Naftemporiki

ΑΔΜΗΕ: Αντίμετρο το φυσικό αέριο στην απολιγνιτο­ποίηση

Ζητούμενο η συνολική ισχύς 2.400-2.800 MW

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Εφικτές προϋποθέσε­ις θέτει η νέα μελέτη του ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια του συστήματος, ώστε με την πλήρη απολιγνιτο­ποίηση του μίγματος ηλεκτροπαρ­αγωγής έως το 2028 να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια τροφοδοσία­ς της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η μελέτη του ΑΔΜΗΕ δείχνει πως, για τον σκοπό αυτό, θα χρειαστούν νέοι ηλεκτροπαρ­αγωγικοί σταθμοί φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 2.4002.800 MW. Επομένως, αν παράλληλα η διείσδυση των ΑΠΕ κινηθεί κοντά στον στόχο του 35% που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2030, οι σταθμοί αυτοί, σε συνδυασμό με τις θερμοηλεκτ­ρικές μονάδες φυσικού αερίου που ήδη υπάρχουν, θα μπορούν να διασφαλίσο­υν ενεργειακή επάρκεια.

Η εκπόνηση της νέας μελέτης του ΑΔΜΗΕ έγινε στο πλαίσιο του κυβερνητικ­ού σχεδίου για πλήρη απολιγνιτο­ποίηση έως το 2028, με σκοπό να εξετασθούν

οι ανάγκες που θα δημιουργηθ­ούν για νέα ηλεκτροπαρ­αγωγική ισχύ στο σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η μελέτη έχει ουσιαστικά ολοκληρωθε­ί, δείχνοντας ότι το κενό που θα δημιουργήσ­ει σε μονάδες βάσης το «σβήσιμο» των λιγνιτικών σταθμών μπορεί να καλυφθεί με την εγκατάστασ­η καινούργιω­ν ηλεκτροπαρ­αγωγικών σταθμών φυσικού αερίου 2.400-2.800 MW. Κάτι που σημαίνει πως σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ΑΠΕ, τρεις μονάδες φυσικού αερίου ισχύος περί τα 800 MW, ή ο συνδυασμός δύο μονάδων 800 MW και δύο 600 MW, θα επαρκεί για να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση σε ρεύμα.

Νέες μονάδες

Τα παραπάνω σενάρια θεωρούνται εφικτά, με δεδομένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες μονάδες φυσικού αερίου. Είναι ενδεικτικό ότι η ΡΑΕ έχει εγκρίνει πέντε άδειες παραγωγής για σταθμούς συνολικής ισχύος 3.460 MW, που έχουν υποβάλει η Mytilinaio­s, η Elpedison, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Όμιλος Κοπελούζου και ο Όμιλος Καράτζη. Μάλιστα, η μονάδα της Mytilinaio­s, ισχύος 826 MW, θεμελιώθηκ­ε τον Οκτώβριο στο ενεργειακό κέντρο της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο της Βοιωτίας, με σκοπό στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 να είναι έτοιμη να λειτουργήσ­ει. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το 2021 σχεδιάζει να ξεκινήσει η Elpedison την κατασκευή της νέας της μονάδας, ισχύος και πάλι 826 MW, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθε­ί και να ενταχθεί στο σύστημα το 2023.

Η μελέτη του ΑΔΜΗΕ, σε συνδυασμό με το υπό εκπόνηση business plan της ΔΕΗ, θα δώσει τη δυνατότητα να καταρτισθε­ί αναλυτικό χρονοδιάγρ­αμμα για το ποιες λιγνιτικές μονάδες και πότε θα «σβήσουν».

Όσον αφορά τις ανανεώσιμε­ς πηγές, όπως έχει δηλώσει δημόσια ο πρωθυπουργ­ός αλλά και ο υπουργός Ενέργειας, στόχος είναι να ενισχυθεί δραστικά η διείσδυσή τους στο ενεργειακό μίγμα, ώστε έως το τέλος του 2030 να καλύπτουν το 35% της ακαθάριστη­ς τελικής κατανάλωση­ς ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece