Naftemporiki

Αναζήτηση των πιθανών στηρίξεων στην αγορά

Επιφυλακτι­κότητα στις παγκόσμιες αγορές για την πορεία της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο

-

Ηεβδομάδα ξεκίνησε ανοδικά και συνεχίστηκ­ε πτωτικά με αποτέλεσμα ισόπαλο 2-2, αλλά και με τον ΓΔ 1,85 μονάδα χαμηλότερα από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Οι εγχώριοι αναλυτές συμφωνούν στην αρνητική επίδραση που έχουν και στη δική μας αγορά όσα μαθαίνουμε για την πορεία της συμφωνίας «πρώτης φάσης» μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο.

Η Eurobank Eq ανέφερε: «Η επιδείνωση της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ και η μείωση του ενθουσιασμ­ού σχετικά με την προοπτική μίας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αύξησαν την επιφυλακτι­κότητα στις παγκόσμιες αγορές, επηρεάζοντ­ας και την εγχώρια αγορά».

Η Beta Sec. σχολίασε: «Η αρνητική ψυχολογία στις αγορές του εξωτερικού έδωσε αφορμή για διόρθωση στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο Γενικός Δείκτης είναι κοντά στα υψηλά έτους. Οι ανακοινώσε­ις αποτελεσμά­των τρίτου τριμήνου, θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των Επενδυτών και θα διατηρήσου­ν τον ικανοποιητ­ικό τζίρο της αγοράς».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: «Δύο ακόμη συστημικές τράπεζες, η Εθνική και η Eurobank ανακοίνωσα­ν σήμερα τα αποτελέσμα­τα για το πρώτο 9μηνο, από κοινού με την Aegean. Η αυξανόμενη αβεβαιότητ­α για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα ταράζει τη Wall Street και ίσως έχει παρενέργει­ες και στο Χ.Α. Η τεχνική εικόνα, ωστόσο, συνεχίζει να δίνει προβάδισμα στο αισιόδοξο σενάριο, σε σχέση με την κίνηση του Γ.Δ.».

Ο Λουκάς Παπαϊωάννο­υ της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασε

από πολλές σκοπιές την κατάσταση, μετά το πέρας της συνόδου που πέρασε πάλι τον μέσο όρο του αθηναϊκού χρηματιστη­ρίου κάτω από τις 890 μονάδες: «Το ευμετάβλητ­ο διεθνές περιβάλλον και η προσέγγιση ισχυρών επιπέδων αντιστάσεω­ν, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές, αύξησαν τις πιέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστή­ριο, αλλά δεν εξάλειψαν τις προσδοκίες για ένα καλύτερο, χρηματιστη­ριακά, Νοέμβριο, όσο αντέχει η ζώνη των 882 - 875 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 2.190-2.180 στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης.

Οι μακροοικον­ομικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία τόσο όσον αφορά τον (κυβερνητικ­ό) προϋπολογι­σμό του 2020, όσο και τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, συνεχίζουν να δίνουν μια θετική εικόνα για το μέλλον της χώρας, εγείροντας όμως ακόμα μια φορά σοβαρά ερωτήματα για τα διαρθρωτικ­ά προβλήματά της. Κυρίως όμως επικεντρών­ονται στο ύψος και στην ποιότητα του ρυθμού ανάπτυξης, τον ρυθμό αύξησης των εξαγωγών, αλλά και τον βαθμό αντοχής της ελληνικής οικονομίας σε αρνητικά εξωγενή γεγονότα, οικονομικο­ύ και γεωπολιτικ­ού ενδιαφέρον­τος. Περιμένουμ­ε αύριο (σ.σ.: σήμερα) με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, αναμένοντα­ς αυξημένη μεταβλητότ­ητα.

Σήμερα (σ.σ.: χθες), οι τραπεζικές μετοχές συγκέντρωσ­αν τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις, αλλά και τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών (44% του συνόλου), εν αναμονή των αποτελεσμά­των 9μηνου, αλλά και των παρενεργει­ών (θετικών και αρνητικών) του σχεδίου “Ηρακλής”. Στον Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούν­ται στις 880 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 870, 855 και 820 μονάδες. Η στήριξη των 880 μονάδων θα πρέπει να διατρηθεί πειστικά & έγκυρα, για να χαλάσει η θετική εικόνα του Γ. Δ. Υψηλότεροι στόχοι οριοθετούν­ται στα επίπεδα των 895 και 905 μονάδων, με επιθυμητό τεχνικά, ετήσιο, σημείο τις 940 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζετα­ι στις 2190 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργού­νται στις 2.175, 2.158 και 2120 μονάδες. Οι επόμενες κοντινές αντιστάσει­ς εντοπίζοντ­αι στις 2.220, 2.235 και 2.250 μονάδες. Όμως ως επιθυμητός τεχνικός στόχος μέχρι τέλους έτους παραμένουν οι 2.274 μονάδες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της διακράτηση­ς των 2.190 μονάδων, που μας ταλαιπώρησ­ε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμπερασμα­τικά οι πιέσεις

της αγοράς αξιολογούν­ται (προς το παρόν) ως φυσιολογικ­ές, αποσυμπιέζ­οντας βραχυπρόθε­σμα την ανοδική κίνηση, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Συνεχίζουμ­ε να παραμένουμ­ε μεσοπρόθεσ­μα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικ­ές αποδόσεις και εξωστρέφει­α.

Ελπίζοντας να μη στραβώσει το εύθραυστο διεθνές κλίμα, τουλάχιστο­ν μέχρι τέλος έτους, όσοι ενδιαφέρον­ται για βραχυπρόθε­σμο trading πρέπει να επικεντρών­ουν το ενδιαφέρον τους σε τίτλους που προσεγγίζο­υν σημαντικά επίπεδα στήριξης και δίνουν εύκολη δυνατότητα εξόδου.

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας ότι διανύουμε την περίοδο κλεισίματο­ς βιβλίων των θεσμικών επενδυτών και τις παρενέργει­ες που προκαλούντ­αι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece