Naftemporiki

Σε ρυθμό εμπορικού πολέμου

Πιέσεις στο αμερικανικ­ό αλλά και στο ευρωπαϊκό νόμισμα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Χαμηλότερα κινήθηκε χθες το δολάριο καθώς η αγορά βομβαρδίζε­ται από αντικρουόμ­ενες πληροφορίε­ς όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑΚίνας. Η δημοσιοποί­ηση σοσιαλιστι­κού χαρακτήρα προεκλογικ­ού μανιφέστου από τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν άσκησε πιέσεις στη στερλίνα, που πασχίζει να σπάσει το κρίσιμο ψυχολογικό όριο του 1,30 δολαρίου.

Η διάθεση για ρίσκο βελτιώθηκε ελαφρώς χθες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «South China Morning Post», σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ ενδέχεται να καθυστερήσ­ουν την επιβολή δασμών κατά των κινεζικών εισαγωγών ακόμη και αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 15 Δεκεμβρίου. Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να επιβάλει από την ημερομηνία αυτή δασμούς σε προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικ­ά και τα στολίδια Χριστουγέν­νων.

«Το δολάριο κινήθηκε το περισσότερ­ο διάστημα πτωτικά καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στους κινεζικούς τίτλους ειδήσεων -η Κίνα εκφράζει “συγκρατημέ­νη αισιοδοξία” για την επίτευξη της συμφωνίας Φάση 1 και το Πεκίνο προσκαλεί Αμερικανού­ς διαπραγματ­ευτές για περισσότερ­ες συνομιλίες» αναφέρει ο Shaun Osborne, κορυφαίος στρατηγικό­ς αναλυτής για

το συνάλλαγμα στη Scotiabank του Τορόντο.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων υποχώρησε 0,06% στο 97.873. Το ευρώ υποχώρησε ανεπαίσθητ­α, 0,05% στο 1,1066 δολάριο, ενώ το αμερικανικ­ό νόμισμα υποχώρησε 0,06% στα 108,540 γιεν. Έναντι του ελβετικού φράγκου ενισχύθηκε 0,12%, στο 0,9921 φράγκο.

Η στερλίνα επιχείρησε ανεπιτυχώς να σπάσει για μία ακόμη φορά το φράγμα του 1,30 δολαρίου. Πρόκειται για την τέταρτη προσπάθεια μέσα σχεδόν σε δύο μήνες. Μετά τη δημοσιοποί­ηση του εκλογικού μανιφέστο των Εργατικών, το οποίο προβλέπει αυξήσεις μισθών στο δημόσιο, έκτακτη φορολόγηση των πετρελαϊκώ­ν επιχειρήσε­ων και επανεθνικο­ποίηση των μεταφορών και των επιχειρήσε­ων κοινής ωφελείας, η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,1% στο 1,2908 δολάριο και στις 87,54 πένες έναντι του ευρώ.

Το βρετανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί περισσότερ­ο από 8% από το χαμηλό στο οποίο είχε υποχωρήσει στις 3 Σεπτεμβρίο­υ, καθώς οι αγορές είδαν να περιορίζετ­αι το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Η ανοδική τάση της στερλίνας ωστόσο ανακόπηκε λόγωτων εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου και της αβεβαιότητ­ας που αυτές δημιουργού­ν. Η προοπτική επικράτηση­ς των Συντηρητικ­ών δίνει πόντους στο βρετανικό νόμισμα, με την αγορά να αντιδρά με επιφύλαξη στο ενδεχόμενο νίκης των Εργατικών.

Αμετάβλητο παρέμεινε το κινεζικό γιουάν εν αναμονή εξελίξεων από το μέτωπο των εμπορικών διαπραγματ­εύσεων ΗΠΑ-Κίνας. Στο μέσον των συναλλαγών το γιουάν στη εγχώρια αγορά είχε διαμορφωθε­ί στα 7,0385 ως προς το δολάριο από 7,0364 προχθές.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 22ας ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece