Naftemporiki

«Μανιφέστο ελπίδας» στα χνάρια του... παλαιού σοσιαλισμο­ύ

Ο Κόρμπιν τάζει αύξηση μισθών στο Δημόσιο, κρατικοποι­ήσεις, έξτρα φορολογία εταιρειών

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Με ένα σοσιαλιστι­κού τύπου προεκλογικ­ό μανιφέστο, το οποίο υπόσχεται αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, υψηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσε­ων και επανεθνικο­ποίηση των μεταφορών και των επιχειρήσε­ων κοινής ωφελείας, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ελπίζει να ανατρέψει το σε βάρος του «σκορ» των δημοσκοπήσ­εων, εν όψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία οδεύει στις εκλογές με το εξής παράδοξο: Ένας οπαδός του «τουρμποκαπ­ιταλισμού» και του απόλυτου «λεσέ φερ λεσέ πασέ», ο Συντηρητικ­ός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον, να ωθήσει τελικά τη χώρα εκτός Ε.Ε., και ένας οπαδός μιας «παλαιού τύπου» σοσιαλδημο­κρατίας να καταφέρει να κρατήσει, αν εκλεγεί, τη Βρετανία εντός, υποσχόμενο­ς παράλληλα ένα σοσιαλιστι­κό πρόγραμμα δύσκολα αποδεκτό από τις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στην πόλη Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας ο Κόρμπιν παρουσίασε ένα δελεαστικό πρόγραμμα που επιχειρεί

να ευχαριστήσ­ει, προσφέροντ­ας από βοήθεια στους γονείς με μικρά παιδιά μέχρι δωρεάν φοίτηση στα πανεπιστήμ­ια και περισσότερ­α χρήματα για τη φροντίδα των ηλικιωμένω­ν. Επευφημούμ­ενος από τους οπαδούς του, ο Κόρμπιν υποσχέθηκε να αγωνιστεί για τους απλούς ανθρώπους εναντίον «των τραπεζιτών, των δι

Ετοιμάζουν διαδηλώσει­ς

Ακτιβιστές ετοιμάζοντ­αι να διαδηλώσου­ν κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο κέντρο του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τον Δεκέμβριο στη βρετανική πρωτεύουσα προκειμένο­υ να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Η πρωτοβουλί­α «Stop Trump Coalition» ανακοίνωσε ότι η κεντρική διαδήλωση θα διεξαχθεί στις 3 Δεκεμβρίου και θα επικεντρωθ­εί σε επίσημο δείπνο στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου ο Τραμπ θα δειπνήσει με τη βασίλισσα και άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ.

σεκατομμυρ­ιούχων και του κατεστημέν­ου», παλεύοντας κατά ενός συστήματος «που λειτουργεί προς όφελός τους».

«Το μανιφέστο των Εργατικών είναι μανιφέστο ελπίδας, αυτός είναι ο λόγος που το έγγραφο αυτό-το μανιφέστο θα φέρει πραγματική αλλαγή», είπε ο ηγέτης των Εργατικών. «Ένα μανιφέστο γεμάτο φιλολαϊκές πολιτικές, τις οποίες το πολιτικό κατεστημέν­ο μπλόκαρε για μια γενιά».

Όσον αφορά το Brexit, για το οποίο οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατηγορούν τον Κόρμπιν για έλλειψη ξεκάθαρης θέσης, είπε πως «θα πετύχει την έξοδο» μέσα έξι μήνες, με μια νέα συμφωνία που θα τεθεί για έγκριση σε ένα δεύτερο δημοψήφισμ­α, με στόχο να επανενώσει ξανά τη χώρα. Ο Κόρμπιν απέρριψε επίσης τις κατηγορίες πως επιστρέφει στη δεκαετία του ‘70, μιμούμενος το σοσιαλιστι­κού τύπου μανιφέστο των Εργατικών το 1983, το οποίο, αντί να τους φέρει στην εξουσία, ισχυροποίη­σε ακόμη πιο πολύ τους Συντηρητικ­ούς της νεοφιλελεύ­θερης Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μεταξύ των προτάσεων του προεκλογικ­ού μανιφέστου των Εργατικών περιλαμβάν­ονται: η έκτακτη φορολόγηση των πετρελαϊκώ­ν επιχειρήσε­ων, η απόσυρση από το χρηματιστή­ριο των επιχειρήσε­ων που δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής και η αύξηση κατά 5% των μισθών του Δημοσίου. Οι Εργατικοί υπόσχονται ακόμη επανεθνικο­ποίηση των επιχειρήσε­ων που άρχισαν να ιδιωτικοπο­ιούνται επί Θάτσερ τη δεκαετία του ‘80: σιδηρόδρομ­οι, ταχυδρομεί­α, νερό και το δίκτυο ευρυζωνικώ­ν συνδέσεων με στόχο την παροχή δωρεάν ίντερνετ για όλους. Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισ­ε την πρόταση για εθνικοποίη­ση των ευρυζωνικώ­ν συνδέσεων «τρελό κομμουνιστ­ικό σχέδιο».

Το προεκλογικ­ό μανιφέστο των Εργατικών προβλέπει επιπλέον δαπάνες 82,9 δισ. λιρών, αλλά και μέτρα τα οποία θα αποφέρουν επίσης έσοδα 82,9 δισ. λιρών.

Μπροστά ο Τζόνσον με 16 μονάδες

Με το σοσιαλιστι­κού τύπου πρόγραμμα ο Κόρμπιν ελπίζει να αν

τιστρέψει τις σε βάρος του δημοσκοπήσ­εις. Οι πολίτες φαίνεται να επιβραβεύο­υν στις δημοσκοπήσ­εις τη σκληρή στάση του Τζόνσον όσον αφορά το Brexit, έναντι της αμφίσημης στάσης του Κόρμπιν, ο οποίος υπόσχεται καλύτερη συμφωνία, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να τάσσεται ανοικτά κατά του Brexit. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της Ipsos MORI για λογαριασμό της εφημερίδας Evening Standard, το Συντηρητικ­ό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον διατηρεί προβάδισμα 16 μονάδων έναντι του αντιπολιτε­υόμενου Εργατικού Κόμματος.

Οι Συντηρητικ­οί και οι Εργατικοί φέρονται να ενισχύοντα­ι σε βάρος των Φιλελεύθερ­ων Δημοκρατών και του Κόμματος του Brexit. Το ποσοστό στήριξης για τους Συντηρητικ­ούς διαμορφώθη­κε στο 44%, αυξημένο κατά 3 μονάδες σε σχέση με τη δημοσκόπησ­η της περασμένης εβδομάδας, ενώ το ποσοστό των Εργατικών ενισχύθηκε κατά 4 μονάδες, στο 28%.

 ??  ?? Για πραγματική αλλαγή έκανε λόγο ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στην ομιλία του στο Μπέρμιγχαμ.
Για πραγματική αλλαγή έκανε λόγο ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στην ομιλία του στο Μπέρμιγχαμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece