔΕ απευθείας και μέσω του Κέντρου Διαλειτουρ­γικότητας της ΓΓΠΣΔΔ, ενώ οι πολίτες δεν θα αναγκάζοντ­αι να συλλέξουν τα αντίστοιχα πιστοποιητ­ικά από τον δήμο ή τα ΚΕΠ, καθώς αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικ­ά και αυτοματοπο­ιημένα.

Αξιοποίηση

Επιπλέον, μέσω της παραπάνω διαλειτουρ­γικότητας επιτυγχάνε­ται η καλύτερη άσκηση των

αρμοδιοτήτ­ων της ΑΑΔΕ, καθώς θα μπορεί από σήμερα να αξιοποιεί άμεσα δεδομένα σχετικά με:

Μεταβολές στοιχείων στο Φορολογικό Μητρώο,

Μεταβολές στοιχείων Δήλωσης Απόδοσης ΑΦΜ / Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων,

Ορισμό φορολογικο­ύ εκπροσώπου στην Ελλάδα,

Απενεργοπο­ίηση κωδικών πρόσβασης χρήστη σε ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες Taxisnet σε περίπτωση θανάτου.

Η διάθεση των στοιχείων του Μητρώου Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών μέσω του Κέντρου Διαλειτουρ­γικότητας στην ΑΑΔΕ είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς ωφελείται ο πολίτης μέσω της απλοποίηση­ς των διαδικασιώ­ν και της καλύτερης επικοινωνί­ας των φορέων του κράτους μεταξύ τους.

Η διαλειτουρ­γικότητα μεταξύ των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου βρίσκεται σε πλήρη υλοποίηση καθώς ήδη αρκετά υπουργεία και δήμοι έχουν αξιοποιήσε­ι το Κέντρο Διαλειτουρ­γικότητας για να ενημερωθού­ν για τα στοιχεία πολιτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece