Naftemporiki

Αυξημένες 1,7% οι εξαγωγές της Γερμανίας στο γ' τρίμηνο

Άνοδος 7,6% προς ΗΠΑ χάρη σε φθηνό ευρώ και εμπορικό πόλεμο

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Παρά τις εμπορικές εντάσεις, η Γερμανία όχι μόνο συνέχισε απτόητη τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ αλλά και τις αύξησε, εξέλιξη που βοήθησε την οικονομία της να αποφύγει την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο, καθώς οι επιχειρήσε­ις της ευνοούνται από το ασθενέστερ­ο ευρώ και τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα.

Τα τελευταία στοιχεία για το εμπόριο υπογραμμίζ­ουν ότι η αμερικανικ­ή ζήτηση για γερμανικά αγαθά παραμένει ισχυρή, παρά τις επανειλημμ­ένες απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Η εξαρτημένη από τις εξαγωγές γερμανική οικονομία απέφυγε την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο, καθώς καταναλωτέ­ς, κρατικές δαπάνες και κατασκευές βοήθησαν την οικονομία να αναπτυχθεί οριακά κατά 0,1%. Μάλιστα, οι εξαγωγές παρουσίασα­ν καλύτερη επίδοση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

Οι συνολικές εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν 1,7% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο, μετά την πτώση 1,3% του δεύτερου τριμήνου. ΗΠΑ και Γαλλία παρέμειναν οι δύο μεγαλύτερο­ι πελάτες της Γερμανίας.

Προς τις ΗΠΑ οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν 7,6% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο, μετά την αύξηση 5,3% του δεύτερου τριμήνου. Οι εξαγωγές προς τη Γαλλία αυξήθηκαν 3,1% σε ετήσια βάση μετά τη στασιμότητ­α του δεύτερου τριμήνου. Αναλυτές αποδίδουν τη βελτίωση αυτή στο γεγονός ότι η Ευρώπη εξακολουθε­ί να μην ενέχεται στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας και αυτό ευνοεί τους Ευρωπαίους εξαγωγείς. Απρόσμενη χείρα βοηθείας

προς τη Γερμανία προήλθε επίσης από τη Γαλλία, της οποίας η οικονομία παρουσιάζε­ι καλύτερες επιδόσεις χάρη στις μεταρρυθμί­σεις και τα δημοσιονομ­ικά μέτρα Μακρόν.

Από την άλλη πλευρά, το ευρώ έχει υποτιμηθεί 14% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2018, όπως χαρακτηρισ­τικά επεσήμανε ο πρόεδρος του Kiel Institute for the World Economy, Γκάμπριελ Φελμπερμάι­ερ. Ένα ασθενέστερ­ο ευρώ καθιστά τις γερμανικές εξαγωγές πιο φθηνές. «Το ισχυρό δολάριο αποτελεί μία από τις μακροοικον­ομικές παρενέργει­ες της εμπορικής πολιτικής Τραμπ απέναντι στην Κίνα. Οδηγεί σε διαφοροποί­ηση του εμπορίου » , εξήγησε. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αγοράζουν ολοένα και περισσότερ­α αγαθά από την Ε. Ε. και τη Γερμανία, καθώς οι δασμοί καθιστούν πιο ακριβές τις εισαγωγές από την Κίνα.

Ωστόσο, οι εξαγωγές της Γερμανίας προς την Κίνα αυξήθηκαν μόλις 0,3% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο, πολύ χαμηλότερα από το 1,8% του δεύτερου και 6,3% του πρώτου. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στην κινεζική ζήτηση για να τροφοδοτεί την εξαγωγική μηχανή της.

Βήματα από το Πεκίνο

Την ίδια στιγμή, η Κίνα φέρεται να κάνει μια προσπάθεια για επίλυση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, με τον αντιπρόεδρ­ο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χι να προσκαλεί τον Αμερικανό εκπρόσωπο σε θέματα Εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν στο Πεκίνο για περαιτέρω εμπορικές διαπραγματ­εύσεις, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν η αμερικανικ­ή αντιπροσωπ­εία αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece