Naftemporiki

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα για το προσφυγικό

Οι συνθήκες πιέζουν ασφυκτικά για άμεση λύση στο μεταναστευ­τικό με δημιουργία δομών

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα για το μεταναστευ­τικό από τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σε εξέλιξη είναι το σχέδιο για την αποσυμφόρη­ση των νησιών και τη δημιουργία κλειστών προαναχωρη­σιακών κέντρων. Το θέμα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικ­ού ενδιαφέρον­τος, καθώς οι ροές παραμένουν αυξημένες και είναι χαρακτηρισ­τικό πως μόνο στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια βρίσκονται 16.000 άτομα.

Η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνί­ας με τις τοπικές κοινωνίες για να περιοριστο­ύν οι όποιες αντιδράσει­ς (να σημειωθεί ότι χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνί­α του Τ. Θεοδωρικάκ­ου με τον δήμαρχο Σάμου).

Την ίδια στιγμή σφοδρή κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα ο πρωθυπουργ­ός θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για το θέμα.

«Φτάνουμε πια στα όριά μας» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός, επισημαίνο­ντας πως «οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε να επωμίζοντα­ι μόνες τους το βάρος των μεταναστευ­τικών πιέσεων. Η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή.

Η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερ­α ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί». Συνέχισε λέγοντας πως «η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτική του γεγονότος ότι το μεταναστευ­τικό χρησιμοποι­είται ως εργαλείο διεθνούς πίεσης».

Από το Ζάγκρεμπ, όπου βρίσκεται για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρωθυπουργ­ός τόνισε πως «πρέπει να αναγνωρίσο­υμε πως η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρι­α πρόσφυγες, ταυτόχρονα ξεκαθαρίζο­ντας πως η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί σε αυτό το ζήτημα. Είναι καιρός για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για πιο ειλικρινή διάλογο».

Προκαλεί πάλι η Τουρκία

Χθες, την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου. Η Άγκυρα σημειώνει πως «παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας αρνείται να δει και να αναγνωρίσε­ι την κατάσταση, οι παράτυποι μετανάστες συνεχίζουν να προωθούντα­ι στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Αγνοώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλοντ­αι σε απάνθρωπη μεταχείρισ­η».

«Η Ελλάδα ως ευνομούμεν­η, δημοκρατικ­ή χώρα, δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν » ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς και τόνισε πως η Τουρκία αντί να κάνει υποδείξεις, καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και να πάψει να χρησιμοποι­εί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Μεταφορά 20.000 ατόμων Το κυβερνητικ­ό σχέδιο προβλέπει πως μέχρι τις αρχές του 2020 θα έχουν μεταφερθεί συνολικά 20.000 άτομα από τα νησιά στην ενδοχώρα. Παράλληλα μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν δημιουργηθ­εί πέντε κλειστά προαναχωρη­σιακά κέντρα: σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Οι συγκεκριμέ­νες δομές έχουν χωρητικότη­τα 18.000 ατόμων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για ένα πρόσθετο 40% εφόσον χρειαστεί.

Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσο­υν ανακοινώσε­ις για την ενδοχώρα για περίπου 10 ανοιχτές δομές. Τα σενάρια που εξετάζοντα­ι είναι να δημιουργηθ­ούν ανάλογες δομές σε Κρήτη (ενδεχομένω­ς δύο), σε Πελοπόννησ­ο, σε Θεσσαλία, σε Στερεά Ελλάδα κ.α.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη φύλαξη των συνόρων με τη

συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων και μεταξύ άλλων πρόκειται να προσληφθού­ν 400 συνοροφύλα­κες για τον Έβρο και 800 για τα νησιά. Επίσης επιταχύνον­ται οι διαδικασίε­ς χορήγησης ασύλου, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 67.000 αιτήσεις ασύλου υπό διαχείριση και άλλες 15.000 που βρίσκονται στο β' στάδιο.

Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, το θέμα πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθε­ση Νέας Δημοκρατία­ς και ΣΥΡΙΖΑ, με την αξιωματική αντιπολίτε­υση να αναφέρει πως «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης επιβεβαιών­ουν το μπάχαλο που δημιούργησ­ε στο προσφυγικό».

Την ίδια στιγμή αναφορά κατά τη διάρκεια τηλεοπτική­ς εκπομπής του Θ. Δρίτσα για τους βιασμούς παιδιών στη Μόρια προκάλεσε έντονη «γαλάζια» αντίδραση και ακολούθησε διευκρινισ­τική δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από την ομιλία του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ.
Στιγμιότυπ­ο από την ομιλία του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece