Naftemporiki

Άνευ δασμώνΕ.Ε.-Σιγκαπούρη

Η συμφωνία αφορά και 733 ελληνικές επιχειρήσε­ις

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@naftempori­ki.gr

Σε ισχύ από χθες τέθηκε η νέα εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Σιγκαπούρη­ς, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη χώρα μας δεδομένου ότι 733 ελληνικές επιχειρήσε­ις πραγματοπο­ιούν συναλλαγές με την εν λόγω χώρα.

Η Σιγκαπούρη που θα προχωρήσει στην άρση όλων των δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, είναι μακράν ο μεγαλύτερο­ς εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. στην περιοχή της ΝA Ασίας, με το συνολικό διμερές εμπόριο προϊόντων να ξεπερνά σε αξία τα 53 δισ. ευρώ και το εμπόριο υπηρεσιών να αντιστοιχε­ί σε επιπλέον 51 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν, πάνω από 10.000 κοινοτικές εταιρείες είναι εγκατεστημ­ένες στη Σιγκαπούρη και τη χρησιμοποι­ούν ως κόμβο για την εξυπηρέτησ­η ολόκληρης της περιοχής του Ειρηνικού.

Επιπλέον, η Ε.Ε. και η Σιγκαπούρη έχουν συνάψει συμφωνία προστασίας των επενδύσεων, η οποία μπορεί να τεθεί σε ισχύ αφότου κυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σύμφωνα με τις οικείες εθνικές διαδικασίε­ς.

Αναφορικά με την Ελλάδα, το 2017 οι εξαγωγές ελληνικών εταιρειών προς τη Σιγκαπούρη ανήλθαν σε 457 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές μόλις 36 εκατ. ευρώ, ενώ η χώρα μας είχε εμπορικό πλεόνασμα 421 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα κατείχε τη 19η θέση στην Ε.Ε. σε κύκλο εργασιών με τη χώρα αυτή στην Ε.Ε. Φέτα, μπαταρίες, κέτσαπ, εξοπλισμός πλοίων, παγωτά ήταν ορισμένα από τα βασικά προϊόντα στις συναλλαγές της Ελλάδας με τη Σιγκαπούρη.

Συνολικά, η Ε.Ε. διατηρεί 42 εμπορικές συμφωνίες με 73 εταίρους, οι οποίες καλύπτουν το ένα τρίτο του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών της Ε.Ε. και είναι το μεγαλύτερο δίκτυο του είδους παγκοσμίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece