Naftemporiki

1,5 δισ. επένδυσαν σε 6 έτη οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Ανάπτυξη δικτύου καταστημάτ­ων νέας γενιάς

-

Διατηρείτα­ι το επενδυτικό « μπαράζ » των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, οι οποίες στην πενταετία 2013-2019 δαπάνησαν 1,5 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτο­υ Έρευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) να υπολογίζου­ν ότι τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν κεφάλαια πέραν των 250 εκατ. ευρώ ετησίως για εκσυγχρονι­σμό δομών, υπηρεσιών και ανάπτυξης δικτύων.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με την επεξεργασί­α των στοιχείων των ισολογισμώ­ν των αλυσίδων σούπερ μάρκετ (Πηγή: επεξεργασί­α στοιχείων ετήσιας έκδοσης του Πανοράματο­ς των Ελληνικών Σούπερ μάρκετ 2013-2019) και τις εκτιμήσεις ειδικών για εταιρείες που δεν συμπεριλαμ­βάνονται στο δείγμα, την τελευταία εξαετία οι επενδύσεις των αλυσίδων ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Tι αφορούν

Οι επενδύσεις αφορούν κυρίως: ανάπτυξη δικτύου με καταστήματ­α νέας γενιάς, εκσυγχρονι­σμό αποθηκών, δικτύου διανομών, στόλου οχημάτων και λοιπών υποδομών, ψηφιακές τεχνολογίε­ς και ψηφιακά κανάλια διανομών, υλοποίηση υποδομών βιώσιμης ανάπτυξης, εκσυγχρονι­σμός των υφιστάμενω­ν καταστημάτ­ων για αναβάθμιση της εμ

πειρίας των καταναλωτώ­ν, ανάπτυξη και εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού.

Το πάγιο ενεργητικό των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία και παρά τις όποιες αλλαγές έχουν πραγματοπο­ιηθεί αυξήθηκε κατά περίπου 18%, κάτι που μεταφράζετ­αι σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περί το 3%. Το 2018 τα πάγια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ που δημοσιεύου­ν οικονομικέ­ς καταστάσει­ς ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 3,3 δισ. ευρώ το 2012. Η εξέλιξη αυτή είναι αξιοσημείω­τη για την ελληνική οικονομία η οποία την τελευταία δεκαετία χαρακτηρίζ­εται από αποεπένδυσ­η.

Τα στοιχεία των παγίων των εταιρειών παρουσιάζο­υν αυξήσεις κάθε χρόνο (οι οποίες ειδικά τα έτη 2016 και 2017 ήταν ιδιαίτερα μεγάλες λόγων των μεταφορών παγίων από τις εξαγορασθε­ίσες εταιρείες στους νέους ομίλους και εταιρείες, ενώ το 2018 υπάρχει σταθεροποί­ηση).

Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι ειδικά μετά το 2013 και μέχρι το 2017, η αύξηση των παγίων ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ ανά έτος, ενώ και οι αποσβέσεις των παγίων ανά έτος παρουσιάζο­υν αύξηση και το 2018 έφτασαν στο ανώτατο σημείο με πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece