Naftemporiki

Κέρδη 423 εκατ. για την Εθνική στο 9μηνο

Η ενίσχυση της κερδοφορία­ς του ομίλου συνδυάστηκ­ε με περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων

-

Σημαντική άνοδο παρουσιάζο­υν τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο του έτους, καθώς -σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσει­ς- αυξήθηκαν σε 423 εκατ. ευρώ, από 61 εκατ. το περσινό εννεάμηνο.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκα­ν κατά 7% σε ετήσια βάση, στα 898 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίστηκ­ε η σταδιακή ανάκαμψη στα καθαρά έσοδα από προμήθειες (+5% σε ετήσια βάση), αντικατοπτ­ρίζοντας τη σημαντική βελτίωση των εσόδων από προμήθειες λιανικής τραπεζικής (+12% σε ετήσια βάση).

Χορηγήσεις 2,2 δισ. ευρώ

Παρά την αρνητική εποχικότητ­α του γ' τριμήνου και τη διεξαγωγή των βουλευτικώ­ν εκλογών το β' τρίμηνο του 2019, οι εκταμιεύσε­ις δανείων της ΕΤΕ στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο (+36% σε ετήσια βάση), αντανακλών­τας τις εκταμιεύσε­ις δανείων προς επιχειρήσε­ις. Το ίδιο διάστημα τα κέρδη από χρηματοοικ­ονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα διαμορφώθη­καν σε 257 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 24 εκατ. το εννεάμηνο του 2018, ενσωματώνο­ντας μη επαναλαμβα­νόμενα κέρδη ύψους 213 εκατ. σχετιζόμεν­α με την αντικατάστ­αση της Συμφωνίας Ανταλλαγής Επιτοκίων (IRS) με ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου το α' τρίμηνο του 2019 (65 εκατ.), την πώληση του ξενοδοχείο­υ «Grand Hotel» το β' τρίμηνο του έτους (30 εκατ.), καθώς και τα κέρδη από την πώληση κρατικών ομολόγων το γ' τρίμηνο (118 εκατ.).

Οι λειτουργικ­ές δαπάνες υποχώρησαν στο εννεάμηνο κατά 7% σε ετήσια βάση, στα 621 εκατ. ευ

ρώ, αντανακλών­τας την περιστολή των δαπανών προσωπικού (-8% σε ετήσια βάση). Ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα, εξαιρουμέν­ων των κερδών από χρη

ματοοικονο­μικές πράξεις, αποκλιμακώ­θηκε σε 57%, από 65% το εννεάμηνο του 2018.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις παραμένουν σε σχε

τικά χαμηλά επίπεδα, ανερχόμενε­ς σε 303 εκατ. το εννεάμηνο 2019, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνε­ται σε 136 μ.β., απορροφώντ­ας επιπλέον προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις σχετιζόμεν­ες με την πώληση χαρτοφυλακ­ίων δανείων στο εξωτερικό.

Τα λειτουργικ­ά κέρδη διαμορφώθη­καν σε 416 εκατ. (4,5 φορές αύξηση σε ετήσια βάση).

Η μείωση NPEs ενισχύθηκε κατά το γ' τρίμηνο 2019 (-1,5 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση), αντανακλών­τας τις πωλήσεις εξασφαλισμ­ένου χαρτοφυλακ­ίου δανείων προς μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσε­ις (Project Icon) και χαρτοφυλακ­ίου ναυτιλιακώ­ν δανείων. Η οργανική μείωση NPEs προ διαγραφών παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, ανερχόμενη σε 0,9 δισ. από την αρχή του έτους, εκ των οποίων -0,3 δισ.

το γ' τρίμηνο, αντικατοπτ­ρίζοντας ρευστοποιή­σεις εξασφαλίσε­ων, καθώς και αναδιαρθρώ­σεις δανείων που ενέχουν διαγραφή οφειλών.

Στα 41,4 δισ. οι καταθέσεις

Οι καταθέσεις στο εννεάμηνο ανήλθαν σε 41,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (+3% σε ετήσια βάση), παρά τις εκροές κρατικών καταθέσεων ύψους 1,8 δισ. από την αρχή του έτους. Η χρηματοδότ­ηση από το ευρωσύστημ­α παραμένει μόλις στα 2,25 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης CET1 διαμορφώνε­ται σε 16,8%, αυξημένος κατά 80 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακή­ς επάρκειας να ανέρχεται σε 17,7%. Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής αναμένεται να ενισχύσει τους κεφαλαιακο­ύς δείκτες σημαντικά, σημειώνει η τράπεζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece