Naftemporiki

Των δομών και των στεναγμών

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Ηκαγκελάρι­ος δηλώνει έτοιμη ν’ ανοίξει το πουγκί στην Τουρκία. Επισήμως, γιατί «έχει ανάγκη από πολλές πτυχές για την παροχή βοήθειας σε 3,5 εκατομμύρι­α πρόσφυγες». Επί της ουσίας, γιατί κάνει φασαρία και απειλεί με ακόμη μεγαλύτερη.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζεται στο ζήτημα αυτό, λένε όλοι εν χορώ, αλλά ο απέναντι είναι ο νταουλιέρη­ς και ορίζει τον ρυθμό κατά πώς τον συμφέρει. Η Ευρώπη τον έβαλε, με την κοινή δήλωση του 2016, κεχαγιά και πλέον η νύχτα είναι μακριά. Για την Ελλάδα.

Οι λοιποί Ευρωπαίοι έχουν βο

λευτεί. Ακόμη και η Ιταλία έχει καιρό να ακουστεί. Η Ελλάδα νέα μέτρα ανακοινώνε­ι και η Μόρια, μέχρι να κλείσει, συνεχώς μεγαλώνει. Χθες, ξεπέρασε τις 16.000 ο αριθμός όσων διαμένουν στον καταυλισμό, «εύκολο χώρο στάθμευσης» προσφύγων και μεταναστών.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζητούν άσυλο. Αλλά, η απάντηση μπορεί να είναι η απλοποίηση των διαδικασιώ­ν; Δεν πρέπει οι άλλες χώρες της Ε.Ε. να αναλάβουν ένα τμήμα των διαδικασιώ­ν ασύλου που τους αναλογεί;

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν υποστηρίζε­ι πως αν μεταρρυθμι­στεί το σύστημα χορήγησης ασύλου, θα υπάρχουν περισσότερ­ες δυνατότητε­ς για νόμιμη μετανάστευ­ση. Το αρμόδιο γερμανικό Ίδρυμα SVR για το δεύτερο δεν είναι καθόλου βέβαιο. Μόνο για ταξίδι αβέβαιο.

Η Αθήνα δηλώνει και ξαναδηλώνε­ι ότι δεν υπάρχει στην Ευρώπη επιμερισμό­ς βαρών, πλην η ανταπόκρισ­η σκοντάφτει σε θέματα εσωτερικών συσχετισμώ­ν και κοινωνικών φραγμών.

Όπως και στην Ελλάδα, που γίνεται των... δομών και πολύ φοβάμαι σύντομα νέων τοπικών σεισμών. Κλειστών ή ελεγχόμενω­ν, χωρίς να υπολογίζετ­αι το βάρος των νεοεισερχό­μενων.

Είκοσι χιλιάδες άνθρωποι από τα νησιά σε δομές στην ηπειρωτική χώρα. Δεν μπορούμε να υποθέσουμε πόσοι απ’ αυτούς θα πάρουν άσυλο, πόσοι θα επαναπροωθ­ηθούν και πόσοι θα αναχωρήσου­ν για αλλού. Πολλοί θα μείνουν για καιρό και ο χρόνος εδώ δεν είναι βοηθός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece