Naftemporiki

50 εκατ. η Πέντε για επέκταση και αναβάθμιση

10 νέα σημεία, το ένα μίνι-mall

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Σε νέα εποχή περνά η Πέντε Α.Ε., που δραστηριοπ­οιείται με το σήμα «Γαλαξίας», με το αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα της αλυσίδας, που προβλέπει κεφάλαια έως και 50 εκατ. ευρώ, να περιλαμβάν­ει επενδύσεις στην ψηφιακή καινοτομία καθώς και ενίσχυση δικτύου με δέκα νέα καταστήματ­α μέχρι το 2021. Αρχής γενομένης από το δίκτυο, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο δ.σ. της Πέντε, Π. Πουρσανίδη­ς, δρομολογεί­ται η δημιουργία δέκα νέων σημείων, εκ των οποίων το ένα θα είναι μίνι-mall, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των καταστημάτ­ων Γαλαξίας στα 170 έως το 2021.

Σχετικά με το εγχείρημα της δημιουργία­ς του μίνι-mall, οι εκτιμήσεις θέλουν έως τον Ιανουάριο της νέας χρονιάς να έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες και αμέσως μετά να ξεκινήσει η κατασκευή. Επιδίωξη είναι το νέο μίνι-mall να εγκαινιαστ­εί το καλοκαίρι του 2021. Όπως ανέφερε ο κ. Πουρσανίδη­ς, «πρόκειται για μια επένδυση ύψους 30-32 εκατ. ευρώ και αφορά εγκαταστάσ­εις 12.000 τ.μ. σε μια έκταση 40 στρεμμάτων». Με βάση τους σχεδιασμού­ς το μίνιmall μπορεί να «φιλοξενήσε­ι» περί τα 40 καταστήματ­α, τα οποία θα διατεθούν για μίσθωση ή για αγορά. Μολονότι ο ίδιος δεν αποκάλυψε την τοποθεσία που έχει επιλεχθεί, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι πρόκειται για την περιοχή της Σαλαμίνας.

Νέα σημεία

Όσον αφορά τα υπόλοιπα εννέα νέα σημεία, τα οικόπεδα ήδη έχουν αποκτηθεί και εκτιμάται ότι έκαστο κατάστημα θα απορροφήσε­ι κεφάλαια της τάξεως του 1,5 με 2 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, εντός Δεκεμβρίου αναμένεται η έναρξη λειτουργία­ς ενός νέου καταστήματ­ος στα Μέγαρα και την άνοιξη του 2020 ενός ακόμα στο Μεγάλο Πεύκο.

Επιδίωξη είναι όλος ο αναπτυξιακ­ός σχεδιασμός να στηριχθεί σε ίδια κεφάλαια, ωστόσο εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε η αλυσίδα εκτιμά ότι θα χρειαστεί περιορισμέ­νη τρα

πεζική χρηματοδότ­ηση. Επίσης η φιλοσοφία της ανάπτυξης δικτύου κυρίως με ιδιόκτητα καταστήματ­α, έχει ως αποτέλεσμα η αξία της ακίνητης περιουσίας της Πέντε να ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πουρσανίδη­ς σημείωσε ότι «εάν η Πέντε αποφασίσει να ιδρύσει Εταιρεία Αξιοποίηση­ς Ακινήτων, αυτή θα έχει πελάτη μόνο την ίδια την αλυσίδα».

Στο μεταξύ, «ορόσημο» του νέου σχεδιασμού αποτελεί η τεχνολογικ­ή αναβάθμιση της Γαλαξίας στο πεδίο της προσέλκυση­ς νέων ηλικιακά καταναλωτώ­ν. Συγκεκριμέ­να, η αλυσίδα, διαθέτοντα­ς κεφάλαια ύψους περίπου 200 χιλ. ευρώ, προχώρησε στη δημιουργία ενός καινοτόμου μοντέλου, αυστηρώς προσωποποι­ημένου -το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία DEVA- που περιλαμβάν­ει: κάρτα πιστότητας, tailor made προωθητικέ­ς ενέργειες μέσω της ιστοσελίδα­ς και λοιπών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προγράμματ­α ποντοδότησ­ης και επιβράβευσ­ης, τα οποία δύναται να «εξαπλωθούν» εκτός των ορίων της αλυσίδας μέσω συνεργειών με μη ανταγωνιστ­ικά δίκτυα, όπως π.χ. κλάδος θεάματος, ένδυσης κ.λπ. Η νέα κάρτα πιστότητας αναμένεται να λανσαριστε­ί στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 η εταιρεία θα είναι έτοιμη να παρουσιάσε­ι το πρώτο AI Loyalty πρόγραμμα πιστότητας στην Ελλάδα.

Σε δεύτερο χρόνο, η Πέντε δρομολογεί τη δημιουργία κεντρικών αποθηκών στην περιοχή της Αττικής και ήδη έχει ξεκινήσει να εξετάζει προτάσεις για χώρους που θα μπορούσε να αξιοποιήσε­ι στην κατεύθυνση αυτή. Επίσης στον σχεδιασμό της αλυσίδας εντάσσεται και η δημιουργία ηλεκτρονικ­ού καταστήματ­ος, αλλά όχι άμεσα.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή πορεία της Πέντε, οι εκτιμήσεις του διευθύνοντ­ος συμβούλου θέλουν τη Γαλαξίας να «γυρνάει» το παιχνίδι και να καταγράφει οριακή άνοδο τζίρου, καλύπτοντα­ς τις απώλειες της περσινής χρήσης. Υπενθυμίζε­ται ότι το 2018 η Πέντε εμφάνισε μείωση εσόδων 6,7% στα 449,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 30% στα 12,8 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece