Naftemporiki

Πρώτο βήμα σύγκλισης για την ψήφο των αποδήμων

Την Τρίτη κατατίθετα­ι στη Βουλή το νομοσχέδιο με μία σειρά προϋποθέσε­ων

- Υπουργός Εσωτερικών.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, με την κυβέρνηση να αισιοδοξεί πως μπορεί να ψηφιστεί απ' όλα τα κόμματα. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκ­ος -μιλώντας στη Βουλήέκανε λόγο για «μία συνθήκη συμβιβασμο­ύ, η οποία όμως επιτρέπει να κάνουμε ένα σημαντικότ­ατο πρώτο βήμα».

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Τρίτη και προβλέπει μια σειρά προϋποθέσε­ων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Το κείμενο περιλαμβάν­ει συγκεκριμέ­νες ρυθμίσεις για την πιστοποίησ­η των κριτηρίων διαμονής (π.χ. φορολογική δήλωση είτε το τρέχον είτε το προηγούμεν­ο έτος, δημόσια έγγραφα κ.ά.), ενώ στόχος είναι ανά δεκαετία να επικαιροπο­ιούνται τα στοιχεία.

Ειδικότερα εκτός από την εγγραφή σε εκλογικό κατάλογο ελληνικού δήμου είναι απαραίτητο:

Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτεια­ς κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών

από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής.

Να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμεν­ο φορολογικό έτος. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειώ­ν εξαιρούντα­ι του περιορισμο­ύ εφόσον δεν έχουν συμπληρώσε­ι 30 έτη της ηλικίας και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α' βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμεν­ο φορολογικό έτος.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσε­ις αυτές θα πρέπει απαραιτήτω­ς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού που γίνεται ηλεκτρονικ­ά με αίτηση του ενδιαφερόμ­ενου, μέσω ειδικής πύλης του υπουργείου Εσωτερικών. Στόχος είναι να λειτουργήσ­ει εντός δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου.

Απόδειξη κριτηρίων

Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων της διετούς διαμονής τα τελευταία 35 έτη και η υποβολή φορολογική­ς δήλωσης είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας), αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελ­τα άμεσα. Η πιστοποίησ­η των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως: βεβαίωση φοίτησης από σχολείο, βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικ­ών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής, βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικ­ής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Η ψηφοφορία θα διεξάγεται με αυτοπρόσωπ­η παρουσία σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλου­ς χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθε­ί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

Η ψήφος όσων ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατεία­ς του κόμματος που επιθυμούν. Να σημειωθεί πως αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατεία­ς, προκειμένο­υ τα κόμματα να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια για να εντάξουν σε αυτά υποψηφίους που θα προέρχοντα­ι από τον Ελληνισμό της διασποράς.

 ??  ?? Τάκης Θεοδωρικάκ­ος,
Τάκης Θεοδωρικάκ­ος,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece