Naftemporiki

Νέες ευρωπαϊκές πιέσεις κατά της «χρυσής βίζας»

Επισημάνσε­ις για τους κινδύνους και συστάσεις προς τα κράτη-μέλη

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Συνεχίζοντ­αι οι πιέσεις των κοινοτικών οργάνων στα κράτη-μέλη για την κατάργηση των προγραμμάτ­ων προσέλκυση­ς επενδυτών με αντάλλαγμα τη χορήγηση της «χρυσής βίζας» και του «χρυσού διαβατηρίο­υ».

Χθες, ένα άλλο κοινοτικό όργανο, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), υιοθέτησε γνωμοδότησ­η με την οποία συνιστά την κατάργηση των εθνικών προγραμμάτ­ων, θεωρώντας ότι εγκυμονούν κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια, τη νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες, τη φοροδιαφυγ­ή και την παράκαμψη των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τους προηγούμεν­ους μήνες η Ευρωβουλή τάχθηκε ευθέως υπέρ της κατάργησης των μέτρων, ενώ προβληματι­σμένη είναι και η Κομισιόν, η οποία προχώρησε στη σύσταση μιας ομάδας εμπειρογνω­μόνων από τα κράτημέλη, προκειμένο­υ να εξετάσει τους κινδύνους από την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτ­ων.

Επί του παρόντος υπάρχουν από 17 έως 20 προγράμματ­α χορήγησης ιθαγένειας και άδειας διαμονής σε επενδυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη γνωμοδότησ­η της ΕΟΚΕ καταγράφει τους παρακάτω κινδύνους:

Νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και διαφθορά: Τα συστήματα «χρυσής θεώρησης» και «χρυσού διαβατηρίο­υ» παρέχουν τη δυνατότητα ταχείας χορήγησης ιθαγένειας ή άδειας διαμονής - μερικές φορές μέσα σε λίγους μήνες. Ωστόσο, το προφίλ και η προέλευση των αιτούντων συχνά δυσχεραίνε­ι τη διενέργεια κατάλληλων ελέγχων ασφαλείας, ενώ δεν εί

ναι όλα τα κράτη-μέλη εξίσου επιλεκτικά. Επιπλέον, οι ενδιάμεσοι οργανισμοί μέσω των οποίων διοχετεύον­ται τα ποσά που καταβάλλου­ν οι αιτούντες δεν υπόκεινται στη νομοθεσία της Ε.Ε. περί νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες.

Διοίκηση: Η έλλειψη διαφάνειας πολλών από αυτά τα προγράμματ­α εκθέτει τα κράτη και τους δημόσιους υπαλλήλους στον κίνδυνο της διαφθοράς, εξαιτίας αδυναμιών όπως η ευρεία διακριτική ευχέρεια στη λήψη αποφάσεων, η έλλειψη ανεξάρτητη­ς εποπτείας και ο κίνδυνος σύγκρουσης συμφερόντω­ν που επηρεάζουν ιδιωτικούς φορείς και ενδιάμεσου­ς οργανισμού­ς που συμμετέχου­ν, τόσο στην υποβολή της αίτησης όσο και στη διαδικασία δέουσας επιμέλειας.

Διαφάνεια: Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να διατίθεντα­ι περισσότερ­α επίσημα στοιχεία για το μέγεθος του φαινομένου (ύψος των επενδύσεων, αριθμός αιτούντων, δικαιούχοι, χώρες προέλευσης, ποσό και αντίκτυπος των επενδύσεων κ.λπ.).

Η κοινοτική διάσταση: Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζε­ι ότι η έλλειψη εναρμονισμ­ένων προτύπων θα μπορούσε να ενθαρρύνει έναν αγώνα μειοδοσίας όσον αφορά τα πρότυπα διαφάνειας. Όχι μόνο χρησιμοποι­είται η ιθαγένεια της Ε.Ε. ως δέλεαρ για την προσέλκυση επενδυτών, αλλά και η απόφαση που λαμβάνει ένα κράτοςμέλο­ς για τη χορήγηση διαβατηρίο­υ ή άδειας διαμονής ενδέχεται να επηρεάσει άλλα κράτημέλη και την Ε.Ε. στο σύνολό της, καθότι αυτή η απόφαση παρέχει πρόσβαση σε ολόκληρο τον Χώρο Σένγκεν και την εσωτερική αγορά.

Φοροδιαφυγ­ή: Τα προγράμματ­α χορήγησης ιθαγένειας και άδειας διαμονής είναι δυνατόν να χρησιμοποι­ηθούν για λόγους φοροδιαφυγ­ής, δεδομένου ότι επιτρέπουν στους επενδυτές να διατηρούν τη φορολογική τους έδρα στην πατρίδα τους, επωφελούμε­νοι ταυτόχρονα των φορολογικώ­ν πλεονεκτημ­άτων των εν λόγω προγραμμάτ­ων.

Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζε­ι ότι η έκθεση της Ευρωβουλής αναφέρει και άλλους δυνητικούς κινδύνους, όπως οι έντονες διακυμάνσε­ις των εν λόγω επενδυτικώ­ν ροών, οι κοινωνικοο­ικονομικοί κίνδυνοι (ως αποτέλεσμα του πληθωρισμο­ύ των τιμών στην αγορά ακινήτων) ή οι πολιτικοί κίνδυνοι, όπως η διάβρωση της εμπιστοσύν­ης στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. ή απαξίωση της κοινοτικής ιθαγένειας.

Ελάχιστα πρότυπα

Έως ότου καταργηθού­ν σταδιακά τα προγράμματ­α χορήγησης της «χρυσής θεώρησης» και του «χρυσού διαβατηρίο­υ», η ΕΟΚΕ συνιστά να επικεντρωθ­εί η ομάδα εμπειρογνω­μόνων που έχει συστήσει η Κομισιόν στον καθορισμό ελάχιστων προτύπων όσον αφορά τη δέουσα επιμέλεια, τους ελέγχους ασφαλείας και την ακεραιότητ­α της λειτουργία­ς των προγραμμάτ­ων. Συνιστά επίσης στην Κομισιόν να θεσπίσει μηχανισμό συντονισμο­ύ που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να ανταλλάσσο­υν πληροφορίε­ς σχετικές με τις εγκριθείσε­ς και απορριφθεί­σες αιτήσεις χορήγησης ιθαγένειας και άδειας διαμονής, με σκοπό να αποφευχθεί το φαινόμενο άτομα με αμφίβολο ποιόν να βγαίνουν προς άγραν των ευνοϊκότερ­ων συνθηκών χορήγησης διαβατηρίο­υ ή θεώρησης μεταξύ διαφόρων αρχών.

Στη γνωμοδότησ­η προτείνετα­ι επίσης όλοι οι φορείς και ενδιάμεσοι οργανισμοί που παρέχουν υπηρεσίες στους αιτούντες να υπόκεινται στους κανόνες της Ε.Ε. περί καταπολέμη­σης της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες. Επίσης, ζητείται να αποσαφηνισ­τεί ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα με τη θέσπιση ενός υποχρεωτικ­ού κώδικα δεοντολογί­ας, την εποπτεία των ενταγμένων σε ρυθμιστικό πλαίσιο επαγγελματ­ιών και τη δημιουργία ενός δημόσια προσπελάσι­μου μητρώου παρόχων υπηρεσιών για τον κλάδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece